algo de nubes
  • Màx: 16.96°
  • Mín: 11.11°
12°

La graella de la discòrdia

Aquests darrers dies la Conselleria treballa de valent. La d'educació, em referesc. Diumenge i dies feiners. Ara ja no tenen gent a escarada que omple sobres per repartir a les famílies incitant-los a triar lliurement el castellà com a llengua vehicular per a l'educació dels seus fills. No, aquesta batalla no els va sortir bé. I no pel cost material i humà de la tramesa sinó perquè aquests milers de cartes no va donar els fruits desitjats, encara que seguís una 'estratègia dissenyada en una de les instruccions immediatament posteriors al Decret de Nova Planta: “y por esto parece conveniente dar sobre esto instrucciones y providencias muy templadas y disimuladas, de manera que se consiga el efecto sin que se note el cuidado...” l'efecte perseguint no és altra, segons la literatura de l'època que procurar “introducir mañosamente el castellano entre estas gentes”. No, no es va aconseguir “l'efecto” desitjat. La culpa va ser, segons fonts del govern, dels ensenyants que no deixaren votar en llibertat les famílies, ni els deixaven triar la llengua lliurement.

Davant la ineficàcia de la carta, deixaren de banda les manyes i les providències “templadas” i varen decidir entrar a sac al sistema educatiu. Amb la llibertat que els caracteritza. La resta més o menys és conegut de tothom, el TIL. L'objectiu del qual no és millorar la qualitat de l'ensenyament, tampoc no és millorar el nivell competencial d'anglès entre els alumnes, sinó que no té altre objectiu que eliminar hores d'ensenyament en català.

Ara la Conselleria treballa de valent, com deia més amunt. Empra les més modernes tecnologies per entrar dins els domicilis de les persones. Una carta bilingüe carregada de mentides i de mitges veritats. En primer lloc diu que la Conselleria vol una educació de qualitat. Una educació de qualitat no s'aconsegueix amb les ràtios tan elevades com té avui el nostre sistema educatiu. Tampoc no s'aconsegueix esperant quinze dies a substituir qualsevol baixa. Tampoc no s'aconsegueix minvant les beques de menjador o llibres. Un alumne mal nodrit difícilment podrà contribuir a la qualitat educativa tan escainada. La recuperació que tant repica el senyor Rajoy no es nota entre els nostres alumnes. Aquest any, més que mai, als centres educatius s'han hagut d'habilitar sistemes de “beneficència” perquè un bon grapat d'alumnes pugui tenir un llibre de text, un llibre de lectura o fins i tot es pugui pagar una matrícula de la selectivitat. En segon lloc a la carta s'afirma que el 60% dels llocs de feina tenen com a requisit imprescindible saber anglès. M'agradaria que la consellera digués d'on s'ha tret aquesta dada. Convendria que la documentàs. La meva percepció i la de qualsevol persona és que és exagerada i interessada, per tant, falsa. La tercera gran mentida és que el nivell, ergo la qualitat, és la mateixa en les assignatures fetes en anglès. I un be negre! Finalment, diu que en aquests moments s'estan elaborant projectes de centre que les famílies poden conèixer. En primer lloc, l'únic projecte que fan és fer quadrar una quadrícula on les hores de castellà i les de català siguin al 50%., com a mínim fins a segon d'ESO.

L'elaboració d'aquesta graella, rebutjada per una gran quantitat de claustres, no ha fet altra cosa que afegir mala maror en la comunitat educativa, cosa que incidirà negativament en la famosa qualitat perseguida. Com bé va assenyalar Bernat Joan en un article a un diari eivissenc, molts de professors han hagut de triar entre la seva consciència, que els duia a votar no, i un cert sentit de deure professional i de suport a unes directives que, la majoria, capegen el temporal així com poden. Ell ha batejat la fórmula del sí per imperatiu legal. A més, en les instruccions que la conselleria ha dictat hi ha la de no acceptar votacions secretes a l'hora de votar la graella. Fins al moment, la norma era que si un membre del claustre demanava votació secreta, encara que fos per la qüestió més innòcua, aquesta s'havia de fer així. Aquests són els famosos projectes educatius de què parla el correu de la consellera. No diu res, però, d'aquells professors que, tot contravenint el projecte lingüístic de centre – la part no afectada pel TIL- faran les classes en castellà en comptes d'en català. Seran perseguits també per la inspecció? O hi haurà parts i quarts com ja ens tenen acostumats?

Rafel Crespí i Ramis.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan M. Gelabert, fa mes de 9 anys

Amb el lladre Matas ja no hi havia diners per a l'educació pública, per a la privada si. Recordar els solars que es regalaren a l'OPUS, per exemple. El 1.200.000 euros que es detregueren de l'IBISEC per pagar la megalomania del president. Els centres no podien ni arreglar les persianes espellades. I ara ve aquest moneiot i encara retalla més., quen havia promès, autopistes de l'educacio. Ja passarem comptes poquesvergonyes!

Valoració:14menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente