algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.74°
16°

Engrunats dins la ratera

No negaré que en el rerefons d'aquest títol hi ha reminiscències de l'obra El retaule del flautista, escrita per Jordi Teixidor i que, convertida en pel·lícula musical, va emetre TV3 dilluns passat. En aquesta obra es fa una crítica al poder. Així, els burgmestres -els regidors de la cosa pública- menystenen la plaga de rates fins que els seus magatzems no en són afectats. També a l'hora de prendre mesures contra la pesta hi preval l'interès particular -dos lobbys ofereixen els seus serveis en monopoli i comissió inclosa, al batle evidentment- que no l'interès general, que suposaria contractar el flautista per un mòdic preu i amb una eficiència més que contrastada.

L'obra, que va ser escrita com una crítica al franquisme, no ha passat gens de moda. De fet, l'equip que l'ha produïda ja ho ha assenyalat. Al llibret, no li ha calgut fer retocs. La mateixa cançó que recepta el mossèn "humilitat, resignació, tingueu paciència..." és la que ens fan entonar a tots nosaltres dia sí i dia també els nostres dirigents. La mateixa impotència que sentien els vilatans del poble atacat per les rates és la que sentim nosaltres.

Potser, més que atacats per les rates, som tractats com rates immundes encloses dins una ratera on tothora ens mostren els seus ullals destructors. Si no, digueu-me com ens podem sentir quan veim que un dels ratificats com a pitjors directius del país, que va ser ministre, Rodrigo Rato, se li atorga una canongia a una exempresa pública com Telefónica. Com es poden sentir els milers d'inversors de Bankia que han perdut el valor dels seus estalvis? Com es poden sentir els vora 10.000 empleats d'aquesta entitat que se n'aniran al carrer? Quina mena de moral és aquesta? Què en diu mossèn Rouco? Quina cultura de l'esforç pot mostrar actuacions com aquestes? Ja sé que em podeu dir que facem el boicot a aquesta empresa? Algú em pot dir com? De qui són els fils que ens duen el telèfon i l'internet a la majoria de cases? Qui ens assegura que rere una altra multinacional no hi ha sangoneres com les de Telefónica? Ningú no es recorda ja dels suïcidis a la Telecom francesa? És difícil sortir de la ratera.

Com pot ser que per salvar l'immoble del President del govern, que no s'ajusta al planejament urbanístic, en comptes d'esbucar-lo allò que fan és canviar el planejament urbanístic perquè sigui legal? Com així n'hi ha que viuen a la carta? Com pot ser que el vicepresident Aguiló digui que apujant els impostos es crearà riquesa quan els xacals del seu partit sempre han fet pronòstics apocalíptics quan ha passat això? On és la dignitat? On és la vergonya?

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.