nubes dispersas
  • Màx: 18.8°
  • Mín: 13.93°
18°

Garzón i la memòria històrica

Amb la decisió del jutge s'obre un nou capítol de la història de l'Estat espanyol i del seu terrible passat

El jutge Garzón obrí ahir un nou capítol de la història de l’Estat espanyol en declarar-se competent per investigar què succeí als més de 130.000 desapareguts de la Guerra Civil i la postguerra. Aquells desastres ja no quedaran en l’oblit sota l’empara de l’amnistia del 1977 i passaran al terrible capítol dels crims contra la humanitat, que no prescriuen. Comença un procés de vertigen, conseqüència de la destrucció violenta d’un règim democràtic. Comença el procés d’un cop d’Estat que acabà en matança.

És necessària la restitució de la memòria de les víctimes, però sobretot cal superar una vergonya que ha tenallat la consciència col·lectiva. El punt essencial d’aquesta vergonya és que el president de la República, Manuel Azaña, mort a l’exili a França el novembre del 1940, fou enterrat a Montauban amb la bandera mexicana, perquè Franco pressionà Vichy perquè prohibís que el cobrissin amb la tricolor espanyola. Si arribaren a tal humiliació amb el cap de l’Estat elegit pel poble, què podien esperar la resta de demòcrates?

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Barrufet, fa mes de 15 anys
Els fets de Garzón , llevat de la persecució contra els abertzales, són començada de cavall i arribada d'ase. M'agradaria veure el senyor Fraga menjant el torró al mateix lloc que Videla, però no ho veuran els meus ulls i en som conscient, perquè no s'atreveixen ni a descriminalitzar Companys.
Vaja democràcia que tenim! Quina desgràcia!
Valoració:5menosmas
Per jaerahora, fa mes de 15 anys
Es veritat que el jutge Garzon es in jutge "mediàtic",pero lÀuto damunt el que ha decidit declararse competent per jutjar els crims succeits durant la guera i la represió una vegada acabadala guerra es un document per a la posteritat.Que damunt un document legal ,EL GENERALISIMISIMO i els seus "sequaces ,siguin declarats CRIMINALS DE GUERRA, malgrat ho hagi sapigut tota la meva vida, me consola per que no deixa lloc a la equidistància,.Queda molta feina per fer encara,Il´esglèsia que vagi canonitzant...tanmateix ella n´es responsble dels seus màrtirs pe rhaver.se posicionat devora els golpistes.
Valoració:1menosmas
Per Joan, fa mes de 15 anys
Ja han canonitzat sant en José María Escrivà de Balaguer, fundador de s'Opus Dei, organització que respaldà es franquisme i sembla que estava, amb sa CIA, darrera des colp d'estat d'en Pinochet, i van camí de fer-ho amb en Joan Pau II, que canonitzà més anticomunistes (més feixistes?) que mai, i na Teresa de Calculta, tot un anyell amb pell de llop que es limitava a retirar es pobres des carrers de sa gran ciutat índia, sense ni tan sols donar-los res per a mitigar es seu sofriment, només perquè es rics no els vessen, i sempre adoptà ses postures més reaccionàries en contra de sa dignitat des dèbils, especialment rellevant és sa seua postura a favor de sa submissió de sa dona a s'home. No són gaire diferents, però, s'església ortodoxa en canonitzar sa darrera família tsarista. Per altra banda, aquest Garzón té massa figurera i no se'l veu amb ànims d'anar més enllà d'allò que tal figurera siga capaç d'aguantar
Valoració:1menosmas
Per vudyalien, fa mes de 15 anys
Molt d'acord amb tu, Toni, i com diu en Forà: cada any la santa mare iglesia ens recorda i remou coses passades beatificant els seus morts, aquets dimonis serien capassos de beatificar en Franco.
Valoració:10menosmas
Per Forà, fa mes de 15 anys
Ben fet per en Garzon, meam si no queda tot en un bluf. Hem de tenir en compte que les morts per represàlies polítiques dels feixistes arribaren a les 200.000, mentre que les republicanes foren unes 20.000, i que aquestes darreres duen 60 anys de homenatges. Per la recuperació dels repressaliats republicans i la incriminació de tots els botxins! Esper que encara n'hi hagi de vius i que puguin retre comptes del que feren!
Valoració:2menosmas
Per Toni, fa mes de 15 anys
Lastimoso, pero aun lo es mas que haya gente que no admita quien realmente fué el responsable de la Guerra Civil, y mas lastimoso es que la Derecha Española representada casi en toda su totalidad por PP aun vea esas cosas como remover "cosas" que ya están superadas, si superadas por ellos, eso dicen porque tienen mala conciencia pero en su interior si tienen algo de diginidad humana les debe corroer la verguenza de lo que se hizo un día en este País por parte de unos contra otros, con la particularidad que estos "otros" pasada ya la guerra siguieron padeciendo elminación física, humillación y toda clase de injusticias. Sí, a pesar de todo eso, hoy ya entrado el siglo XXI los hay que lo justifican. Una lástima y una verguenza.
Valoració:8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente