algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
15°

El periple antillà del president Antich

Què ha anat a fer el president Francesc Antich a Puerto Rico i a la Repúbica Dominicana? En els comunicats hi ha una certa indefinició, tal vegada derivada de l'acumulació d'objectius massa genèrics. Es diu que ha anat a donar suport als empresaris illencs amb interessos en aquestes colònies turístiques; es diu que hi farà algunes conferències, una de les quals dedicada a explicar l'experiència turística de les nostres illes; es diu que visitarà les cambres de comerç d'aquells països; i que serà rebut per les autoritats locals. Francesc Antich és un home fort físicament, de manera que pot estar en condicions de suportar un programa tan farcit, que el deu obligar, entre altres coses, a fer bona cara a algunes persones que, en conspiració o en lluita a camp obert, encapçalaren la més innoble operació per allunyar-lo del poder: amb un èxit que tothom recorda.

Diuen que Francesc Antich va aprendre la lliçó, i deu ser així, perquè cada punt dóna mostra d'estar més prop dels que el defenestraren i més lluny del que crèiem que eren els seus ideals. Els viatges presidencials a les Antilles acaben tenint un estrany, obscur significat. En els seus moments de glòria, Gabriel Canyellas va visitar oficialment Puerto Rico, on fou presentat en discurs oficial com el pare d'una concepció del turisme especialment respectuosa amb el medi ambient. El molt honorable Jaume Matas, quan encara no sabíem de què era capaç, es va organitzar un periple americà mai vist, i per això mateix es va fer acompanyar per un estol de periodistes de tots els mitjans illencs: perquè ho contassin i en quedàs testimoni fefaent.

Va inaugurar a la República Dominicana un hospital pagat amb els nostres impostos -anys després iniciaria un altre hospital més conflictiu encara. Què se'n deu haver fet, d'aquell hospital que pagàrem els illencs en terres antillanes? Tots desitjam que faci bon servei a la població indígena i als turistes que fan estades en les instal·lacions d'hotelers mallorquins. Sigui com sigui, ara tenim el president Antich comprovant in situ com els nostres empresaris han sabut eixamplar els horitzons. També contribuirà, amb les seves conferències, a eixamplar els horitzons intel·lectuals dels indígenes, vessant en les seves ments tot de conceptes i d'experiència ben processada perquè els puguin aplicar en el seu camí de progrés. Els podrà ensenyar tàctiques legalitzadores de pràctiques il·legals, per exemple.

És una feina que pot semblar negligible a primer cop d'ull, però podem estar ben segurs que el president Antich no l'hauria assumida si no estàs plena de contingut, de sentit i d'interès per a la comunitat que presideix. I és una feina, sobretot, que s'ha de fer ara, en plena crisi, encara que sembli un contrasentit: és en els moments de depressió econòmica, que hem de mirar lluny, per tal de tenir una millor perspectiva de l'univers i de cada un dels seus indrets. La perspectiva que hom pot assolir des de les empreses antillanes dels hotelers mallorquins sens dubte contribuirà a redreçar la nostra ruta de cap a... (Faci el favor, senyor-a lector-a, d'acabar la frase. Gràcies i fins demà).

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan Capó, fa mes de 14 anys
Tal volta enyora el seu país natal.
Valoració:-2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente