cielo claro
  • Màx: 22.25°
  • Mín: 13.08°
22°

El Fons Mallorquí fa quinze anys

El Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació fa quinze anys. Valgui com a present d’aniversari aquest petit recordatori del seu naixement. Catorze entitats pioneres varen constituir el Fons dia 19 d’octubre de 1993. Entre els fundadors hi havia el Consell de Mallorca, present des del primer moment i suport bàsic del Fons durant aquests quinze anys. Hi havia una dotzena exacta d’ajuntaments que és just recordar: Binissalem, Escorca, Felanitx, Lloret de Vistalegre, Llubí, Llucmajor, Marratxí, Palma, Santa Maria, Selva, Sencelles i Sineu.

I hi havia, d’altra banda, l’associació Justícia i Pau, responsable de la campanya "Mallorca Solidària - Cap al 0,7%", d’on va néixer l’impuls (també és necessari recordar-ho) que va conduir a la creació del Fons. A la primera Assemblea General, de juny de 1994, s’hi arriba amb vuit ajuntaments més que han formalitzat l’adhesió. En total, vint-i-dos membres. Justícia i Pau va entregar, dia 14 de març 1994, un xec per valor d’1.735.690 pessetes, que eren el total del que s’havia recollit durant la campanya "Mallorca Solidària – Cap al 0’7%", tot i que aquesta no tenia finalitat recaptadora.

Aquesta quantitat, amb alguna petita aportació que ja havia arribat dels ajuntaments que s’hi havien adherit, constitueix el saldo amb el qual el Fons arribava a la primera assemblea: 2.022.547 pessetes. Val a dir que el primer pressupost inclou les aportacions compromeses per part de les institucions, fins a fer un total de 23.301.266 pessetes, que permeten l’aprovació de finançament per als dotze primer projectes del Fons. La seva localització geogràfica ja apunta cap al que seran algunes constants del treball del Fons: Amèrica Central, Amèrica del Sud, els refugiats sahrauís, els Grans Llacs africans.

El Fons tenia un naixement modest, però amb consciència que el que naixia era una criatura amb molts de reptes per davant i que, si les coses es feien bé, estava destinada a ocupar un lloc propi i imprescindible a la societat mallorquina. La memòria d’aquella primera assemblea és una crida al compromís de les institucions mallorquines a augmentar la seva contribució per fer possible un món més just i solidari. Quinze anys més tard, continua havent-hi reptes a l’horitzó, però seria injust no reconèixer que el Fons ha estat a l’alçada, amb escreix, dels propòsits amb què es va fundar.

Han estat quinze anys de creixement continuat. Creixement, en primer lloc, en nombre de socis: els ajuntaments de Mallorca s’hi han anat adherint, fins a arribar-se, l’any 2007, a completar el mapa: tots els municipis de l’illa són socis del Fons. També és una fita essencial la incorporació com a membre de ple dret, el 1999, del Govern de les Illes Balears, que ha estat, juntament amb el Consell de Mallorca, un suport fonamental en la trajectòria del Fons. Creixement, naturalment, en recursos, en una línia ascendent que va d’aquells primers 23 milions de pessetes fins al pressupost de més de 2,8 milions d’euros de l’any 2008.

Creixement, també, en presència pública i en capacitat de difondre els valors de la solidaritat. I creixement, finalment, quantitatiu: han estat quinze anys d’aprofundiment en una manera pròpia d’entendre la cooperació, molt propera als poders locals (als de Mallorca i als del Sud), molt enfocada a enfortir la societat civil dels països del Sud, compromesa amb els valors de la pau i dels drets humans i amb una imprescindible atenció singular cap a la dona i cap a les minories. Una dècada i mitja de bona feina, que el Fons celebrarà aquest diumenge a Petra. Molts d’anys.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.