algo de nubes
  • Màx: 26°
  • Mín: 17°
17°

Sobre l’IVA i el ministre

La visita a Mallorca, el mes passat, del ministre de Turisme va tenir les seves peculiaritats, com per exemple l'amabilitat i el poc esperit reivindicatiu dels representants dels hotelers enfront del ministre canari, el conseller de Turisme i el president del Govern, o l'absència a la reunió dels representants de les associacions que engloben la denominada oferta complementària. L'excusa, la falta d'espai per ajuntar-los a tots.

La realitat: les poques ganes del ministre d'explicar, davant un col·lectiu menys dòcil que el dels hotelers, l'incompliment de la promesa electoral de reduir l'IVA en el sector d'hostaleria i restauració, del 8 al 4%, contra la pujada real del 10%, i en algun cas, com pel que fa al que la norma denomina serveis mixtos d'hostaleria: espectacles, discoteques, sales de festa i barbacoes, del 8 al 21%. I, sobretot, com afectarà això la nostra economia. Arribats a aquest punt, caldria recordar el rebombori i la sentida i magníficament orquestrada rebel·lió empresarial que va causar la breu i fallida implantació de l'ecotaxa.

Pens que l'efecte econòmic negatiu d'aquell intent no hauria estat, ni de prop fer-hi, com ho serà la modificació de l'IVA, que, a més a més, ha arribat acompanyada d'un increment significatiu de les taxes aeroportuàries, fet que ens obliga a recordar que, mentre a altres comunitats se les proveeix, mitjançant inversions mil milionàries, de nous mitjans de transport, com és el cas dels AVE, a Balears se'ns castiga recarregant d'impostos l'accés dels nostres visitants al territori.

També m'ha semblat peculiar el fet que ningú, ni dels convocants ni dels convocats, no demanàs al ministre com havien afectat a les Canàries les noves normes fiscals, perquè la resposta hauria estat prou aclaridora. Allà l'IVA es diu Impost General Indirecte Canari, l'IGIC. Qui l'aprova és el Parlament canari; el tipus general actual és del 7% i, de la recaptació d'aquest impost, se'n beneficia la comunitat canària.

En resum, i com ha dit el seu president, Paulino Rivero: ens hem d'alegrar de les noves modificacions fiscals perquè això ens fa més competitius enfront d'altres destinacions, la qual cosa m'ha fet pensar que si jo hagués estat ministre de Turisme, canari i d'agranar cap a casa, el que hauria fet és apujar l'IVA a les destinacions competidores de la meva comunitat. El que no sé molt bé és el que hauria hagut de fer si hagués estat un dels convocants o un dels convocats. I dissortadament, pel que hem pogut veure, ells tampoc no s'ho tenien gaires ben pensat.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.