algo de nubes
  • Màx: 19.32°
  • Mín: 9.08°
10°

D'Anglaterra a Turquia

Ocupats amb la pugna entre Obama i l’altre i les notícies sobre el final de la crisi no hauríem d’oblidar-nos de les darreres notícies dels amiguets creacionistes. Cap a l’oest, no sembla que les intervencions de la candidata Palin els hagin fet profit (sentir-la parlar de biologia produeix el mateix efecte que si expliqués dinàmica de fluids), però cap a l’est, a Turquia, concretament, els lectors al peu de la lletra de la Bíblia i de l’Alcorà han tancat fa dos dies la web del tercer diari del país, Vatan, després de convèncer un tribunal que el darwinisme, la divulgació de les teories de Darwin, és "una obscenitat". En el panorama de la llibertat turca (dos mots cada dia més oposats) això de tancar llocs a Internet no és notícia (en els darrers mesos n’han tancat més de 850, gairebé tots per motius teològics), però sí ho és que els tribunals hagin començat a fer cas a Adnan Oktar, un escriptor de tercera que amb el pseudònim de Harvin Yayya es dedica a encendre la població contra la raó en general i contra Darwin en particular (també ha atacat les webs de la Unió de Científics Turcs i dels sindicats de treballadors de l’ensenyament) i a promoure la creença obligatòria en la teoria que defensa que el món va ser creat en sis (o set?) dies. El seu argument? Irrebatible: així ho diuen tant la Bíblia com l’Alcorà.

Tot esperant que els tribunals turcs s’espavilin, si no volen ser substituïts pels mul·làs, hom pensa que l’origen d’aquesta situació és, com sempre, que els creacionistes no llegeixen gaire. Si es mirassin els diaris anglesos de les últimes setmanes, hi veurien que l’església anglicana està preparant una petició de disculpes a Charles Darwin (tan benintencionada com inútil, perquè Darwin morí el 1882), aprofitant que l’any pròxim commemorarem el 150è aniversari de la publicació d’un dels llibres més genials de la història: On the Origin of Species. En un text escrit pel reverend Malcolm Brown, cap de l’oficina de missions i afers públics dels anglicans, el capellà reconeix que llurs col·legues del segle passat cometeren amb Darwin "el mateix error que amb Galileu" i, sense deixar d’amollar la tradicional i espessa (i del tot prescindible) proclama sobre la necessària col·laboració entre la ciència i la religió (i un bon bullit sobre els aspectes socials del darwinisme, dels quals Darwin és perfectament innocent), que té l’obligació d’encoratjar els altres perquè no cometin les mateixes injustícies (i, hom suposa, perquè no diguin els mateixos disbarats) que van amollar quan aparegué l’Origin.

(El text és a www.cofe.anglican.org/darwin). Com que confio prou més en les comunicacions (i en el bon sentit de la llibertat) angleses que no en les turques, vaig a preparar un missatge perquè mossèn Brown faci arribar el seu escrit a Adnan Oktar, que naturalment no en farà cas i que segurament considerarà que el reverend Brown és un enviat del dimoni o, posats a dir aberracions, del mateix Darwin, que l’envia per reivindicar-s

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.