algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 15°
15°

El viratge regionalista d'UM

Molt es parla del viratge anticatalanista del PP, però poc pareix impressionar el que està fent UM i podria tenir, fins i tot, més importància. Segons les cròniques digitals d'ahir horabaixa, el president del partit, Josep Melià, donava la benvinguda al fitxatge regionalista, recent ex del PP, Miquel Munar, amb aquestes paraules: "Encarna perfectament els valors de la nova etapa", que es caracteritza per la "nova filosofia de retorn a les arrels del partit". Fa molt pocs mesos, els dirigents d'UM de la nova etapa insistien a deixar enrere els aires regionalistes per apostar cap vegada més per un intens nacionalisme. En ocasió de l'elecció de Melià, servidor vaig analitzar que el dirigent tenia davant seu un repte que només amb el pragmatisme regionalista podia superar, perquè de nacionalistes pocs n'hi ha en aquesta terra.
D'opinions sobre què passa a dins UM, n'hi ha per a tots els gusts. Des d'aquells que veuen el secretari general, Joan Monjo, manejant Melià fins als qui parlen d'un allunyament del president del grup de nacionalistes passant per, senzillament, que Melià comença a sentir-se còmode i actua en conseqüència. No ho sé. El que està fora de dubte és que el president i el secretari general han imposat un rumb que pareix retornar efectivament UM als seus orígens regionalistes (en els quals, per cert, va obtenir els millors resultats, fins a sis diputats per Mallorca). El fitxatge de Miquel Munar, com també l'oferta a Biel Company, anirien en aquesta direcció.
Per ventura és una mera tàctica obligada per les circumstàncies. No oblidem que no fa ni dos mesos UM patí l'escissió d'un centenar de militants de Campos, posteriorment de devers dues dotzenes de Felanitx i que també n'hi han fugit de Palma. Una de les crítiques, per part dels de Campos, que es va fer a Melià va ser "l'excés de nacionalisme" i d'abandonar els "orígens" regionalistes, curiosament. El partit necessitava una injecció de moral que només podia venir d'una operació que compensàs en imatge aquestes fuites i per fer veure que continua essent necessari i que, per tant, no és necessari crear un partit regionalista per fer regionalisme a Mallorca i a les Balears. El fitxatge de Munar li va perfecte per assolir l'objectiu.
Si és una mera tàctica obligada per les circumstàncies tan adverses com han patit -que, vulguin o no, no han escampat del tot i el judici a Maria Antònia Munar i a Miquel Nadal els ho recordarà-, la política de fitxatges "mediàtics" -com li agrada dir a Monjo- no tendrà gaire conseqüències pràctiques. S'exhaurirà en ella mateixa. Altra cosa seria que, efectivament, Melià s'hagi convençut que les dèries de convertir UM en una "CiU a la mallorquina" -com sempre deia Munar- no són només irrealitzables -per òbvies raons-, sinó que seria una equivocació molt profunda per fer política a Mallorca i a les Balears, excepte que la comparació sigui estrictament per la ubicació en la geometria política illenca i no tengués a veure amb qüestions ideològiques. Si el viratge regionalista és seriós i, en efecte, es tracta de tornar "a les arrels", aleshores sí que UM pot aspirar raonablement a sobreviure l'any que ve i a posar les bases per tornar a tenir influència social en una terra a on de nacionalistes no n'hi ha, però sí que existeix un clar espai per a allò que, malgrat que sigui tan difús, tothom entén perfectament, "lo nostro", i que tots identificam amb el regionalisme.
Periodista

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Bravo Melià., fa mes de 12 anys
UM fa bé proclamant-se ara regionalista, a aquestes eleccions necessitam llevar-li es màxims vots possibles al PP, i si UM ho pot fer endavant. Tot serà d'ajuda. A més millor mallorquins votant a regionalismes que a extremes-dretes, així que no sé perque vos queixau. I ho diu un votant del PSM.
Valoració:6menosmas
Per xaume, fa mes de 12 anys
De què serveix perdre el temps discutint sobre el sexe dels àngels (nacionalista o regionalista en aquest cas), si tanmeteix tothom sap que UM donarà suport al PP per poder formar govern?
Valoració:-4menosmas
Per UM, españoles todos y todas, fa mes de 12 anys
Unió Mallorquina és nacionalista, però espanyola 100%. No ens volgueu vendre la moto.
Valoració:-9menosmas
Per Biel, fa mes de 12 anys
Nacionalista o regionalista, la millor noticia que podriem tenir seria la desaparició d'UM. No saben què són ni que volen, només saben aprofitar-se de la seva condicio de frontissa
Valoració:-5menosmas
Per Biel, fa mes de 12 anys
Nacionalista o regionalista, la millor noticia que podriem tenir seria la desaparició d'UM. No saben què són ni que volen, només saben aprofitar-se de la seva condicio de frontissa
Valoració:-3menosmas
Per Retruc, fa mes de 12 anys
Molt bona reflexió: "veuen el secretari general, Joan Monjo, manejant Melià", n'hi ha molts que ho troben. Que tornar al "regionalisme" és tornar a l'origen, també. I que s'aferrin al fitxatge de Miquel Munar (repassau les seves invectives contra UM en el passat recent), demostra la inseguretat i manca de rumb de la "nova" UM. No fa impressió de tenir les idees clares, ni el rumb a seguir, ni uns dirigents amb credibilitat i capaços de generar confiança entre la gent de centre. Fan falta canviar moltes més coses i no fet "fitxatges" suposadament mediàtics (pels 4 o 5 que seguim això).
Valoració:1menosmas
Per Patriotes Associats, fa mes de 12 anys
El que ens ha d'interessar són les idees més que no la ideologia.

Les bones idees duites a terme amb bona mà fan que un partit sigui bo i convenient a una comunitat. No la ideologia.
Valoració:9menosmas
Per Bernat, fa mes de 12 anys
En la meva opinió els partits, ben igual que les persones, han de tenir dret a autodefinir-se. I també, en principi, se'ls ha de respectar aquest dret. Per això, i malgrat algunes reticències, si un partit polític es defineix com a nacionalista pens se li ha de considerar. Una altra cosa molt distinta és que ens agradi més o manco la forma de dur a la praxis política aquest nacionalisme, i això sí que pot, i de fet ha de ser, objecte de valoració i de crítica.
Ara bé, lluny de debat sobre maximalismes, Unió Mallorquina, que en principi és un partit nacionalista, també té dret, com qualsevol altre partit, a modular el seu discurs en funció de les circumstàncies o les conjuntures, i en aquest sentit pot ser una línia de feina “patriòtica” treballar per aglutinar gent amb un perfil clarament identificat amb la nostra identitat col•lectiva i als quals pot oferir refugi lluny de la deriva radical espanyolista del PP. Això no obstant, tot i deixar ben clar que dins un partit com UM hi poden conviure diferents sensibilitats de caire identitari, també cal que en els discursos dels seus dirigents no es generi confusió sobre l'ADN de la formació, perquè una cosa és un partit nacionalista amb alguns militants regionalistes i una altra molt diferent és un partit regionalista amb alguns militants nacionalistes.
Valoració:2menosmas
Per Miquel, fa mes de 12 anys
Totalment amb en Joan, si vas per UM veuràs que conviuen perfectament persones que són una mica més moderades i persones que són una mica més llançades en el tema del nacionalisme. El regionalisme no és res més que un nacionalisme més moderat, es basa en mirar sobre tot per la teva terra per damunt de tot. Ja està bé que els periodistes intenteu enbullar a la gent, UM és a la pràctica la CIU mallorquina, falta fer obrir els ulls a la gent, si no, llegiu els estatuts i comparau-los. UM no està morta, els militants seguirem donant molta guerra i per molt de temps.
Valoració:4menosmas
Per Joan, fa mes de 12 anys
Miquelet Palleres, però tu llegeixes la premsa? En Munar ha declarat que UM representa un "nacionalisme moderat, intel·ligent i amb els peus a terra" (surt al Balears d'avui). Això de distingir entre regionalisme i nacionalisme, per tant, es pur bla, bla, bla. Quina diferència substancial hi ha entre CiU i UM? I entre "nacionalisme" i "regionalisme"? Cap ni una. Tots dos volen defensar el seu territori davant Madrid, sense trencar encara amb l'estat espanyol. El que passa és que com a espanyolista que ets, estàs acollonit davant la possibilitat que UM li mengi terreny al PP, i per això pretens embullar els potencials votants nacionalistes qualificant UM de "regionalista", sense que UM hagi fet cap gir ideològic, ni a la teoria ni a la pràctica. Els estatuts continuen dient el mateix que deien.
Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente