cielo claro
  • Màx: 17.61°
  • Mín: 10.26°
13°

El vot en blanc no és innocent

Per una certa inèrcia no gens innocent, podríem associar el blanc a la puresa, a l'honestedat -i, en conseqüència, el negre a tot allò que acaba carregant-nos de culpa. Però transferir aquests tòpics a la vida, amb l'afany d'interpretar-ne millor les distintes situacions, és un joc no exempt de perills. La vida, tan obscura, s'ha encarregat d'ensenyar-nos que les coses no s'avenen amb la filosofia Dixán, segons la qual el blanc és possible i, a més, és la màxima expressió d'higiene i d'estètica alhora. No, la vida en general no cap en el tambor d'una rentadora elèctrica.

Ara, per exemple, i donat l'escenari electoral més previsible, el vot en blanc no és una simple afirmació d'adhesió al sistema acompanyant el rebuig de la classe política o els modals amb què es manifesta. Aquesta interpretació, tan aparentment noble en el seu plantejament inicial, és d'una ingenuïtat enverinada per la seva manca de penetració o d'aprofundiment en la realitat. Una pregunta elemental, que no podem deixar de fer-nos, seria quines conseqüències se'n deriven, dels nostres actes, dels nostres gestos. Per dir-ho clar i ras, la pretesa innocència del vot en blanc és ara mateix un vot molt favorable als interessos del PP, i qui voti en blanc no ho ha d'ignorar.

Naturalment, qui voti en blanc pot pensar que ja li va bé que, indirectament, el seu vot "innocent" afavoreixi la dreta que ha anunciat el desmantellament del sistema educatiu -per posar un exemple. També seria secundar indirectament unes maneres d'entendre el territori insular com un fragment de continent sense personalitat pròpia. O una filosofia que tendeix a l'explotació sense contemplacions del medi per extreure'n un profit immediat i abandonar la nostra geografia física quan ja no sigui rendible. En aquest cas, la blancor del vot seria més que qüestionable. Seria una manera vergonyant de votar la dreta en un moment històric de decantament cap al seu radicalisme més abrupte.

Per tant, el votant que s'inclini pel vot en blanc no podrà invocar la seva innocuïtat, perquè el vot en blanc no és innocu. El sistema és tan ple de parany malignes que perverteix allò que la gent percep com a innocent. Votar és un acte suficientment seriós per fer-ne resultat d'una reflexió ben informada. Els que vulguin votar esquerra nacionalista, per exemple, només tenen un camí. Els que vulguin afavorit el PP, en tenen dos: el vot directe a aquest partit i el vot en blanc. Val la pena recordar que el vot no és lliure si el votant no està ben informat, sobretot en unes eleccions com les de diumenge, en què ens jugam continuar existint com a projecte de país o, al contrari, cedir tota la iniciativa als que, en el millor dels casos, ens voldrien veure reduïts a comparses d'un parc temàtic.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan Capó, fa mes de 12 anys

Els que volem votar la dreta nacionalista (no espanyola) també ho tenim clar.

Valoració:8menosmas
Per Pep Gri, fa mes de 12 anys

Jo sempre ho he dit: els vots en blanc s'haurien de reflectir en escons buits al Parlament, al Consell i als ajuntments. Primer, ens estalviaríem uns quants sous de gent que no en fot ni brot; segon, canviaria molt, ben molt, la relació de forces per aconseguir les majories.

Valoració:9menosmas
Per M, fa mes de 12 anys

Idò.

Valoració:10menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente