cielo claro
  • Màx: 14.96°
  • Mín: 7.61°
14°

Les paraules de la Reina

No deixa d’ésser sorprenent el rebombori que han provocat les opinions de la Reina, recollides en un llibre de Pilar Urbano. Jo, precisament, en destacaria la coherència. L’esquerra espanyola, no. S’escan- dalitza perquè diu Carmencita a la Duquessa de Franco i té paraules de gratitud per al Dictador.

L’esquerra de la Transició va apostar per una imatge, tant del Rei com de la Reina, que no col·lidís amb els seus ideals. Que la satisfés, en definitiva. Tocant al Rei, va haver-hi infinitat de Juancarlistes entre socialistes i comunistes. Jo som Juancarlista, deien. I per què ho deien? No ho sé. En realitat, a Juan Carlos únicament el coneixíem a través dels papers de contingut insubstancial que llegia en els actes públics.

 I de la benedicció per a governar que li havia donat Franco, tot un referent per a intuir a quines fonts ideològiques havia begut. Altra cosa és que féssim d’ignorar-les. També acceptàrem com a veritat irrefutable que el Comte de Barcelona era anglòfil, encara que tal cosa ens suposés oblidar que durant la Guerra Civil va demanar permís a Franco per a enrolar-se en el Baleares. Ara la Reina ha parlat sense manies i ha trencat infinitat d’imatges estereotipades d’ella mateixa. El seu pensament és clavat al de Marieta Salom.

Res de sorprenent, d’altra banda. Sobretot per a aquells o aquelles que s’han resistit a veure la Monarquia com el paradigma de totes les virtuts. En la discreció i continència verbal que ha caracteritzat la Reina, no hi havia cap indici que ens permetés pensar que era progressista, lectora d’Azaña i fan de Raimon. Tanmateix, en els cercles d’esquerres predomina el desconcert. No tant perquè la Reina escori clarament a la dreta, sinó perquè la seva sinceritat els obliga a mantenir una actitud crítica envers la Corona, cosa que no estava previst en el guió de la Transició.

I, en conseqüència, decideixen que els components de la Família Reial han de callar. Insòlit! I per què han de callar? L’esquerra aposta per la hipocresia de confessionari. Pecat amagat és mig perdonat. Una Reina callada no incomoda l’esquerra i no la fa sentir públicament en contradicció amb els seus principis republicans. Potser la Casa Reial en prendrà nota i, d’ara endavant, la Reina, sensible amb les qüestions d’Estat, no dirà ni piu.

Però el silenci públic no voldrà dir que freturi d’opinió ni que renunciï a fer valer la seva influència per a imposar el seu pensament. Potser la reina Victòria Eugènia de Battenberg, mai en primera fila, no va influir a l’hora de prendre decisions transcendents? I no va tenir a veure, Alfons XIII, sempre a recer del parallamps, amb el desastre d’Annual i el cop d’Estat de Primo de Rivera? Que es llevin la bena dels ulls els progres de l’esquerra monàrquica: els reis regnen, governen i, si s’escau, desgovernen. I si ho fan en secret, pitjor. En tenim experiència. De manera que una Reina extravertida s’ha de considerar un bé de Déu. És com la penicil·lina. Pot ésser decisiva per a prevenir molts de maldecaps i alguna tragèdia.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan, fa mes de 15 anys
No veig que hi haja una veritable contradicció en es fet de ser anglòfil i es d'afegir-se a un colp d'estat feixista, en es cas d'en Juan de Borbón. En Winston Churchill mogué o deixà de moure tots es fils perquè sa contesa del '36 la guanyassin en Franco i es seus, Per altra banda, no recordau encara sa imatge de na Margaret Roberts de Thatcher, més coneguda com a Margaret Thatcher, asseguda amigablement devora un personatge com en Pinochet? I en Fraga, no era ambaixador d'Espanya en es Regne Unit? Potser hi ha anglofílies i anglofílies. Personalment, m'agrada es cinema d'en Ken Loach
Valoració:1menosmas
Per Lleonard, fa mes de 15 anys
Els cercles de l'esquerra espanyola i bona part de la nostra fa més de trenta anys que viuen en el desconcert total i el problema no té cura. Més aviat sembla que l'esquerra institucional es cada vegada més semblant a la dreta, i a vegades a la dreta més reaccionària com ho va demostrar no fa poc el senyor Socias.
Valoració:1menosmas
Per franc jaume, fa mes de 15 anys
Crec que ja ha arribat l'ora de obrir a l'Estat Espanyol el debat republicà i de veritat federalista,un debat mai acabat de tancar.Si ens turam a pensar un poc es veurà de quina manera les monarquies amb la seva opacitat només serveixen per a escurar les butxaques del poble.''Realment'' es l'unic que han fet els Borbons d'enÇà Felip V .
Valoració:2menosmas
Per Toni, fa mes de 15 anys
Ja ho veu, Sr. Capellà, quan la reina parla, el PSOE calla, els súbdits de ses majestats son respectuosos i obedients amb els seus monarques, malgrat, amb la boca petita, mos vulguin fer creure que son republicans. Una transició feta a la mida del hereu i que ells feren possible. Estic fart de sentir que hem d'estar agraïts al Borbó, no se de què, ben mirat, si algú deu res a algú es ell al poble. Estic d'acord amb vostè, que parlin per sa real boca, que parlin, ells mateixos es retraten cada vegada que l'obrin. El seu article, com sempre, es mereix un 10.
Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente