cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
16°

Les aules i el forat negre

Fa poques setmanes que s’ha inaugurat el nou curs i ja he sentit alguns amics i coneguts –vocacionals i fabulosament voluntariosos professors de Secundària– que repeteixen els mateixos laments amargs, les mateixes queixes estupefactes de cada any. Qui se’n sorprèn, qui els ho pot retreure? Pel que expliquen el panorama és tristíssim, pura desolació infinita.

Diuen que, per impossible que pugui parèixer, a cada nou curs el nivell de l’alumnat és més i més baix: la seva actitud davant dels estudis cada vegada més indiferent o apàtica, el seu interès per aprendre cada vegada més nul, les seves ganes de forjar-se un futur, cada vegada més inexistents, la seva relació amb els professors cada vegada més distant o insubordinada.

El resultat de tot plegat, diuen, són unes aules plenes d’adolescents que, a pesar de la teòricament suficient educació rebuda, són incapaços d’articular un discurs oral coherent o de confegir un text amb uns mínims de decència lingüística, i els quals sobretot pensen a sortir de nit i passar-s’ho bé i a tenir noviets i novietes, vida alegra o frívola de nins i nines prematurament crescuts, o d’adults en miniatura.

I el pitjor no és això, afegeixen aquests professors perplexos: el pitjor és que molts d’aquests presumptes estudiants solament esperen complir els setze anys per abandonar l’institut i posar-se a fer feina. Molt bé, com a mínim estan disposats a fer feina, és un consol, podríem pensar els que no hem fet mai classe. Fals: totalment fals.

Una amiga, professora jove però experimentada, m’ho fa veure: ¿quines aptituds i actituds laborals pot tenir un adolescent que, en la comoditat senzilla d’una aula, no ha exhibit mai cap capacitat per a l’esforç, ni ha demostrat mai cap voluntat de millora? Volen fer feina, sí, però la feina que la majoria volen fer i que a la fi acabaran fent tota la vida –conclou– serà de subaltern resignat, conformista i sense a penes aspiracions: no crec que surtin gaires self-made men ni gaires emprenedors imaginatius i ambiciosos entre els que deserten abans d’hora de l’actual pantà acadèmic.

Per acabar de rematar la jugada, els mestres de Primària ja reconeixen que, darrerament, ells també han hagut de rebaixar el nivell, les circumstàncies sociològiques i demogràfiques tampoc no hi ajuden gens: la massificació de les aules, la immigració nouvinguda que cal integrar. I així arribem a la culminació del desastre, les universitats, que alguns experts alarmats, clarividents o potser només hipercrítics, diuen que han passat de ser temples del saber a guarderies luxoses per a adolescents perpetus.

Jo no sé si en realitat la cosa pinta tan malament com expliquen molts dels que coneixen l’assumpte de primera mà, però és bastant evident que en la nostra societat hi ha un abisme entre allò que s’inculca als nins i als joves i allò que, de més grans, aquests nins i joves s’acaben topant. A l’institut els alumnes poden passar el curs sense necessitat d’aprovar les assignatures corresponents, però en l’edat adulta rebran clatellades i es trobaran tota mena d’entrebancs si volen tenir una casa, viure més o menys bé o prosperar.

Entre el paradís de facilitats de la infantesa i l’adolescència i el purgatori d’exigències de l’edat adulta hi ha un enorme forat negre. No està senyalitzat, i són pocs els que tot sols o bé amb l’ajuda de la família aprenen a botar-lo. Per això n’hi ha tants que hi cauen. I ja no solen sortir-ne mai.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per cresques, fa mes de 15 anys
Educar s'ha tornat més difícil que fa 30 anys. Fa 30 anys només hi havia dos canals de TV, ara 1000 plens de telefems. Fa 30 no hi havia jocs d'ordinador, ni internet, ni milions de fonts d'informacions diferents de dubtosa fiabilitat, ni aquest atac constant consumista.
Evidentment, ni aquesta deixadesa de l'entorn familiar (que no només dels pares, també dels padrins, dels veinats, etc...) en l'educació dels fills ni aquest individualismes exacerbat que ens domina. Tots aquests avanços tecnològics són una porta oberta amb moltes possibilitats si s'utilitzen bé, però molt perillosos sense un control dels adults i un guiatge al que massa adults no estan preparats per dur als seus fills.
Valoració:-3menosmas
Per Martí, fa mes de 15 anys
Joana, me sap molt de greu però me sembla que t'has equivocat molt dient que el fracàs escolar és cosa dels mestres. Tothom postula sobre l'educació i no té ni idea de la feinada que fan els mestres i professors per arreglar (ai, volia dir ensenyar) alguns nins, que no són més que el producte, en gran part, d'uns pares desastrosos.
Valoració:0menosmas
Per Joana, fa mes de 15 anys
Crec que no teniu raó en relació al jovent actual. Si vosaltres creis que la gent que va arribar al món els anys cinquanta, seixanta, o setanta està millor preparada que la d'avui anau ben errats.
Quins dels que tenen més de quaranta anys sap escriure en la seva llengua ?. Quins dels que tenen més de quaranta anys saben articular un discurs o escriure amb correcció ?
Jo vaig arribar al món en els anys cinquanta, vaig poder fer el batxillerat, i no vaig anar a la Universitat perquè no n'hi havia.
Mai els meus mestres de primària m'exigiren fer exercicis a casa, i els altres els feia a la mateixa escola. El que passa amb el fracàs escolar és cosa dels mestres, perquè a la fi tampoc hi ha massa diferències entre un nin de La Rioja i un d'aquí, llevat dels nouvinguts, però aquesta és una qüestió diferent.
Valoració:-4menosmas
Per rafel, fa mes de 15 anys
Molt bé, Pere Antoni. Vas carregat de raó. I de dir-ho a veure-ho, un bon biaix! No, no són joves rebels, que lluiten contra un sistema, són joves atrofiats per un sistema que els ha inhabilitats per fer el més mínim esforç que no sigui prémer un botó, del comandament a distància, ben ajocats al sofà.
Rafel C.
Valoració:0menosmas
Per Ignasi Serra, fa mes de 15 anys
Qualque dia el forat negre estarà ple i la gent veurà que s'ha de botar per viure minimament i decent bé. La realitat és crua, també a la universitat, almenys aquí. Estam ben arreglats!
Valoració:-1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente