Ni tan sols la senyera
Vaig escriure la setmana passada, arran de la disputa taurinopolítica que ha originat la recent decisió del Parlament de Catalunya de prohibir, a partir de 2012, les curses de braus, un article que per ventura no va ser ben entès. Deia que l'esmentada disputa ens obligava a associar la bandera rojigualda amb els aspectes menys decorosos de l'anomenada cultura espanyola: amb la pica, les banderilles, l'espasa i altres eines per poder torejar, en primer lloc; però, també, amb el flamenc més barroer i degradat, i amb els annerots que celebren, gats, les victòries -ara ja molt llunyanes- de l'equip franquista per antonomàsia. No vaig tenir espai ni ganes, fa set dies, d'explicar la curta història del que s'ha anomenat bandera nacional. Una bandera que fou creada mitjançat la convocatòria d'un concurs el 1785, quan Carles III veié la necessitat de substituir la bandera que onejava llavors en els vaixells de la marina reial.
Era aquesta -la substituïda- un drap blanc amb la flor de lis dels borbons que presentava problemes a l'hora de ser vist i identificat. "Para evitar -deia el decret de 1785- los inconvenientes y perjuicios que ha hecho ver la experiencia puede ocasionar la Bandera Nacional que usa mi Armada Naval y demás Embarcaciones Españolas equivocándose a largas distancias o con vientos calmosos con la de otras Naciones, he resuelto que en adelante usen mis buques de guerra la Bandera dividida a lo largo en tres listas de la cuales la alta y la baja sean encarnadas...".
Fou la rojigualda un producte, doncs, del disseny purament artificial. Un emblema nascut fa únicament 225 anys, la qual cosa en vexil·lologia i heràldica és dir no res: just abans-d'ahir. La bandera rojigualda nasqué, a més, en un mal moment, quan la monarquia espanyola estava ja en franca decadència. Això ha fet que els exèrcits que l'han enarborada hagin perdut gairebé totes les batalles en les quals han participat. Si jo no vaig equivocat, les úniques victòries aconseguides, a més de la de l'illa de Perejil, han estat amb enemics de l'interior, contra aquells altres espanyols que estaven en contra d'una visió uniformadora, clerical, tradicionalista i antidemocràtica del país en què els tocà viure. Un bagatge realment trist per a una banderola que segurament aspirava a una altra cosa.
Crec que la majoria del meus pacients lectors comprendran la forta temptació que he tengut a l'hora d'escriure aquest article de comparar aquesta bandera espanyola parvenu amb una altra que es coneix amb el nom de "senyera" i que té una història molt distinta a l'anterior. Pocs temes històrics hi haurà més estudiats que l'origen de la bandera de les quatre barres roges sobre un fons d'or.
Les revistes de vexil·lologia o sigil·lografia estan plenes d'articles sobre com nasqué l'esmentat senyal que indicava a quins llinatges pertanyia -o per a quins llinatges combatia- el guerrer que les portava al seu escut. Hi ha algunes discrepàncies entre els estudiosos respecte a les seves primeres representacions. Del que sembla que ja no hi ha cap dubte és que, a partir del segle XII, els quatre rius de sang sobre fons d'or eren el signe distintiu dels exèrcits unificats de Catalunya i Aragó. Eren altres temps i la senyera en guanyà moltes, de batalles, contra diversos enemics exteriors. El seu domini en el Mediterrani era tan aclaparador que ho digué clarament Desclot: fins i tot els peixos havien de dur pintades sobre el llom les quatre barres per poder navegar amb llibertat per les aigües del Mare Nostrum.
Les ganes de comparar les dues banderes -la senyera i la rojigualda- i atorgar-los distints drets i consideració no eren, ja dic, minses, però aquest és un parany en el qual no he caigut. Tenc molt escasses simpaties per les banderes, ni tan sols per les que podria considerar meves. Totes les banderes, també la senyera, tenen un origen militar i simbolitzen una manera poc evolucionada -la de barallar-se- de relacionar-se pobles diferents. El primer que fan els exèrcits que han conquerit un territori és posar-hi una bandera que, quasi sempre, és un símbol de domini d'uns homes sobre els altres. Jo, que som pacifista i voldria ser racionalista, m'agradaria, com al mestre Fuster, viure en un país sense gaires himnes, ni banderes. En tot cas únicament la de l'Atlètic de Balears.
- La defensa de la llengua de Toni Nadal: «A Mallorca xerram català, no mallorquí»
- PP i Vox voten en contra d’invertir tres milions d’euros en ajudes a petites explotacions agràries
- Una vintena de pobles de Mallorca preparen marxes nocturnes simultànies pel proper 31 de juliol
- El primer tinent de batle de Petra va construir una bodega il·legal
- Els feixistes reaccionen histèrics contra Toni Nadal: «A Mallorca no parlam català, parlam mallorquí i espanyol»
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
A "ser" . Tampoc Osca o Saragossa han estat mai catalanes i tenen forma d'escriure en català. Respecte a la foto de la bandera sobre el palau és una pena no haver-la fet. Es veu que no la posen sempre. Però tinc una de la bandera quadribarrada a l'ajuntament de Avinyo que vaig a enviar al webmaster del senyor Bujosa per veure si la pot posar en el seu web, amb un parell d'imatges més. Respecte a l'article de la bandera catalana en la Wikipedia catalana, crec que s'hauria de discutir que no és possible que el Papa adoptés la bandera cuadribarrada perquè la hi regalava el rei d'Aragó. El lògic és el contrari. Seria com que els bascos diguessin que tots els iberos parlaven eusquera, per sortir del pas que s'hagi demostrat que l'eusquera és el ibero en estat gairebé pur, doncs manté el 80% del vocabulari idèntic, i gràcies a això s'està podent traduir gairebé completament els antics textos iberos.
Parvenu que ha de lligar amb bandera i llavors hauria de ser parvenue o amb drapeau que es bandera en francès a Les hores hauria de ser pareu com escriu en Bujosa Hi ha algun ifilòleg de guardia?
El rei de Pamplona ii Aragó.Com es que escrius el nom d´Avignon en català,si no ha estat mai catalana? jo he visitat en mes d´una ocasió aquesta ciutad i mai hi he vist cap bandera damunt el palau Papal, fa poc que hi es?
"La forta temptació que he tengut a l'hora d'escriure aquest article de comparar aquesta bandera espanyola PARVENU amb una altra que es coneix amb el nom de "senyera" Falta d'ortografia en un article suposadament seriós: en femení s'hauria de dir PARVENUE i no PARVENU. A escola!!
¡Yo quiero, cuando me muera. Sin patria, pero sin amo, Tener en mi losa un ramo. De flores, y una bandera!
VIVA ESPAÑA Y SU BANDERA ..
d'on ve la denominació de blaveros?
El motiu pel qual a la bandera republicana es va substituir per blau-morat el color vermell d'una de les bandes de la bandera espanyola va ser que, com ja no havia casa reial i guàrdia que portasi el pendó de Castella, aquesta havia quedat sense presència simbòlica en les banderes. Al posar en una de les franges l'antic color representatiu de Castella el conflicte quedava resolt. Però sempre m'ha resultat divertida la contradicció de certs republicans independistes respecte a Castella enarborant una bandera que la inclou de manera explícita. També son curiosos els dos escuts significatius que hi ha al Palau de l'Almudaina de Palma. En un d'ells es reuneixen tots els emblemes corresponents als títols dels Habsburg a Europa. En l'altre estan junts l'emblema de la Corona d'Aragó i l'antic pendó de Castella, amb el castell sobre fons blau-morat. Es probable que la bandera de Mallorca s'hagi extret d'aquest escut i d'altres similars per una precipitada irreflexión sobre el seu significat.
Y del pendón morado de castilla ué hay que decir?
Banderas al viento!