algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 12°
13°

Els estalvis en el calcetí

Els experts han creat tanta confusió que se'ls hauria de poder jutjar per això

En esbucar-se la URSS, arrossegant la quasi totalitat de la resta de les administracions comunistes, el món sencer es va preguntar com podia esdevenir-se un cataclisme d’aquella magnitud sense que ni els serveis secrets occidentals ni les cancelleries, tampoc els analistes més acreditats, n’haguessin detectat indicis. Després, hom va pretendre compensar aquella sequera d’informació amb un tsunami d’explicacions de tota casta: moltes d’elles, com sol passar, eren d’una verborrea tal i d’un tal xarlatanisme, que justificaren àmpliament les reticències dels més escèptics respecte de la vàlua dels experts en aquelles matèries.

Ara ens ha passat una cosa semblant. Quan els experts, la gran majoria economistes, ens han anunciat la crisi econòmica, en realitat ja feia estona que la barca havia naufragat. A part de la grotesca política de comunicació del govern espanyol i de l’alarmisme malcarat de l’oposició, els tècnics, els experts, els economistes han projectat una imatge bastant lamentable.

És clar que, d’economistes, n’hi ha de tota casta i amb missions molt dispars, ergo ens hauríem de referir específicament a la guarda que dedica els seus sabers a estudiar els moviments que anuncia el panorama econòmic mundial. On eren, en què s’entretenien, ho sabrem tant com coneixem la resposta a aquestes mateixes preguntes si les aplicam a la feina dels que haurien d’haver pronosticat l’esfondrament del món comunista. O sia, gens.

Curiosament, el procés s’està desenvolupant com un dejà vu que resquilla la perfecció. Ara s’ha armat un galimaties aparatós, els experts surten de davall les pedres i ens aclaparen amb explicacions, previsions i consells. Ja estam que l’economia no és una ciència exacta, però també és vera que no era predicible aquest desconcert a càrrec dels especialistes, aquest aquelarre que nodreix les perspectives més contradictòries i les estratègies més enfrontades. D’on surten tants d’experts, on eren fa vuit mesos?. 

Amb quin dret reclamen credibilitat quan anuncien els terminis d’aquesta crisi, de la qual, diuen, sortirem d’aquí a un any, o dos, o tres, o no se sap, segons quin sigui l’expert analista/profeta? En general, han creat tanta confusió que se’ls hauria de poder jutjar per això. Quantes decisions equivocades s’hauran pres enmig d’aquesta confusió? Ara, quan els governants ens volen tranquil·litzar amb relació als nostres estalvis, estan inoculant el neguit en les economies domèstiques –i la conveniència de guardar els quatre cèntims en un calcetí. Perquè, si abans de les eleccions no hi havia d’haver crisi, en nom de què hem de creure ara que els estalvis estan segurs en els bancs? A Mallorca encara hi ha persones que per res del món fiarien un duro al Crèdit Balear.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per tià, fa mes de 15 anys
Jo som dels que no posara mai un peu en es credit i aixó que nomes tenc 24 any però o tenc promes a la senyora avi i a més es el banc dels merders o no recordau na Martina Gelabert de Sineu Quin banc era? es credit
Valoració:2menosmas
Per Rafel, fa mes de 15 anys
La crisi, des del meu punt de vista, té el seu epicentre en els bancs i les caixes d'estalvi ja que porten anys i anys oferint diners i diners inexistents en forma de préstecs o crèdits. Aquests diners oferits, dic que són inexistents ja que les entitats bancàries les presten sense que existeixin. Pensem que abans els diners eren participacions del pes en or que existia en les reserves (patró or) i més envant un percentatge del capital en reserva del banc. Ara els bancs els donen sense to ni so sense que aquest diner sigui real, i sense que hi hagi uns controls fets pels bancs centrals. Què passa, doncs?? Què quan la gent no pot tornar els crèdits adquirits o la gent es veu estreta i vol recuperar part dels seus diners, els bancs veuen que han de tornar més doblers dels que han deixat i el sistema peta. Amb això de què el sistema peta, vull aclarir que els damnificats som els de sempre, perquè el banc simplement no et torna els teus estalvis.

Una cosa ben trista és que els bancs i caixes amb els nostres diners dipositats inverteixen en empreses de dubtosa ètica: les grans comercialitzadores i fabricants d'armes (que s'usen a l'Iraq, al continent africà, i a tota plaça mundial on exploten conflictes bèl·lics); en inmobiliàries; en companyies energètiques... Algunes d'elles són capaces de desallotjar pobles indigenes i flora autòctona per tal de poder implantar la central hidroelèctrica vora un salt d'aigua.

Com veis la banca sempre guanya!!
Valoració:7menosmas
Per Germinal, fa mes de 15 anys
El primer que s'ha de dir és que no és una crisi financera. Es tracta d'una crisi cíclica i clàssica de sobreproducció ben definida per Carles Marx. La sobreproducció que comença amb l'habitatge, per al qual no hi havia compradors amb poder adquisiiu ( i no n'hi haurà per llarga estona) és la que va generar la crisi actual, que com sempre pagaran els treballadors i els pobres. Encara més ara que no hi ha esquerra (s'han tornat lliberals).
Basta mirar com els suposats progressistes engreixen les corrioles a la banca en tant que aquí ens plantarem al gener de 2009 amb més de 80.000 aturats que ho passaran malament. I no diguem ja a Àfrica, on s'incrementarà l'actual genocidi per part del capital.
Valoració:10menosmas
Per Lector, fa mes de 15 anys
"En ocasión del segundo cumpleaños de la publicación de la su famosa « Alerta crisis sistémica global » que dio vuelta a el planeta en el febrero de 2006 (4), LEAP/E2020 desea ahora recordar que ya entramos directamente, sin transición, en un período sin precedentes históricos. Como lo ha señalado repetidamente desde hace dos años nuestro equipo de investigadores, las comparaciones con anteriores crisis de la economía moderna son engañosas. Es en efecto no es ni una « remake » de la crisis de 1929, ni una repetición de crisis del petróleo de la década de 1970 o la bursátil de 1987. Es realmente una crisis sistémica global, es decir, que afecta la totalidad del planeta y que toca directamente los fundamentos mismos del sistema internacional que sostienen la organización planetaria desde décadas.""
(Fuente GEAB)
Valoració:0menosmas
Per Josep Planas G, fa mes de 15 anys
La mateixa web ofereix gratuïtament la lectura dell butlletins endarrerits:

http://www.europe2020.org/spip.php?rubrique8&lang=fr#pagination_art1

Valoració:1menosmas
Per Josep Planas G, fa mes de 15 anys
Guillem tens rao en tot quant fa referència a les anàlisis que ens han estat servint els grans medis de comunicació que només fan seguiment del joc dels especuladors fins al darrer dia.
Però cal dir que la web de "Global Europe Anticipation Bulletin" va estar alertant que la crisi s'estava gestant per enguany al llarg de tot l'any 2007.

Aquest és un servei de pagament que ofereix anàlisis d'anticipació sobre el que preveuen que s'esdevindrà a l'economia mundial:

http://www.leap2020.eu/Crisis-sistemica-global-Finales-de-2008-Quiebra-de-los-fondos-de-pension_a1436.html
Valoració:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente