algo de nubes
  • Màx: 14°
  • Mín: 11°
13°

Desmantellar l'estat de les autonomies

Tendim a creure que si no feim cas dels signes exorcitzarem els efectes d'allò que anuncien. No volguérem fer massa cas de les paraules d'Aznar a l'entrevista a Le Monde, en què anunciava la seva retirada: deixava la porta oberta al retorn en cas d'emergència nacional. Servidor crec que Aznar se sentiria més realitzat si fos cridat a salvar Espanya. Per si un cas, ha anat emetent missatges intermitentment per fer-nos sentir la seva presència tutelar, ens diu adesiara que Espanya se'n va en orris, que l'Estat es trenca: un missatge apocalíptic que prepararia el seu adveniment a la política. I ho faria a la seva manera heroïcista.

La seva manera és ben coneguda de tothom. El tret de sortida de les actituds de matasetzes que ara adopten tants de polítics del seu partit i tants d'heralds catastrofistes, el va donar el mateix Aznar amb aquelles paraules que anunciaven una altra manera de ser de dretes: "Sin complejos". Des de llavors, una altivesa bel·licosa caracteritza la dreta espanyola, en perpètua tasca d'agitació política i social. Tot això no és gratuït, tot això hauria de menar -són els objectius dels seus instigadors- a una situació en què la força de la dreta fos indiscutiblement hegemònica.

Aznar ara ha creuat una línia de no retorn en la seva croada per recuperar Espanya per a la idea que sempre n'ha tengut. És cert que, quan necessità els vots de CiU per governar, parlava com un partidari entusiasta d'aprofundir en l'estat de les autonomies. Però ja fa algun temps que llançà el primer avís del seu desmantellament. Ara ha estat explícit, clar, i ha anunciat que serà el PP l'encarregat de posar remei a una situació insostenible. Ho ha dit davant el mateix Mariano Rajoy, que no l'ha corregit. Per tant, no s'ha de dubtar de la serietat de l'anunci. No ha parlat de corregir, de reformar.

Què diuen els seus? Un periodisme massa clement impedeix que la ciutadania sàpiga per on ens movem. Hauríem de saber si els "populars" de l'arxipèlag són partidaris també de suprimir el Parlament de les Illes Balears, el govern comunitari i els consells insulars. Els escoltam. Que parlin. Que ens diguin si els seus plans s'avenen amb les perspectives que s'obren a partir de les paraules del seu president d'honor. Potser serien més conseqüents si ja no fessin llistes a les autonòmiques. Hem de pensar que, com que les faran, en realitat només pretenen barrar el pas a les altres forces polítiques?

En tot cas, atenció a les sucursals del PP. El seu president d'honor els pot fer arribar, pels conductes reglamentaris, l'ordre de liquidar les institucions autonòmiques, o de buidar-les de competències. Volen una altra Espanya, una "unidad de destino en lo universal".

L'atzar ha fet que aquesta nova disposició coincideixi amb l'evidència que la Fiscalia Anticorrupció no interromp les seves investigacions, la seva vigilància. L'atzar no dóna comptes a ningú.•

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Marià, fa mes de 12 anys

Voldria tenir un esperit lliure i no padregar les pròpies teulades. Pens que l?Obra Cultural Balear d'avui és la institució més potent en la defensa de la nostra cultura, llengua, patrimni i autogovern. Pens que un dels cancers de els autonomistes, són alguns autonimistes que se barallen amb altres autonomistes per quatre ossos. Tots plegats, sense perdre el tens mossegant-nos uns als altres ens aniria millor.

Valoració:3menosmas
Per Mateu, fa mes de 12 anys

"Servidor CREC que Aznar" o "UN servidor CREU que Aznar"?

Valoració:2menosmas
Per Quin fàstic!, fa mes de 12 anys

Ja fa temps que està clar que allò que volen aquesta gent, si els ho permetem, és tornar a un règim com el que patirem durant quaranta anys, en el que no hi hagi autonomies ni ningú a nivell individual, pugui ésser del tot autònom. I que drets humans i estatuts dels treballadors se'n vagin a fer punyetes.

Valoració:12menosmas
Per Ca meva, fa mes de 12 anys

Allò que s'hauria de suprimir és l'Estat i no les autonomies.

Valoració:14menosmas
Per Josep, fa mes de 12 anys

Si volen estalviar dobbers, per què no comencen suprimint els ministeris que ja han transferit les competències a les autonomies?
O els sous vitalicis dels expresidents que guanyen una dobberada donant conferències o assessorant empreses que ells prèviament han privatitzat?

Valoració:10menosmas
Per Joan Miquel, fa mes de 12 anys

Molt bo, Guillem. Pero, si no fos per "l'autonosuya balear" com s'haurien fet rics en Matas i els seus "compinches"?

Valoració:5menosmas
Per Xavier, fa mes de 12 anys

I sincerament, perquè no suprimeixen algunes autonomies? Vull dir, aquelles autonomies més castellanes, aquelles que no tenen una mínima de flama de voler autogovern, i amb això vull dir, les dues Castelles, Madrid, Extremadura, La Rioja, Cantabria i Múrcia. Si l'argument és estalviar diners que comencin per aquí. Un vertader estat plurinacionals, hauria d'entendre que, Catalunya, Euskadi, Galicia, Balears, Canàries el País Valencià, Aragó i Navarra, haurien de tenir autonomia per reivindicacions històriques.
I perquè no? Andalusia i Astúries, no ho sé...

Valoració:16menosmas
Per Endavantesperitslliures, fa mes de 12 anys

Vull una atonomia pel poble, per a la gent, per a pagar pensions, per tenir bones escoles, per potenciar la recerca universitària de qualitat, per disposar de bons metges, de bones vies de comunicació. No vull això que tenim: Un sistema basat en poderosos que xuclan doblers públics a rompre, un sistema on prima la subvenció als cacics de sempre. No vull una IB3 que ens costa més que la UIB. Em sobren 'empreses culturals' que no són altra cosa que mecanismes 'legals' per a treure doblers del poble (Es Baluart, Can Prunera etc, etc), l'actual Obra Cultural tan llunyanya de la de Climent Garau i d'altres idealistes... perquè de seguir així, amb aquest sistema realment pervers, hauré d'arribar a pensar que les autonomies són el càncer d'Espanya

Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente