cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 23°
24°

El català, en inferioritat de condicions

L'estudi elaborat per la UIB a petició de l'STEI-i sobre l'actual situació del català a les Balears és prou aclaridor sobre la situació de debilitat en què es troba la llengua pròpia enfront del castellà. Dins els àmbits de la comunicació i de l'ús social resulta evident el domini del castellà. La pròpia UIB ha constatat que entre els seus alumnes el grau de coneixement del català és inferior al castellà. És per aquest motiu fonamental que es fa encara més incomprensible la constant acció de l'actual Govern del PP per intentar arraconar la llengua pròpia.

Dins la polèmica lingüística hi entren en joc no pocs factors propers al cinisme i la demagògia. Tot i que s'intenti fer veure el contrari, qui lluita per la supervivència és el català amb la gran majoria de paràmetres objectius en contra seva. Just l'esforç titànic de mestres i professors als centres docents ha fet possible que no s'arribàs al perill d'extermini. Però els que voldrien acabar amb el català encara parlen d'imposicions quan es tracta simplement d'intentar salvar la meé important senya d'identitat de les Balears davant circumstàncies del tot adverses.

Resulta sorprenent que l'actual Govern, obligat a vetllar pels valors més preuats, posi en marxa mesures que duen a l'arraconament de la personalitat idiomàtica de l'Arxipèlag. I a sobre desdibuixant la realitat i posant a les víctimes d'aquesta pressió com si fossin botxins els que agredissin els altres.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan Miró Font, fa mes de 11 anys

Ses nostres autoritats tenen un autoodi que se'l fonyen i encara que naltros vegem que sa comunitat catalanoparlant està greument malalta, ells, en sa seua obsessió, ho veuen diferent o, per contra, que ho tenen bastant mellor que a Girona, per exemple, però que no hi ha manera de reblar es procés de substitució i això els desespera

Valoració:0menosmas
Per això, fa mes de 11 anys

Josep,,,
A Finlandia el finès no ha estat perseguit com ho ha estat el català.Quan el català estigui normalitzat con està el castellà a la resta d´Espanya,llavors es podrà parlar de fer per igual.

Valoració:4menosmas
Per z, fa mes de 11 anys


QUANTES TELEVISIONS HI HA EN CATALÀ?

QUANTS DE DIARIS?

EL MATEIX QUE EN RUS.

Valoració:1menosmas
Per Josep, fa mes de 11 anys

@pregunto

No es molt complicat. Si li dones mateix tractament a totes tres, i fas un 33% d'assignatures en cada idioma (com se fà a Finlandia), li estas donant un tractament equitatiu i per tant just a totes les llengos.
Amb aquest sistema, a altres paisos acaben xerrant ingles a un nivell que es 99% d'alumnes espanyols domes poden somiar... i es l'educació normal, de ses escoles.

Per cert, gent que defen tota aquesta inmersio linguistica, ha estodiat a instituts privats, on fan 40% Ingles, 40% Castellà, i domes una assignatura en Català.

Valoració:-4menosmas
Per pregunto, fa mes de 11 anys

josep: m´expliques com es fa per aprendre les tres llengües per igual? Tot i essent el català la llengüa de l´escolarització està per sota del castellà.

Valoració:1menosmas
Per josep, fa mes de 11 anys

Es Alumnes balears han d'aprendre castellà, català i Ingles per igual. no es excusa dir que una llengo està en desigualdat per motius socials.
Si aprenen per igual 3 llengos, les sabran pràcticament igual.

Valoració:-2menosmas
Per joan, fa mes de 11 anys

un sindicat radical catalaniste demana un estudi a una universitat catalanitzada. Quin serà el resultat??? hipòcrites !!!

Valoració:-2menosmas
Per I quins estudis ha fet s'UIB sobre ses modalitats?, fa mes de 11 anys

Si els té que els mostri, per favor

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente