Estimar Mallorca
Fa 13 anys que vaig arribar a Mallorca. Són pocs anys per a la Història de la Humanitat, però suficients per a marcar la vida d'una persona. He dedicat bona part del meu temps a treballar per la interculturalitat i pels drets dels immigrants, no concebuts com cap tipus de privilegi, sinó des de la perspectiva de "Tots diferents, però tots iguals en drets, deures i dignitat". Així he treballat dos anys explicant aquests conceptes per les escoles i instituts de Mallorca, dos anys més de treball al programa Vivim Plegats.
El contacte amb aquests nins i professors m'ha ensenyat a estimar Mallorca, els mallorquins i la cultura i la llengua catalanes. Vull aprofitar per a donar-vos les gràcies per haver-me enriquit amb una altra llengua i cultura i per haver-me donat l'oportunitat de ser un més entre vosaltres. Aquesta consciència ens va dur a un grup d'amigues i amics, ara ja fa dos anys, a crear un espai nou, que no sols fos espai de trobada, sinó també d'intercanvi, cooperació i solidaritat, de la manera més horitzontal possible, sense paternalismes, i on es treballés el tema de la llengua, el català, com a instrument de comunicació i integració. Aquest espai el vàrem anomenar Associació Senegalesa-Mallorquina, Asema.
Dins el que crec que hauria de ser "normal" vàrem redactar tota la documentació: comunicats, estatuts, acta fundacional... en català, i aquest fet, conjuntament amb altres formes de compromisos com la llibertat de pensament, més que obrir-nos portes davant les institucions, el que ha provocat és que se'ns en tancassin, sobretot per part dels màxims responsables de la Direcció General d'Immigració. No entenem com moltes d'activitats, organitzades per associacions d'immigrants i patrocinades per la Direcció General d'Immigració, que no depassen de les demostracions folklòriques, gastronòmiques i fins i tot "exaltadores de sentiments d'amores patrios" sense provocar ni el sentit crític ni la pràctica de valors, d'interculturalitat, solidaritat i apropament real entre el poble d'acollida i els nouvinguts, no entenem com aquestes activitats no tenen cap tipus de dificultat per ser finançades, mentre que a altres se'ns nega el pa i la sal.
A més d'"instigar" comunicats de neutralitat del col·lectiu immigrant, després de criminalitzar un servidor, que va llegir el manifest de la Diada de Mallorca. El passat 16 de juliol, Asema va organitzar una festa intercultural a l'Arenal en la qual participaren centenars de persones: naturals de Mallorca, d'altres regions i nacionalitats de l'Estat espanyol, del Senegal i altres països d'arreu del món. Comptàrem amb el suport de l'OCB i gaudírem de les actuacions musicals de conjunts de Mallorca i de diversos països. El menjar i beure va ser aportat pels socis, veïnats i amics. Compartiren una estona amb nosaltres la consellera d'Afers Socials, representants de diferents partits polítics, a més de representants de l'Ajuntament de Llucmajor.
Des d'Asema, estam molt contents i agraïts a tots per la seva col·laboració, però el nostre principal objectiu és ser una instrument de trobada i cooperació, d'assessorament per posar a l'abast de tota la població serveis públics de qualitat de salut, educació, transport, etc. Continuarem treballant perquè el català de Mallorca sigui cada vegada més conegut i parlat pel col·lectiu senegalès i perquè la població autòctona ens respecti com a persones, diferents però iguals, en drets, deures i dignitat.
També a Opinió
- «Són vostès les del català? Doncs ara mateix les trec de la meva agenda», un metge nega l’atenció a una pacient
- El batle de Petra comercialitza un allotjament turístic gràcies a haver mentit en la Declaració Responsable inicial
- Dues diputades de Vox tornen a muntar un espectacle al Parlament i s’insulten entre elles: «gilipollas» i «sinvergüenza»
- El primer tinent de batle de Petra va construir una bodega il·legal
- Nova junta gestora de l’OCB d’Inca
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Dedicat a tú: maría rosa...y a tota la caterva de cavernaris conquistadors que en llòc d'agraïr i besar la terra que els dona per viure, insulten els vertaders mallorquins. Com Jaume I va fer fora als moros, així hem de fer fora als espanyols de les nostres illes, llevat que se sotmetin a la nostra manera de ser i aceptin les nostres costums, parlin el nostre idioma i, si són útils per a produir se'ls donarà residència , com en qüalsevol altre país del món, i si no: barco!!! tornau al llòc d'ont veniu i anau a passar fam!!! Simó lo Tort
Un dia escoltava una programa de ràdio que presentava na Marisol Ramírez, aquella que va ser candidata d'IU; en aquest programa hi havia una altra dona que no record el nom i també hi era en Madiop. Les dues senyores entrevistaven en castellà i en Madiop contestava en català; quin exemple més clar de què no vivim en un país normal: dues espanyoles que no parlen ni una paraula de la llengua pròpia de les Balears i un senyor que ve del Senegal, i que dóna una lliçó de normalitat. Gràcies Madiop per fer de Mallorca ca teva.
Una nota de color en el desierto catalanista. Felicidades, Madiop.
Tant de bo tots els immigrants, molt especialment els espanyols, es diguessin Madiop.
Madiop, ets un mallorquí de ple dret i la millor mostra d'integració és que has topat amb els mateixos problemes que tenim els que vàrem néixer aquí i tenim consciència de nació. Només un fet demostra que fa relativament pocs anys que vius entre nosaltres i és el teu astorament davant la discriminació que patim. I si ara tenim un govern... "de progrés" què no faran els altres quan arribin? Gràcies, Madiop
Endavant amb la gran tasca que estàs fent i enhorabona.
Em sap greu que des de les instittucions tenguis aquesta resposta a la teva lloabilísssima tasca. Com a mallorquí no puc més que agrair-te a tu i a la vostra associació els esforços que feis per a la integració i la defensa de la cultura de tots els mallorquins.
Madiop, Tranquil, continua fent feina, no et preocupis pel que faci la DG d'immigració, els espanyols amb els mallorquins col·laboracionistes són així.