cielo claro
  • Màx: 21.73°
  • Mín: 13.08°
21°

A Son Gotleu, en català

No m'acaba de sorprendre que es vagin produint, a les nostres illes, de manera desgranada i progressiva, brots de xenofòbia, com els que Diari de Balears ha reportat recentment. La xenofòbia procedeix de la por, la inseguretat i el fet d'aferrar-se a unes suposades conquestes que moltes vegades no es justifiquen de cap de les maneres. En definitiva, si fa no fa, aquestes són també les arrels del feixisme. D'una banda, hem vist cartells en contra de ciutadans de la Unió Europea (per tant compatriotes, no fa?), concretament de Romania, escrits en espanyol... per persones que no sabem si són o no ciutadans de la Unió Europea. Pot semblar una paradoxa, però la manca d'integració sociolingüística constitueix una llacor segura per a la xenofòbia.

Per què? La cosa també és ben senzilla: perquè l'Espanya unilingüe s'ha construït sobre la xenofòbia envers els que eren diferents, bàsicament envers aquells que parlaven una llengua diferent de l'única que l'estat encara considera com a plenament pròpia. Per tant, si hom parla només castellà, té molts més punts per ser xenòfob, sense que això hagi de respondre a cap tipus de predeterminació fatal i inevitable. De l'altra, hem pogut comprovar els estralls de la por i com aquests s'acarnissen contra les persones que presenten alguna diferència manifesta (pot ser la llengua, pot ser també el color de la pell). El cas d'una al·lota africana morta a causa del nou tipus de grip va desencadenar una sèrie d'espurnes a Son Banya, entre els habitants que hi havien arribat abans i els últims d'arribar-hi, és a dir, els procedents del sud del Sàhara.

Segurament un i altre cas (i tots els que s'hi assemblin) s'haurien pogut evitar si nosaltres haguéssim estat capaços de difondre el model de convivència que consideram necessari, tant per a les Illes Balears com per al conjunt dels Països Catalans. Per començar, s'hauria de partir del principi fonamental que totes les persones tenen uns drets inalienables pel fet de ser persones. No hi ha res superior a la condició d'humà, per als humans. Per tant, existeixen drets bàsics... I després existeix o no la voluntat de fer part d'una ciutadania compartida. Aquí tenim uns valors que es basen en la defensa dels drets humans, de la igualtat davant la llei, de no-discriminació per raons de gènere, de lloc de naixement, de creences, de color de la pell...

Per poder participar activament en la nostra societat, cal compartir aquests postulats, perquè formen part de l'arquitectura de la nostra convivència civil. Existeix, també, un espai, una plaça pública, que s'articula al voltant d'una llengua comuna. El català, com és lògic, no serà mai més la llengua única a les Balears. És molt difícil d'imaginar unes Balears unilingües. Però és imprescindible que articulem la pluralitat al voltant d'una plaça pública (en el sentit romanès del terme, com a llengua, com a institucions, com a mercat) en llengua catalana.
Per això, és possible que si a Son Gotleu hi hagués un nivell millor de català també baixàs una micona el termòmetre de racisme. I tots hi sortiríem guanyant.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Tomeu Binimelis Matemales, fa mes de 14 anys
Bernat Joan, tu no éts d'eixe món, com deia la famosa canço d'en Raimon. No tens ni idea del que h ha a Son Gotleu, i t'ho diu un que si que en té.
Valoració:0menosmas
Per CALAMARDO, fa mes de 14 anys
pet de monja, humillado...
Valoració:7menosmas
Per Pet de frare, fa mes de 14 anys
Idò tú et pots quedar amb les "teves" males persones i portar-les a ca teva que jo prefereixo tractar amb les bones persones vinguin d'on vinguin.
Valoració:3menosmas
Per Pet de monja, fa mes de 14 anys
És que jo, pet de frare, només vull haver d'aguantar "les meves" males persones. Les males persones d'altres llocs que se'n tornin a ca seva... o a ca teva si vols.
Valoració:-1menosmas
Per Pet de frare, fa mes de 14 anys
Doncs jo conec molt de forasters que no xerren mallorquí que son molt més bones persones que alguns amb llinatges ben nostrats i que en xerren la nostra llengua a totes hores i després ens budien les butxaques. Com en Matas, en Durán, na Ordines, na Estaràs etc, etc etc.

O et penses, pet de monja, que la llengua ja fa bones o dolentes a les persones?
Valoració:4menosmas
Per Pet de monja, fa mes de 14 anys
Idò jo si veig un immigrant parlant castellà (no li queda més remei), només veig un immigrant més. Però si veig un immigrant parlant mallorquí (n'hi ha poquets) ja el veig com un de nosaltres. Així de clar. I un foraster sempre serà un foraster fins que vulgui deixar d'esser-ho. L'elecció és seva... i senzilla.
Valoració:-4menosmas
Per Apàtrida, fa mes de 14 anys
No hi ha pitjor ceguera que la que dona una bandera. Quina rondaia la del sr. Joan Marí. Ell somia amb uns idilics PaÏsos Catalans on només per parlar català tothom ja és beatificament bó.

Quins politics que tenim. Un ens roben el que no està escrit. D'altres, com aquest, fan de somiatruites elucubrant amb quimeres imperials i analitzant la crua realitat amb una frivolitat que fa por. No se qui son més perillosos, els inmigrants desarrelats i desesperats de Son Gotleu o aquesta clase politica irresponsable i demagoga. Quin panorama.
Valoració:4menosmas
Per CALAMARDO, fa mes de 14 anys
para el q escribe el articulo:
Menudo burgues progresista independentista mas guay q estas hecho, tu si q ibas a arreglar el mundo...
Valoració:-5menosmas
Per Toni, fa mes de 14 anys
Vostè a quin mon viu? Ido, que li portin gitanos venedors de droga, negres camells i lladres romanesos a la seva finca o barriada a veure com ho pairà. Sap que va de be acceptar el que un no ha de patir. Es el mateix cantet dels polítics, mos han portat a un infern que ja no te volta endarrera i encara mos volen convèncer de que som nosaltres els culpables d'aquest desgavell perquè no som prou tolerants i, a mes, racistes. Quina barra !!! Vagi a viure una temporada a Son Gotleu o a qualsevol dels nombrosos barris-guetto de Palma, i visqui la realitat del problema, però no faci una filosofia barata d'un problema gravíssim que no te res a veure amb la llengua, o, per ventura, sí i molt, però a un altra nivell, al de la pròpia gestió de les fronteres i el territori, però vostè això o obvia. Per desconeixement? Segur que no...
Valoració:4menosmas
Per gerret, fa mes de 14 anys
a jaume III tothom parla català i es gent més guai , i un mé negre, hi ha molt de sectarisme amb la llengua
Valoració:-6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente