algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 13°
13°

El PP balear i les fosses comunes

La nova direcció dels conservadors illencs dóna suport a exhumar les despulles de les víctimes de la Guerra

El PP balear sorprengué ahir quan donà suport en el Parlament a una moció del Bloc que demana al Govern espanyol un pla per localitzar i per identificar les víctimes de la Guerra Civil, amb les exhumacions que es facin necessàries. Després dels precedents de Catalunya, on els conservadors varen ser els únics que s'oposaren a una llei de fosses, i del rebuig a iniciatives similars a Madrid, Castella-Lleó, la Rioja i Múrcia, on governen, la decisió del PP balear demostra una autonomia de criteri insòlita i encomiable per a una direcció que just s'acaba d'estrenar.

Tanmateix, allò cert és que els familiars de les persones que perderen la vida durant la Guerra Civil tenen tot el dret a recuperar-ne les despulles i a enterrar-les de la manera que considerin millor per ser honorades. Només es pot oposar a aquest dret qui té por. Passats 76 anys d'aquells fets, difícilment es trobarà gent viva que se senti directament culpable o responsable de les atrocitats. Una altra cosa és que n'hi hagi que se'n considerin els hereus. No és el cas del PP de José Ramón Bauzá.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Anticapitalista, fa mes de 12 anys
MEMÒRIA DE MALLORCACOMUNICAT

El passat dimarts 20 d'octubre, el Parlament de les Illes Balears va aprovar una Moció que instava el Govern de l'Estat a “aprovar un pla de localització i identificació de les persones desaparegudes violentament durant la Guerra Civil o la repressió política posterior”. A més, segons paraules dels portaveus del propi BLOC, que reproduïm textualment, s'ha aconseguit que el PP ha donat suport a la iniciativa del BLOC en haver estat acceptada la seva esmena d'addició en què proposaven especificar que el text fes referència als desapareguts “dels dos bàndols” enfrontats a la guerra.En relació amb tot això, des de Memòria de Mallorca volem manifestar:1. Que el mes de febrer d'aquest any vàrem fer arribar a tots els grups polítics amb representació al Parlament balear un seguit de peticions. Una d'elles sol·licitava que el Parlament balear aprovés, de la mateixa manera que ho havien fet els basc i català, una Llei de Fosses pròpia de les Illes Balears i que fos el Govern Balear qui assumís les tasques de localització, identificació i devolució dels cossos, així com les despeses de les analítiques d'ADN. Avui, dia 21 d'octubre, cap ni un dels grups polítics ens ha fet arribar la seva opinió en relació amb les nostres demandes.2. La Moció que va presentar ahir el BLOC, i que va ser aprovada per unanimitat, no té cap resultat ni cap incidència sobre la realitat de Mallorca. Suposa llençar pilotes fora i traspassar la responsabilitat dels polítics illencs a una altra institució estatal.3. Memòria de Mallorca mai ha parlat de “dos bàndols” ni considera que aquesta sigui una fraseologia acceptable. Memòria de Mallorca tan sols exigeix de les institucions de les Illes Balears que localitzin, identifiquin i retornin els cossos de totes aquelles persones que foren assassinades pels colpistes civils i

militars i els restitueixin l'honor i la dignitat que les foren robats. Memòria de Mallorca vol criticar i condemnar aquest discurs hipòcrita del Partit Popular que, instal·lat en una falsa equidistància, es nega a condemnar el franquisme i la repressió franquista.4. Memòria de Mallorca es mostra absolutament decebuda pel contingut d'aquesta moció, que no comparteix en absolut, i per l'actuació dels dirigents polítics que, una vegada més, no volen assumir la seva responsabilitat envers dels ciutadans de les Illes.5. Memòria de Mallorca recorda a tots els partits polítics de les Illes que ja existeix una relació de les persones desaparegudes, que ja existeixen dues fosses identificades i que ja hi ha una relació de les persones que hi foren, il·legalment i vilment, enterrades. A més, aquesta relació està en mans dels jutges mallorquins que, amb el seu silenci, no fan més que mantenir en el temps el patiment dels familiars.

Associació Memòria de Mallorca
Valoració:9menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente