cielo claro
  • Màx: 21.73°
  • Mín: 13.08°
21°

De qui són els diputats?

Ara que la caduca legislació electoral ja no deixa publicar més enquestes, parlem de les que ja han estat publicades i de l'ús partidista que en fan alguns. Els estudis d'intenció de vot amb els quals ens han bombardejat durant tota la campanya i la precampanya han coincidit a apuntar tres possibles escenaris per als resultats del pròxim 20 de novembre a les Illes Balears. Tots desoladors, això sí, però amb matisos que els fan substancialment diferents.

Un primer escenari ens deixa amb un Partit Popular encara més hegemònic, amb fins a 6 diputats contra només 2 d'un PSOE més que abatut. Un segon escenari redueix la previsible derrota del PSOE -recordem que les eleccions no es guanyen, es perden- a un 5 a 3 i repetint el bipartidisme gris de les darreres dècades. El tercer escenari trenca el repartiment de torn i ens situa davant un 5-2-1 encara mai vist, que qui més menys considera possible però menys probable.

L'entrada de Miquel Ensenyat, candidat de PSM-IV-ExM-Equo, com a primer diputat per les Illes Balears que no depèn de cap força de disciplina estatal seria certament una novetat que podria donar una mica de color a la delegació de diputats balears a Madrid. En cas d'aconseguir-ho, la cosa tendrà més mèrit del que sembla, si pensam en la dificultat afegida que té el fet de presentar-se per una coalició de nom impronunciable i impossible de recordar.

Més enllà dels números i de les valoracions i debats necessaris i imprescindibles sobre els límits i la utilitat que pot tenir o no el fet de disposar d'un representant electe que s'autoproclama nacionalista enmig de la marea blava que s'acosta, el fet que avui ens crida l'atenció de tot plegat és un altre.

Interessadament, han sorgit veus que han assenyalat que, en el cas que Ensenyat aconseguís la fita d'arribar a ser diputat a Madrid, això seria a costa de treure'l al PSOE i que, per tant, suposaria debilitar encara més el projecte progressista i fer el camí més fàcil al PP de les tisorades. Així, n'hi ha que intenten evitar de qualsevol manera que el torturat votant socialista deserti de donar una oportunitat a un projecte nou apel·lant a l'infern conservador que ens espera, recorrent fins i tot a argumentacions que són una fal·làcia plagada d'absurditats.

En primer lloc, perquè de retallades tant ens han demostrat que en saben els consellers del PP com els ministres del PSOE i perquè ja coneixem les conseqüències que han tingut les dècades de bipartidisme per al progrés d'aquest bocí de país. En segon lloc, i més preocupant encara, és el fet que raonaments com aquest acaben destil·lant un tuf que recorda l'aire pestilent del torn dinàstic del segle XIX. Vaja, que n'hi ha que sembla que exigeixin que el possible diputat hagi de demanar disculpes per avançat per haver gosat intentar ocupar un escó que no li pertoca segons el dret consuetudinari hispànic.

Encara que només sigui per fer-los passar un moment de mala consciència, posem sobre la taula que pensar que els escons són propietats exclusives dels partits dinàstics -del color que sigui: blau, vermell o rosa fúcsia- revela l'escàs bagatge democràtic que encara corre pels nostres carrers. I haver d'insistir que no és així a aquestes altures de la pel·lícula és penós i patètic a parts iguals.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Astorada, fa mes de 12 anys

Estic astorada... Atribuir a la gent que voti la coalicio del PSM amb Iniciativa la derrota del PSOE és demencial i remarca l'autoodi que corre per les nostres venes!!! Si el PP guanya i el PSOE perd serà perquè aquests partis hauran fet qualquecosa, uns per guanyar i els altres (sobretot això) per perdre. Responsabilitzar la gent que vol voltar en clau progressista i nacionalista de la victòria del PP és absurd i un contrasentit. Me sembla que n'hi ha que disfruten més de fer mal al PSM que de treure un diputat al PP o al PSOE!!!

Valoració:3menosmas
Per Antifeixista, fa mes de 12 anys

Diumenge podrem rellegir i valorar (sense manetes vermelles o verdes) les tres opinions precedents. Per desgràcia crec que Salomònic és el qui guanyarà la porra!

Valoració:2menosmas
Per PENSADOR DIFERENT, fa mes de 12 anys

Jo apost per el tercer escenari!! Ensenyat diputat!!

Valoració:7menosmas
Per Joan P., fa mes de 12 anys

Equo no és una força estatal?

Valoració:-9menosmas
Per Salomònic, fa mes de 12 anys

La variable que no contempla Perelló és la més possible: que el 6 a 2 sigui gràcies al gruix de vots del PSM-EQUO (vull dir EQUO DI QUA!).
Bona feina per a la dreta això dels partits satèl·lits que escampen vot a la mar!

Valoració:-41menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente