muy nuboso
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
13°

El preu dels 30 escons

Publicava ahir el diari Ultima Hora un estudi de l'Instituto Balear de Estudios Sociales (IBES), dirigit per Gonzalo Adán, que avalua que la multiplicació de candidatures durà que hi hagi molt de vot que no tendrà representació i, consegüentment, el "preu" de la majoria absoluta a Mallorca i al Parlament podria ben bé ser més baix que mai. Estima que estarà entre el 42% i el 44% a l'illa gran. Fa quatre anys va estar en el 48,2%, el 2003 en el 47,5%, el 1999 en el 48%, el 1995 en el 47% i el 1991 en el 44,1%.

El que posa de manifest l'anàlisi de l'IBES és allò mateix que servidor, amb d'altres paraules, ha analitzat abastament en aquestes pàgines. Que l'esquerra ho ha posat enguany més bé que mai al PP. No vol dir que necessàriament hagi de fer la majoria absoluta, però sí que tos els partits d'esquerra s'han convertit en els millors aliats per als conservadors i els han deixat el camí lliure perquè aconsegueixin els desitjats trenta escons. Si Bauzá, llavors, no els assoleix, que no es queixi: no serà per falta d'ajuda dels seus suposats adversaris. Perquè n'ha tenguda com mai.

En efecte, dispersar tant el vot esquerrà i nacionalista regionalista com que el percentatge sense representació pugui arribar enguany a ser el més alt de tota la història dóna indicació fiable de la feina intensa que han fet els adversaris del PP per intentar que obtengui majoria absoluta. És ver que es presenten -a Mallorca- vint candidatures i només això ja ajuda que hi hagi més vot sense representació que en d'altres ocasions. Però no ens hem d'enganar. Realment més enllà de PP-PSOE-PSM-EU-ERC-CxI-Lliga-UPyD tot és pura voluntat testimonialista. Cada una de les candidatures fora d'aquest nucli dur no farà més que unes dècimes. Unes dècimes multiplicades per les dotze candidatures simbòliques donaran un percentatge significatiu. Malgrat tot, no són aquests partits els que determinen la rebaixa del preu de la majoria absoluta. Ho és, sense cap dubte, que, primer, l'esquerra no hagi volgut seguir unida sinó que ha iniciat un procés d'atomització de difícil retorn, i, segon, que en el centre la guerra particular entre Lliga i CxI no sigui tant per tenir representació com per matar-se una a l'altra amb l'objectiu de quedar-se a mig termini l'espai en exclusiva: la Lliga només tendrà futur si CxI no entra, encara que ella no entri; i CxI només en tendrà si la Lliga no la supera.

Aquesta és la gran novetat respecte d'eleccions anteriors. Que el gruix de vot sense representació que aportarà EU-ERC-CxI-Lliga-UPyD serà enorme si cap entra i molt si un d'ells aconsegueix representació. Per tant, el regal que ha fet l'esquerra i el nacionalisme al PP a Mallorca és d'aquells que s'han d'agrair de per vida. Si, a més, s'hi afegeix el regal eivissenc, la generositat dels suposadament adversaris del PP demostra no tenir límits.

En acabar comptarem i ja veurem aleshores si Bauzá té trenta diputats, més o, qui sap, si es queda amb vint-i-nou o manco. Tanmateix el resultat no desdirà per res els regals que ha rebut. Si un cas, si no assoleix la majoria absoluta, els haurà tudat. Però els regals s'han fet. I molt generosos que han estat. Sí, és mal d'entendre que li hagin rebaixat el preu de la majoria absoluta al 42%-44%, que probablement serà el més barat de la història. Són així els esquerrans i nacionalistes. Generosos.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per ferran, fa mes de 12 anys

Es impresionan el suicidi poliic t a que van les forces d´esquerra i nacionalistes de Balears. Aquesta incapacitat d´unir forces, esta servin en safata el poder a la dreta espanyolista, i tres cuarts de lo mateix, esta passan a Valencia.A Catalunya la actitut del PSC no esta clara de la seva dependencia del "espanyolisme" pero encara un partit nacionaliste catala domina el poder a la Generalitat. Tan de bo aixo fos factible a Valencia i Mallorca amb partits de la terra, a on el espanyolisme esta enfortin-se

Valoració:1menosmas
Per Do not visit Majorca, fa mes de 12 anys

El PP i LLiga són lo mateix, el PSOE i PSM són lo mateix, per tant els qui voten an el PP poden votar a Lliga, i els votants del PSOE a PSM. Les ideologies no canvien, només ès una qüestió de persones: en Bauzá o en Font, n'Antich o en Biel Barceló.

Valoració:-6menosmas
Per Recompte, fa mes de 12 anys

Tot el que diu el Sr Payeras me sembla molt bé, però supòs que cada partit és sobirà per fer allò que vol o el que li deixen fer. Com ara Esquerra, que volia anar dins la coalició de nom inpronunciable però els del PSM els han dit que no. O el casament frustrat entre la Lliga i Convergència. Tan mateix, com sempre, en acabat comptarem i (confii) els resultats posaran a tothom al seu lloc.

Valoració:-1menosmas
Per A, fa mes de 12 anys

Tothom té part de responsabilitat de lo que diu en Payeras a s'article. No trob que sigui ni es lloc ni es moment (a 2 setmanes de ses eleccions) per dividir-nos més. Tothom a votar!!! Es evident que tenim diferències perquè pensam per noltros mateixos, no som votants interessats o manipulables com sa gent del PP.

Valoració:3menosmas
Per Ligeia, fa mes de 12 anys

Peret, dius que ets del PSM i, per tant, se suposa que ets nacionalista d'esquerres, però resulta que t'alegres que a Catalunya governin els regionalistes de dretes només per fer la punyeta a Esquerra... No sé si realment al PSM tots són tan patriotes com tu, que posen els interessos partidistes per sobre dels del país. Qualsevol diria que t'hi va la cadira. En fi, ja ho veurem qui farà què. El futur no el podem endevinar i la derrota absoluta d'Esquerra que vaticines sembla més un desig personal que altra cosa. En tot cas, el que sí que podem jutjar és el passat i el present, i el que ha fet el PSM al govern no és per tirar cohets precisament.
Desig que el PP no tengui majoria absoluta, tot i que som més aviat pessimista, però és evident que el PSM ha impedit la coalició amb Esquerra en exigir la seva dissolució. Queda molt clar de qui és la responsabilitat de la divisió del vot, t'agradi o no t'agradi. En tot cas esper que arribat el moment, tots els partits siguin tolerants i pensin en el bé de les Illes més que en rancúnies personals i interessos particulars i facin pinya contra els feixistes corruptes i antimallorquins del PP.

Valoració:-5menosmas
Per Berenguer, fa mes de 12 anys

Per una puta vegada estic d'acord amb en Payeras.
I quina ràbia em fa!
Pareix mentida que encara no vegin que el PP i el PSOE juguen a esports de primera i els altres pareix que duen equips d'afeccionats. Ideals purs, però tan dividits que serà un esclat, això, i el PP entrarà a corral.
No és aquesta, la lliçó que ens envien els escocesos, no. Més bé al contrari. Unió, independència, i llavors ja, si voleu pegau-vos tirs entre vosaltres.
Si els picapedrers i botiguers amb qui parl poden veure això, com és que vosaltres, "polítics" (tingueu la formació que tingueu), no ho veis?

Valoració:14menosmas
Per Peret, fa mes de 12 anys

Increïbles els anàlisis que se fan aquí, jajaja. El PSM té la culpa dels vots seus i dels que fan els altres!!! Cadascú que vagi per ell i en haver acabat comptarem. Jo som del PSM i no me preocupa tant si el PP guanya. Serà mèrit seu i de ZP no? I Son Espases existeix no gràcies al PSM si no gràcies al PP i al PSOE després. No se si com t'ho faràs. N'hi ha que critiquen sempre als mateixos... tu deus ser votant permanent d'ERC. Quin gran resultat que farà per cert. Com a Catalunya!!

Valoració:-11menosmas
Per Francesc, fa mes de 12 anys

Jaume,noi sé què diu Esquerra,el que dic jo és que el PSM és qui divideix el vot amb la seva actitud irresponsable.No defens cap altra formació.Recordem que el PSM es trencà perquè un sector volia fer aliança amb EU i això provocà l'escissió d'Entesa.Ara,increïblement,els mateixos s'oposen a reediatar el BLOC amb EU.I,pel que fa a Esquerra,aquests mateixos de qui parlava abans,li exigeixen que es dissolgués per refer el BLOC,una condició que sabien que,lògicament,no acceptarien mai,Jaume,faci el que pugui per evitar que guanyi el PP ,però,per favor,no premiï aquells que li han facilitat la majoria absoluta

Valoració:3menosmas
Per jaume, fa mes de 12 anys

El psm ja es presentava a mallorca feia estona el primer pic que s'hi va presentar ERC, erc hi tenia i hi té tot el dret a presentar-se a Mallorca, però no a dir que el psm divideix el vot nacionalista.
Tots els del bloc ho feren malament quan no sortiren del govern per lo de son espases, per això jo em vaig donar de baixa del psm i per això he fet vot nul a les darreres generals i europees, però ara, tenint en compte el posicionament d'extremadreta manipuladora del pp i el seu odi visceral a la llengua dels mallorquins, faré tot lo que pugui perquè no guanyi el pp

Valoració:3menosmas
Per Francesc, fa mes de 12 anys

Foraviler,jo no ho veig en absolut com vostè,Pens que el PSM no té la més mínima credibilitat i que només mira pel seu interès particular.Per culpà seva ,el PP pot obtenir la majoria absoluta la qualk cosa fa feredat.Si tenim un mínim de cultura democràtica cal castigar aquest comportament a les urnes.Si no,farem com els votants del PP que voten el seu partit faci el que faci sense qüestioinar res.Si el PSM hagués apostat per l'interès general no hauria impedit la reedició del BLOC coneixent-ne les conseqüències.Malauradament li ha importat ben poc.Jo no sóc de cap partit,però pens que cal denunciar aquesta mena de polítiques caïnites que ens porten al desastre

Valoració:-11menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente