nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
15°

Del seu pa, en faran llesques

Aquesta setmana hem vist com Maria Morell, directora del centre de Son Caliu, ha patit una campanya de persecució ferotge, a fi de fer-la botir com a directora tan sols perquè ha duit en mallorquí els llibres de matemàtiques a l'escola que dirigeix.

El pla de neteja lingüística i d'extermini sistemàtic de qualsevol símbol de mallorquinitat, que el feixisme espanyol du entre mans, ja no pot esperar.

És tan sols imaginable que una directora, posem per cas d'un centre qualsevol de Madrid, es pugui veure perseguida per un avalot de pares d'alumnes tan sols perquè hi fan estudiar les matemàtiques en castellà? No! Tant si a les aules hi ha una minoria com si hi ha una majoria d'alumnes de parla àrab, catalana o galaicoportuguesa. A Madrid n'hi ha, de col·lectius d'immigrants d'aquests idiomes. No assentaments de colons.

Idò bé, a la vista dels fets, això començam a tenir a Mallorca. Esperonats pels terminals mediàtics que el partit franquista ha fet desembarcar a Mallorca, una petita part de la immigració hispanoparlant és utilitzada com a arma de destrucció massiva de l'ús normal del català i de la pervivència de la identitat mallorquina. Que això ho facin cínicament en nom de la "libertad", si bé és indignant, no ens ha de venir de nou. La cosa ve d'enrere: no debades, el lema del feixisme espanyol era "una, "grande... i libre" (!)

Una cosa que sí que s'haurien de fer mirar és que el pla d'extermini lingüístic, la solució final que tant frisen d'aplicar-nos als mallorquins, el vulguin dur a terme en nom d'una "Constitución" que, en teoria, mana "especial respeto y protección" dels idiomes de dins les fronteres actuals de l'Estat espanyol, tant si són el castellà com si no ho són. Si tan "constitucionalistas" són, com és que atempten sistemàticament contra la mateixa Constitució que tant diuen que adoren? Si "protección" no és assegurar i fer efectiu l'ús normal d'una llengua, onsevulla i en qualsevol circumstància, en el territori on és històrica, pròpia i natural, em volen dir què vol dir per ells "protección"? Que la Guardia Civil no ens pegui ni ens insulti (tant) com ens pegava i ens insultava en temps del dictador espanyolista Franco per parlar en mallorquí? Això vol dir "protección"?

Sospit que, en el fons, n'hi ha que sí que ho pensen així. I si tants arriba a haver-n'hi, com molt bé ha insinuat el nostre director, Miquel Serra, haurem de començar a pensar a fer escoles mallorquines lliures i separades de les escoles tibades d'alumnes procedents de famílies amb vocació de colons. No volen brou? Idò tassa i mitja!

Si un alumne desbaratat espatlla i fa anar malament tota una aula, què val més? Aguantar-lo, encara que impedesqui als altres el bon aprofitament de l'estudi, o enviar-lo a una escola a posta per a turmassots com ell? No contest. Només ho deman.

I parlam tan sols d'un individu! Ves què ha de fer quan parlam de tot un avalot esperonat avall pel moviment neofranquista!

Tot aquest ambient, en lloc de fer-nos por, pens que ens ha d'animar a fer una reflexió: ha pensat el mallorquinisme polític de centredreta en la gran oportunitat que ara té a les mans? Si darrere la persecució contra Maria Morell hi ha el partit que ens pensam, la seva deriva cap a la ultradreta es veurà confirmada. El mallorquinisme de centredreta tendrà -més ben dit, ja té ara- una ocasió d'or per treure pit i cridar el poble mallorquí no renegat a organitzar-se al seu entorn i a fer-se fort dins Mallorca.

Si l'espanyolisme ens vol com a l'Ulster, on els anglesos i els irlandesos fan vides separades, cadascú a ca seva, quin remei? Del seu pa, en faran llesques!

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per unitat de cures intensives, fa mes de 13 anys
Exacte!

En aquesta situació d'emergència hem de segar arran i això només va bé si ho feim amb perícia, tècnica acurada, coneixement, art de seducció i seny del nostre.

A la unitat de cures, l'índex de curacions és altament exitós, però sempre aspiram a més.
Valoració:-6menosmas
Per Tomeu, fa mes de 13 anys
A València, el PP fa anys i panys que duu a terme una guerra a mort contra les línies d'ensenyament en valencià. Però el tret els surt per la culata ja que hi ha més demanda que oferta, fins al punt que els franquistes ja han dit clarament que no permetran l'increment de línies en valencià per molt que els pares en demanin. Què passa aquí? Que molts de pares, que ben segur que voten PSOE o fins i tot PP, saben que els professors en valencià ho són per vocació. Mentre que a les línies en xurroespanyol són funcionaris que van al sou i prou.
No sabem on és la sort.
Valoració:5menosmas
Per seguem arran, fa mes de 13 anys
En aquesta situació d'emergència en què ens trobam, la cosa més assenyada és que allò que és a baix (català) passi a dalt i allò que és a dalt (espanyol) passi a baix. Bona unitat de cures intensives que no veu això i no talla curt; se li deuen morir tots els malalts...
Valoració:17menosmas
Per A.L.M., fa mes de 13 anys
Si no es volen integrar, no hem de perdre més temps amb ells. Si s'ase no va de beure, és per demés xiular. Però això sí: els hem d'exigir que no pertorbin la nostra cultura, ja que nosaltres no pertorbam la seva. Cadascú miri per a si mateix sense empipar els altres, si així ho volen, però que no oblidin que els qui som a casa nostra som nosaltres els mallorquins, i no vulguin ésser aquells hostes de la dita que ens vulguin treure de casa.
Valoració:9menosmas
Per unitat de cures intensives, fa mes de 13 anys
El mallorquinisme verament revolucionari és el centrat i l'assenyat!

És la solució! Per començar la casa pels fonaments i no per les teulades!
Valoració:10menosmas
Per Ramon Muntaner, fa mes de 13 anys
A La Bressola són molts els pares francòfons que s'estimen més que els seus fills aprenguin en català i adquiresquin un bon nivell, que no que aprenguin en francès a unes escoles públiques mediocres. Tal vegada hauríem de potenciar escoles com Mata de Jonc.
Valoració:29menosmas
Per Simó lo Tort, fa mes de 13 anys
mallorquinisme centrat i assenyat?...nooo, ara es hora d'un mallorquinisme revolucionari!!!
Valoració:28menosmas
Per Aina, fa mes de 13 anys
Idò, si no bastava en Delgado ara ja pastura en Joserra Bauzá (en foraster, clar). Quina vomitera, no dic el que pens perquè em tancarien de veritat.
De tota manera, el meu desig més fervent és .....Mal rebentin
Valoració:11menosmas
Per unitat de cures intensives, fa mes de 13 anys
Ara és l'hora del mallorquinisme centrat i assenyat.

Endavant!
Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente