algo de nubes
  • Màx: 20.6°
  • Mín: 12.63°
15°

Els noms dels candidats

El nom de fonts és el símbol suprem de la identitat d'una persona ja que, a diferència del llinatge, sempre és present en la vida d'un individu. El nom ens distingeix al si de la família i dels cercles d'amics, i, en el cas de les Illes Balears, existia un sistema antroponímic propi, així com un costum ancestral de filiació que feia passar el nom de l'avi al nét. Els conqueridors sempre han tengut clar que per dominar i assimilar un poble era necessari substituir els noms propis dels colonitzats pels dels colonitzadors. Els casos de les illes Canàries i de l'Amèrica espanyola en són bons exemples. Però no fa falta anar tan lluny. Els territoris de parla catalana fa tres segles que viuen sota la pressió política i cultural del món castellà i aquest fet s'ha traduït en un procés de substitució dels noms tradicionals pel seu equivalent en castellà. Però, amb l'arribada de la democràcia es va autoritzar l'ús de noms de fonts en llengua catalana, de manera que ara mateix es tracta d'un factor molt més voluntari que en èpoques passades.

Simultàniament, el procés de globalització ha deteriorat el tradicional sistema onomàstic illenc però, és clar, continua present la qüestió de l'elecció de la llengua del nom propi. Així, no és cap frivolitat analitzar l'ús de la llengua en els noms de fonts dels candidats a les eleccions de la triple convocatòria del proper 22 de maig. D'entrada, sembla lògic que les llistes dels partits nacionalistes, sobiranistes o regionalistes incloguin més noms en català i que les candidatures a l'Ajuntament de Palma siguin les més castellanitzades a causa de la forta presència de persones de fora de les Illes Balears a la capital insular. Però, tanmateix, la realitat és més complexa. Certament, les llistes del PSM-Iniciativaverds-Entesa són les que tenen un predomini clar dels noms de font en català a totes les candidatures. Amb tot, n'hi ha algunes excepcions que afecten tres candidats al Parlament, quatre al Consell i quatre més a l'Ajuntament de Palma. En canvi, la proporció de noms en català davalla bastant a les candidatures de Convergència per les Illes, sobretot a Palma, on trobam quinze candidats amb el nom de fonts en castellà per només tres en català.

Fins i tot el cap de llista, Miguel Munar Cardell, té el nom en castellà, com també passa amb els números u de les candidatures a Cort del PSOE (les sigles PSIB només apareixen, i petites, a l'anagrama), Ana María Calvo Sastre; del PP (per cert Partido Popular), Mateo Isern Estela; i de la Lliga Regionalista de les Illes Balears, Juan José Amengual García. Per cert, que no puc deixar d'expressar la meva indignació pel fet que, segurament a causa de la normativa vigent, totes les paperetes de totes les candidatures excloguin sistemàticament els accents en les majúscules! Però tornem a la qüestió dels noms en català, que són molt minoritaris en el cas de la Lliga a Cort, si bé són més nombrosos en les seves llistes al Consell i al Parlament per la circumscripció de Mallorca.

Pel que fa al PP, la veritat és que sembla com si hi hagués dos partits, el del Consell, amb un lleuger predomini dels noms en català, mentre que a l'Ajuntament de Palma i al Parlament el català esdevé molt minoritari, amb el cas emblemàtic de José Ramón Bauzá Díaz. També el PSOE pateix aquesta duplicitat, en aquest cas entre Cort per una banda i el Parlament i el Consell, amb una presència més important del català, per l'altra, si bé en aquest darrer cas encara hi ha més noms de candidats en castellà (17) que en català (7). Tot plegat reflecteix, no tant la pluralitat d'origen dels habitants de les Illes Balears, com les actituds davant la llengua i cultura pròpies. I en alguns casos, és per posar-nos a tremolar.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Xesca, fa mes de 12 anys

Bé, ja s'ho arreglarà en Josep Melià. Tot i això, presenta la proposta que aniria bé per a les Illes Balears. La que podria fer qualque cosa de profit en benefici de la nostra societat. La que tallaria amb el bipartidisme espanyol. La centrada aquí i en els nostres interessos.

Valoració:3menosmas
Per Ruc, fa mes de 12 anys

Josep Melià també es va presentar com a José Meliá a les eleccions...

Valoració:-3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente