nubes dispersas
  • Màx: 19.36°
  • Mín: 13.93°
19°

Cèl·lules mare

La ciència avança i es dirigeix sempre més enllà del que ja tenim mitjançant investigacions que es desenvolupen a un ritme frenètic. Tant és així que els científics consideren que les cèl·lules mare podrien revolucionar les investigacions biomèdiques i oferir nous tractaments on fins ara no s'havia trobat un remei veritablement satisfactori, sobretot en l'àmbit dels trasplantaments d'òrgans i els empelts de teixits dins del context de la medicina regenerativa. La cèl·lula mare o stem cell és una cèl·lula precursora de teixits cel·lulars diferenciats, com ara el teixit renal, l'hepàtic, el respiratori, l'ossi, el muscular, etc. Existeixen dos grups distints de cèl·lules mare: per una banda hi ha les embrionàries, que deriven d'un embrió de 7-14 dies, amb capacitat de generar tots els diferents tipus cel·lulars del cos i són, per tant, pluripotencials.

I l'altre tipus, les cèl·lules mare d'adult, capaces d'originar només teixits cel·lulars d'un òrgan en concret i són monopotencials. Així, les cèl·lules mare d'adult que hi ha a la medul·la òssia generen només els tipus cel·lulars de la sang -eritròcits, leucòcits i plaquetes-; estan, per tant, limitades a produir cèl·lules del teixit d'on provenen, i no tenen capacitat de formar altres estirps cel·lulars. Així i tot, les darreres investigacions han comprovat com aquestes cèl·lules mare d'adult, quan són cultivades i sotmeses a factors de creixement distints als habituals, poden reprogramar-se i donar lloc a altres tipus cel·lulars fins ara incapaces de generar; ja no serien, per tant, monopotencials sinó també pluripotencials. Això és prou important, ja que actualment existeix un gran debat, tant científic com ètic, sobre la utilitat i procedència de les cèl·lules mare: d'adult o embrionàries.

Els estudis es duen a terme en investigacions separades depenent del tipus de cèl·lules mare utilitzades, condicionades amb la resposta que uns i els altres donen a la pregunta de si es pot considerar un embrió humà com una persona humana amb tots els seus drets. Potser aquest problema ètic es resoldrà -o més bé s'ajornarà- mitjançant un recent descobriment i que consisteix en la "infecció" d'una cèl·lula mare adulta amb els quatre gens específics que diferencien les cèl·lules mare embrionàries de les d'adult, i d'aquesta manera poden originar qualsevol tipus de teixit, fins ara exclusiu de les cèl·lules mare embrionàries.

Davant els inconvenients d'utilitzar embrions humans per investigar nous mètodes terapèutics, els científics orienten les seves recerques cap a un terreny on els principis ètics es respectin, i cerquen obtenir cèl·lules mare de teixits accessibles com l'adipós provinent de liposuccions, el de cordó umbilical, el contingut a la medul·la òssia mitjançant una punció esternal, fins i tot els teixits nerviós i muscular mitjançant una biòpsia. Però, recentment s'ha descobert la possibilitat d'utilitzar dents de llet o queixals del seny ja extrets per obtenir cèl·lules mare d'adult a partir de la seva polpa -el teixit tou que les dents tenen al seu interior. Assenyalen també que aquestes dents han estat identificades com una valuosa font de cèl·lules mare que són més fàcils d'obtenir i comporten fins i tot menys problemes ètics que altres teixits d'adult.

La Facultat d'Odontologia de la Universitat Internacional de Catalunya ha patentat una tècnica per a l'obtenció de cèl·lules mare a partir de la polpa dental de queixals del seny i cultivar-les específicament per a l'obtenció de diferents teixits, investigacions que dirigeix Maher Atari. Per altra part, el Centre d'Investigació Mèdica de la Universidad de Navarra ha desenvolupat les principals vies d'investigació sobre la utilització de cèl·lules mare, com ara la medicina regenerativa, la vehiculització de la teràpia gènica i la testificació de fàrmacs, les quals han permès importants avanços clínics. Un exemple molt representatiu seria l'estudi de la toxicitat hepàtica de diferents fàrmacs mitjançant la utilització d'hepatòcits -cèl·lules pròpies del fetge- diferenciats a partir de cèl·lules mare i així no haver de recórrer a assaigs clínics amb animals d'experimentació o humans. O també un nou model desenvolupat per l'equip de recerca de Miguel Barajas per tractar pacients diabètics mitjançant cèl·lules pancreàtiques productores d'insulina, obtingudes a partir de cèl·lules mare d'adult.

Aquesta tècnica millora el que es fa actualment amb el trasplantament d'illots de cèl·lules pancreàtiques cadavèriques, provinents de 2-3 individus diferents, amb no més d'un 58% d'èxits i amb l'aplicació d'un tractament immunosupressor de per vida, tècnica que no s'ha pogut dur a terme a tots els diabètics espanyols -11,3/100 habitants- a causa dels resultats poc satisfactoris i a la complexitat de la tècnica utilitzada, situació que es pretén millorar amb la implantació de cèl·lules productores d'insulina aconseguides a partir de cèl·lules mare.
Per altra banda, les investigacions amb cèl·lules mare en el món de l'odontologia apunten cap a la resolució de l'etern problema que suposa la pèrdua de les dents: la implantació als maxil·lars de cèl·lules mare especialment programades per a desenvolupar-se i transformar-se en dents.

Amb aquest possible avançament, les pròtesis dentals serien cosa del passat. Concretament, la implantació d'aquestes cèl·lules mare especialment programades tendria lloc allà on hi ha un espai buit desdentat al maxil·lar superior o la mandíbula, i el temps estimat per al desenvolupament complet de la nova dent seria menor que el necessari per l'odontogènesi natural. Un equip d'investigadors del King's College de Londres ha descobert aquesta tècnica després de realitzar un favorable assaig en models animals. Iniciada ja aquesta tècnica en humans, ara per ara encara no podem oferir aquests tipus de tractaments als nostres pacients; haurem d'esperar uns anys, encara que amb molt d'optimisme, segons em comentaren Atari i Barajas en el transcurs d'unes jornades monogràfiques sobre cèl·lules mare arranjades per l'organització dental internacional Pierre Fauchard Academy.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.