algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 17°
22°

1948

Va ésser l’any 1948. Un dia de març, la Secreta va irrompre a una barberia del carrer de la Ferreria i en l’escorcoll consegüent va trobar alguns exemplars de Mundo Obrero. Nicolau Brunet, el barber, va ésser traslladat a les dependències policíaques. La detenció no va transcendir a l’opinió pública. I la majoria de gent va acollir amb indiferència el rumor entorn d’una batuda de facinerosos.

Els anys quaranta, més que temps de derrota, eren temps de derrotats. Alguns mesos abans de la detenció de Brunet, Franco havia visitat Palma per inaugurar el monument al creuer Baleares. El bisbe Miralles el va beneir, i una multitud enfervorida va assistir a la missa de campanya i a la desfilada militar posterior. La propaganda del Sistema canvià els papers: els que havien estat colpistes eren els defensors de l’ordre social; i els demòcrates, els que pretenien subvertir-lo.

Després de la detenció del barber de la Ferreria, foren detingudes altres persones. Joan Albertí, Francesc Pichaco, Bartomeu Martínez. Gairebé tots ells foren torturats, però amb prou discreció per tal de no incomodar el senyor Pardo de Santayana –aleshores Governador Civil–, que acostumava a asseure’s a la terrassa del Bar Formentor a l’hora del vermut. El policia més sinistre era Antonio Carrillo. Però també n’hi havia d’altres amb anomenada de torturadors. Fet i fet, les casernes de la Guàrdia Civil pudien a sang quallada. Robert Graves, que va abandonar Mallorca l’any trenta-sis, va retornar-hi deu anys després.

Filosofia de Graves: "Un no ha de protestar contra res, si no té la certesa que la seva protesta serà escoltada". Les detencions continuaren: Constantino González, Miguel Soriano, Gabriel Pujol, Francesc Busquets, Joan Pons, Gabriel Torrens, Andreu Pericàs, Claudio Jiménez, José Peralta, Guillem Mir, Llorenç Noguera, Margalida Andreu i molts d’altres. Venien d’un silenci que tot just acabava de començar. I de la misèria. La corrupció de l’Administració en temps del governador Veglison Jornet va ésser escandalosa. Però la culpa era del poble, segons ell, poc involucrat en la consecució dels objectius del Moviment.

Altra volta va passar la por de puntetes, de carrer en carrer. En arribar la nit, els homes comprovaven si havien tancat bé els portellons i les mares cantaven en veu baixa cançons de bressol a les criatures. Passaven coses, i tot allò que passava era dolent. Encara estaven en vigor les cartilles de racionament i els menjadors de l’Auxili Social atenien prop de tres mil indigents. N’hi havia més. La policia cremava les barraques dels gitanos. Tanmateix, únicament els visionaris intrigaven contra el Sistema.

Joan Sbert Massanet –el germà d’Antoni Maria, conseller de la Generalitat– organitzava cursets de gramàtica mallorquina a la seva casa de la Rambla, i Francesc de Borja Moll, que impartia les classes, parlava de la situació crítica de la llengua, però sense fer cap referència al Règim perquè hauria estat delicte. Miquel Ferrà era una illa. Els detinguts de 1948 foren trapezistes sense xarxa. Tampoc no disposaren de trapezi.

Així i tot, saltaren al buit. A posta, varen escriure una història de sang, de soledat i de pena. Sobretot, de soledat. El juliol moria Georges Bernanos i el desembre Pompeu Fabra. La consciència i la intel·ligència d’un poble s’esvaïen. Començava el no-res.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Martí, fa mes de 15 anys
Gràcies Llorenç Capellà per la informació i pel sentiment. Gràcies per divulgar la història oblidada i amagada. Gràcies per l'objectivitat. Gràcie sper tots els articles.
Valoració:8menosmas
Per Joan, fa mes de 16 anys
Potser el pitjor de tot és que de tant de no tallar d'arrel es feixisme hi tornarem a anar a parar i aquestes històries es repetiran
Valoració:-1menosmas
Per Manacorí, fa mes de 16 anys
Mai em trauré del cap els crits i gemecs que sortien de l'antiga caserna de la Guàrdia Civil de Manacor, a sobre la presó, on ara hi ha els Jutjats.
Com tampoc oblidaré ma mare (cristiana devota) de genollons plorant i amb els braços en creu (feia l'avió, deiem la meva germana i jo, infants inocents) dia si i dia també, al matí i l'horabaixa, mentres arribaven llunyans, segons el vent, els trets dels que afusellaven a Son Coletes.
Valoració:1menosmas
Per Xico, fa mes de 16 anys
Gracies per aquest magific i emotiu article.-Per desgracia ela actuals "democrates", no volen sebre res.-Fan oi.-Xico
Valoració:-5menosmas
Per Salvadora Moranta, fa mes de 16 anys
Des de l'altra banda del mar, aprenc molt amb els articles de periodistes com vostè.gràcies.
Valoració:6menosmas
Per Toni, fa mes de 16 anys
La seva veu hauria de traura els color als politics que tenim, be, sempra i quant tenguin una mica de vergonya que, per el es veu i sent, crec que la majoria no saben el que es. La meva avia va treballar al govern civil els anys 40 i li vaig sentir dir, quan jo era nin, que els crits terribles que sortien del soterrani i que es sentien fins i tot al carrer feien freretat. Els botxins segueixen ben presents amb els seus simbols, alguns no es poden tocar, ja sabem tots quins, pero d'altres sí, com el monument al Balears. Fan falta politics que, ademes de dir-se democrates, siguen capaços de demostrar que tenen dignitat i valentia. Recordau en Grosske que s'ho tenia que menjar tot? Pobret, s'ha hagut de conformar amb que le prenguin el pel a Son Banya. Ja li vaix dir una vegada fa temps en el seu blog, quan deia que estava preparant mides drastiques per acabar amb tota la simbologia faixista de Palma: " que no feria res perque li feia falta estar a la altura etica i moral de tots aquells que moriren per la llibertat i la democracia". Es molt mes practic fer bulto amb la resta de cortesans que es peguen colsades per veura que acota mes es cap devant "l'hereu" que no permet que ningu parli malament de Franco a la seva presencia. Salutacions Sr. Capella, li tenc una gran admiracio com a persona i com esciptor.
Valoració:1menosmas
Per Maqui, fa mes de 16 anys
A més de la casa de Joan Sbert (on hi acudia la família de Josep Massot i Muntaner i, molt ocasionalment, la poeta llucmajorera del règim), també es feien classes clandestines de gramàtica mallorquina a la casa d'Antoni Pons, prevere represaliat (republicà i amic d'Emili Darder), a la cantonada dels carrers Villalonga i Monterrey de Santa Catalina.
Els maquis encara disparaven devers Esterri d'Àneu!
Valoració:-1menosmas
Per Pep Vilchez, fa mes de 16 anys
Llorenç, gràcies pel teu testimoni, gràcies perquè tu i la poca gent que com tu hi ha, fan possible que l'oblit no sigui la vengança pòstuma dels botxins.
Valoració:9menosmas
Per Margalida, fa mes de 16 anys
Gràcies per l'article. Aquests homes i dones del 48 rebran demà un reconeixement del Consell Insular... però quants en queden de vius? per què aquesta democràcia tan exemplar no ho ha fet abans, quan eren vius? Akeshores potser haguessin trobat un sentit a les pallisses que reberen, però s'hauran trobat amb el no-res fins ara. Quin país.
Valoració:5menosmas
Per vudyalien, fa mes de 16 anys
Molt fort Capellà, molt fort.
Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente