El ministre de Forment, José Blanco, presentà les línies generals del que serà la futura gestió relativament compartida dels aeroports espanyols. La resposta que ha rebut ha estat diversa. A Catalunya, els nacionalistes la rebutgen de pla perquè consideren que és un engany ja que, al seu parer, sempre s'havia parlat de transferència de la gestió i, consegüentment, de control autonòmic. El ministre, emperò, contestà in situ aquestes crítiques -expressades a la Cambra nacional per part d'ERC i IC- fent una dissertació sobre les diferències que existeixen entre una "gestió autònoma" i una "gestió autonòmica", assegurant que mai ningú (del govern central, és clar) no havia parlat d'una "gestió autonòmica" i sí d'una "autònoma". Autònoma, però no tant, a jutjar pel que explicà. Ja que el 51% del control correspondrà a l'empresa matriu, AENA.
En canvi, a Balears pareix que el president Francesc Antich dóna per bona la proposta del ministre -que sens dubte ja devia conèixer- i assegura que Son Sant Joan estarà entre els aeroports que seran gestionats autònomament, que no autonòmicament, perquè "hem de participar en aquest model". I, al seu parer, el fet que AENA mantengui el 51% del control no cal entendre-ho com a control seu pel que fa "als grans temes" com preus de taxes de navegació, definició de rutes o l'elaboració del pla director de cada aeroport. Falta devers mig any per veure en què queda exactament això de la gestió autònoma, que no autonòmica, dels aeroports, o d'alguns aeroports, perquè el ministre no va dir quins hi entrarien. Molt de temps perquè Blanco canviï un parell de pics d'opinió, segons el que li digui Zapatero. Si una cosa hem pogut veure i escoltar, amb això de la gestió aeroportuària, són tantes promeses com incompliments i canvis d'opinió.
El que pareix clar és que el govern nacional ha reduït ostensiblement les aspiracions autonòmiques, que no sé si autònomes, respecte a això. No fa tants de mesos es parlava de cessió de gestió en uns ens que serien autònoms -no sé si autonòmics- de la voluntat del govern central. Ara l'autonomia la tendran per duplicat. Una, l'autonomia de gestió de l'executiu nacional que via AENA controlarà el 51% de la capacitat de decisió. Una altra, l'autonomia autonòmica que tendrà -si és que cada una de les parts de la qual, encara no fixades, es posen d'acord, cosa que està per veure- el 49% restant. És lògic que el president Antich vulgui entendre suposadament que qui controla el 51% no controla la capacitat de decisió en "els grans temes", però si fos així com ell diu, aleshores per què no fer-ho clarament i cedir la gestió total? O és que el govern central només se la reservarà pels "petits" temes? Algú ha vist alguna vegada quelcom semblant? Sincerament, si algú és autonòmicament aeroportuari faria bé de desconfiar de les paraules de Blanco.
Més enllà del nou espectacle de paraules enrevessades per part del ministre, que substitueixen les buides tantes vegades usades en el passat respecte de la gestió dels aeroports, la veritat és que com en tantes d'altres coses el govern de Zapatero no té més remei que fer anques enrere, en això de la gestió aeroportuària. Per una vegada, però, podria encertar. Perquè fer no sé quants ens locals competint aeroportuàriament entre si en lloc de sumar esforços seria molt autonòmicament gloriós, autònomament inútil i globalment fatal.
L'aeroport autònom, no autonòmic
Comenta
Normes d'ús
Avís legal» El contingut dels comentaris és l'opinió dels usuaris o internautes, no de dbalears.cat
» No és permès escriure-hi comentaris contraris a les lleis, injuriosos, il·lícits o lesius a tercers
» dbalears.cat es reserva el dret d'eliminar qualsevol comentari inapropiat.
Recordi que vostè és responsable de tot allò que escriu i que es revelaran a les autoritats públiques competents i als tribunals les dades que siguin requerides legalment (nom, e-mail i IP del seu ordinador, com també informació accessible a través dels sistemes).