nubes dispersas
  • Màx: 17.58°
  • Mín: 8.69°
17°

Transformem el monument

Gettysburg és el símbol d'una guerra civil ben resolta. El conflicte espanyol és un exemple internacional de com no hi ha manera intel·lectual de tancar ferides. El monument al Baleares evoca un fet de guerra, no és l'insult a la intel·ligència de l'obelisc als Jinetes de Alcalá, dedicat a repressors.

Una transformació del monument al Baleares, que probablement és un plagi -conscient o inconscient- del de Gettysburg, seria una gran passa envers la definitiva reconciliació. Basten vuit dígits: 1936-1939. Basta la bona voluntat expressada en el discurs de Manuel Azaña de juliol del 1938, en plena guerra: "Pau, estat, perdó".

Val la pena transformar el monument, tapar amb una làmina de marès les inscripcions i l'àguila franquista i deixar-lo llis, com el futur compartit. Quan l'exèrcit sudista i esclavista es va retre a Lincoln, aquest pronuncià una frase per a l'esdevenir: "Que deixin les seves armes, però que s'enduguin els cavalls, els necessitaran per llaurar les seves terres". I després ordenà tocar Dixie, l'himne de la Confederació. I digué: "És ben bonic, aquest himne; ara ja és nostre".

És ben hora que ens donem una oportunitat de reconciliació a tots, des de la fe en la democràcia, des del convenciment que els fets de ja fa més de set dècades no es tornaran a repetir de cap manera. I fa falta generositat, sobretot dels demòcrates. Perquè la democràcia és generositat o no és res.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joanet, fa mes de 14 anys
Res de transformar. El que cal és enderrocar els signes d'opressió d'un poble.
Valoració:1menosmas
Per joan antoni calafat, fa mes de 14 anys
Tot això que dius està molt bé, Joan Riera, però no perdis de vista que aquest monument és un bunyolàs enmig d'un espai verd preciós. Ens hem de deixar de floritures i revertir l'espai al que era abans. Si vols, posa'hi una placa enterra que recordi tot el qeu vulguis, però hi ha que esbucar aquest "pastiche" horrorós.
Valoració:0menosmas
Per Josep Quetglas, fa mes de 14 anys
No sé quina versió del transformat article “Transformem el monument” puc comentar, perquè veig que va canviant. Un parell de qüestions:
1. Cap dels monuments que hi ha a Gettysbug recorda físicament lo que hi ha a Sa Faixina.
2. Encara que Gettysburg i Sa Faixina fossin fotocòpia l'un de l'altre, això no justifica que els seus significats civils siguin identificables entre sí. L'americà evoca una guerra civil entre rivals equivalents, tancada al dia següent de callar les armes. El “nostre” evoca un aixecament militar contra la població civil, amb participació d'exèrcits extrangers, italià i alemany, que ocuparen Mallorca, i una llarga repressió, que encara segueix, amb el silenci i obstacles per reconèixer què va passar. Som poc generós, si dic que no vull compartir cap futur amb els feixistes, com proposa en Joan Riera?
3. Vermell i negre són els colors de les banderes de Falange, dels anarquistes i de Pollença: però no les confonem, sé que en Joan Riera no les confon, i no suposa que sota els mateixos colors es podrien reconciliar . Sabem el significat de cadascuna. També sabem el significat del què els feixistes ens han deixat a sa Faixina.
“Pau, estat, perdó”? El lapsus d'en Riera fa tremolar. Dita per el president Azaña l'any 38, caldrà recordar encara que no hi va haver ni pau, ni pietat, ni perdó?
Josep Quetglas
Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente