algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
12°

A escola amb el vel

Sembla ser que alguns representants de la comunitat musulmana d'Inca han manifestat que tapar el cabell de les dones amb el vel contribueix a "evitar temptacions", ja que el cabell és un "símbol eròtic", i que portar el mocador és "un signe de respecte a Déu". No consta quina és la seva capacitat de respondre de manera convincent a la pregunta de per què els cabells femenins són més pecaminosos que els masculins (o que una calba tota viril), però és perfectament imaginable. Són la mena d'insensateses que ens fan sentir la temptació, ja que de temptacions parlam, de donar la raó als que preconitzen la prohibició d'anar a escola amb el mocador característic de les dones musulmanes. Tampoc, però, no són insensateses tan diferents a les que es prediquen des d'altres confessions que estan tornant, per exemple, a les escoles separades per a nins i per a nines.

Sota el mateix pretext, per cert, d'evitar la temptació. Les versions tradicionals de les diferents religions s'abeuren dels mateixos pous de patriarcalisme resclosit i d'obsessió malaltissa pels pecats de la carn. Hem de permetre que les alumnes musulmanes vagin a escola amb el vel? La meva resposta és que no, però no argumentaria la negativa dient que el mocador no és un símbol religiós, ni un símbol de submissió femenina, sinó un signe cultural o d'identitat. Mala resposta: el mocador deu ser una mica de tot això, però qui vulgui negar la seva relació amb la religió tradicional o amb les estructures patriarcals, toparà amb realitats tan poc plaents com les explicacions que en donen els representants de les comunitats musulmanes, a Inca i a moltes altres bandes.

El mocador és, en bona mesura, un símbol religiós i un signe de submissió de la dona: negar-ho no és el camí.
La qüestió és una altra: és si és un signe d'adscripció religiosa i de cultura patriarcal prou fort, per dir-ho així, com per justificar prohibicions com les de portar-lo per anar a escola, portar-lo a la feina o portar-lo en espais públics. La qüestió és si el vel és un signe de submissió femenina prou intens com per passar davant la llibertat amb què milions d'individus porten robes o accessoris que tenen, sovint, alguna mena de connotació ideològica. A l'escola s'hi pot anar, al cap i a la fi, amb camisetes de la falç i el martell, amb medalles del Sagrat Cor de Jesús, o mostrant el tanga. I s'hi ha de poder anar, tal com s'hi ha de poder anar amb el mocador. Ben diferent és el cas del "burka": ni l'escola ni cap altre espai públic pot acceptar que les persones es relacionin a partir d'una ocultació absoluta del rostre, que equival a una negació radical de la dona com a subjecte de drets.

La qüestió és, també, si convé crear un conflicte a partir del que a l'escola mateixa no es viu com una situació massa excepcional. O si convé que les al·lotes crescudes en comunitats que les volen amb els cabells tapats hagin de ser castigades amb la privació del dret a l'educació en condicions normals. Per no parlar d'una utilització política de la qüestió que, en mans de personatges com Esperanza Aguirre, fa massa olor d'oportunisme i d'islamofòbia. La prohibició del vel a l'escola no és l'opció més intel·ligent per als que volem una societats de valors ciutadans i laics, els que volem que els valors de la igualtat vagin avançant entre gents de tots els orígens, els que volem que els cristians, els musulmans i els ateus coincideixin, un dia, a jutjar l'afirmació que els cabells femenins són un signe eròtic i una temptació com una solemne bajanada.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Samantha, fa mes de 14 anys
Si el meu fillet petit va a l'escola amb un gorret de mariner, i la meva petita amb una pamela anglesa, perque la seva avia és d'alli, no passa res, no s'ofen a ningú, ni molesta a ningú, però a l'escola hi ha unes normes i no les hi deixen dur a la classe, les hi fan llevar, i jo no tenc res a dir, és normal, tothom té que adaptar-se a la normativa del centre escolar i aprendre a respectar les normatives des de petit.
Valoració:8menosmas
Per Mariona, fa mes de 14 anys
Vaig veure la foto del grup que va fer aquestes declaracions, a ells els excita molt el nostre cabell. Si les seves dones anessin a la platja del Trenc en pilotes com faig jo, segurament les deixaria d'excitar el cabell i tindrien excitacions més raonables, sembla que tenen un problema de fortó, i s'ho han de fer mirar. Un d'ells anava amb bonet, barba, una espècie de túnica i sandàlies que mostraven els dits del peu, no hi res que m'exciti més que el dit gros del peu, quan tenia novii, sempre començaven els preliminars amatoris llepant-nos el dit gros del peu, me posa com una moto. Així que li prego a aquest senyor que és tapi els dits del peu si no vol que li faci proposicions que a lo millor no concorden amb la seves creences. Si volen que els respecti, que respectin ells la llibertat de la dona a vestir com vulgui pel carrer i llocs públics. No és de rebut que s'excitin i agafin una fortó per veure el cabell d'una dona, això en la religió cristiana és un pecat de “mals pensaments”, però per part de l'home.
Valoració:8menosmas
Per Rosa de Jericó, fa mes de 14 anys
Voldria saber si els preocupa als musulmans el que en pensen les dones? Y si les dones ens excitem molt veient el cabell negre dels homes, que s'ha de fer? Tapar-nos els ulls a les dones o tallar-les els cabells als homes? Tal vegada la millor solució sigui posar-les boines als homes, que d'aquesta manera queden molt poc sexis. Y si a les dones ens agrada excitar-nos veient el pel als homes, no som lliures del nostre cos, de poder tenir les nostres excitacions i pensar el que volguem? És curiós que qui no sap que és la llibertat ni dona llibertat, demani llibertat pel que li interessa.
Valoració:5menosmas
Per Biel, fa mes de 14 anys
Tenim tant de respecte pels altres que no ens respectam a nosaltres mateixos, i això està acabant amb nosaltres. El límit dels drets dels nouvinguts han d'acabar on comencenm els nostres. Han de tenir exactament els mateixos drets que els seus països d'origen ens donarien a nosaltres si anéssim a viure allà. Això és just, a partir d'aquí jaens feim mal a nosaltres mateixos.
Valoració:27menosmas
Per Liberté d'abord, fa mes de 14 anys
Les monges hi van i no passa res. A les escoles hi ha creus i no passa res. I si algú hi vol anar en pilotes, tampoc hauria de passar res.
Valoració:-20menosmas
Per Mateu, fa mes de 14 anys
Fa molts d'anys, ai las!, vaig anar nou anys al col·legi de Monti-sion. Mai vaig veure ningú que entràs a classe amb barret de béisbol o amb capell estil Napoleó. No veig perquè ara (que ja són un milió, abans no deien res) s'ha de poder anar desfressat a l'escola. I menys en un pais que no és el seu. Provau d'anar amb minifalda per Rabat. I no diguem Riad.
Valoració:37menosmas
Per Alfons, fa mes de 14 anys
Miquel Àngel, el teu és un article sensat i conciliador, però el fet que un país com França hagi endurit les disposicions relacionades amb aquest tema, ens ha de fer pensar si les coses no són tan senzilles. Hem sentit dir ja massa vegades a liders musulmans que la nostra feblesa democràtica ens destruirà.
Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente