nubes dispersas
  • Màx: 18.87°
  • Mín: 13.93°
18°

El triomf de la suposada eficàcia

Mitja hora després de tancar els col·legis electorals, la socialista Elena Valenciano ens anunciava importants derrotes nacionals. Era el preludi de la victòria sense precedents d'una dreta exultant que a Palma ja col·locava l'escenari per a una nit de festa, de reconquesta. Sense corbata i fins i tot amb camises una mica arruades i de tall modern, la dreta del nostre petit país no ha necessitat dels seus uniformes per desterrar l'ombra de la corrupció i transmetre entre els votants una sensació d'eficàcia i de solucions a la crisi. Els recomptes arriben a poc a poc i el mapa de les Illes es tenyeix de blau fosc, el tsunami de la majoria absoluta comença a la Part Forana per arribar a les portes del Parlament.

Sembla que les urnes no han reflectit la indignació del carrer, cansats del ping-pong entre PP i PSOE i de les seves servituds amb els poders fàctics. Així, la caverna que havia vist perillar la somiada victòria amb les concentracions a les places de l'Estat està desfeta i ja es veu de camí cap a Moncloa. A la tercera va la vençuda, Rajoy de la mà dels seus barons imputats demostra allò que a Balears ja sabíem des de fa temps: la corrupció no es penalitza a les urnes. Mentrestant, a la televisió pública de les Illes Balears el tertulià Javier Mato, el que fou responsable màxim de la comunicació del president Jaume Matas, ridiculitza els votants nacionalistes del PSM assegurant que la formació no és un partit polític sinó una religió. Rialles i eufòria, les enquestes quedaven curtes. La revenja està servida.

A Palma, a l'hora de lliurar aquest article, el palmesà de tota la vida i amic d'en Camps, Mateu Isern, està fregant el cel de l'absoluta. D'aquesta manera, els ciutadans diuen adéu a la batlessa més valenta que ha tengut Palma. Carrils bici, eixos cívics, conversions d'artèries per a vianants, campanyes de desprestigi... Aina Calvo perd per donar pas a un candidat que ha sabut vendre una imatge de gestió i d'eficàcia. El currículum de la privada per solucionar una administració pública que ells mateixos han sobredimensionat. A la seva primera compareixença Isern, en castellà, ja parla de propostes concretes i alimenta el discurs de la por de la crisi.

La victòria blava arriba també a la seu de Palau Reial. Es fa molt difícil creure que Maria Salom pugui haver estat la causa del tsunami. Aquesta política de professió ha fet les promeses més vagues de la campanya conservadora. Encara així, la deixeble de Cañellas se'n veu beneficiada i presidirà la institució amb la majoria suficient per fer el que vulgui.

Els 35 diputats amb el setanta per cent escrutat atorguen la victòria més clamorosa de la història de les Illes al Partit Popular. Bauzá governarà amb una comoditat quasi obscena, mentre que a la humiliada esquerra li arriba l'hora de la reflexió.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.