algo de nubes
  • Màx: 26°
  • Mín: 15°
14°

Servilisme

Després de l’aprovació unilateral dels Estats Units, Alemanya va ser el primer país europeu que va reconèixer la independència de Kosovë. Des d’un punt de vista respectuós amb el dret a l’autodeterminació, la decisió va ser impecable. Si Sèrbia tenia qualque dret històric sobre aquell territori, la voluntat de la majoria de la població kosovar i la brutalitat dels serbis varen validar l’independentisme d’aquesta nova nació. És cert que les coses als Balcans són molt complexes. De fet, varen ésser els turcs i els seus descendents musulmans, dels quals els kosovars són descendents subrogats, els que varen ocupar a sang i foc aquesta regió des de Grècia a Sèrbia, si més no des de final de l’Edat Mitjana, i que els pobles eslaus, Grècia i Romania en varen ésser les víctimes dels turcs. Però l’agressivitat i la violència sèrbies han recollit el que Sèrbia es mereixia: quedar tota sola. Res a objectar, i molt a celebrar a la independència kosovar i fins i tot a la més que probable assimilació a Albània en el futur, si això és la voluntat, com sembla, d’aquesta població.

El que ja no sembla tan impecable és el rebuig d’Alemanya, en primer lloc, i de França i de gairebé la resta de països europeus, a continuació, a la declaració d’independència d’Ossètia i de Abkhàzia, després de l’agressió georgiana i la immediata reacció russa. Naturalment, els primers a rebutjar aquest independentisme varen ésser Bush i companyia. Per quina raó? Un no ha de ser molt viu per a veure els motius. La política dels Estats Units, des de la desaparició de la URSS, ha estat continuar amb l’aïllament de Rússia, amb una versió nova de la guerra freda, i treure’n el màxim profit estratègic a totes les nacions que componien el Pacte de Varsòvia i l’antiga URSS. En comptes de fer tabula rasa amb el passat, els Estats Units (em referesc a la política dels actuals dirigents i lobbies nord-americans, mai no he estat antinord-americà, ni ho seré) els neocons varen interpretar i aprofitar la caiguda de la URSS com l’inici d’un nou ordre mundial en el qual l’única superpotència eren ells, i això els dóna el dret a decidir allò que vulguin, quan vulguin, ignorant el dret internacional, els drets humans i tot el que calgui. La Unió Europea no ha fet cap altra cosa que seguir servilment els fets consumats d’aquesta política de la manera més abjecta.

A Europa no l’interessa, –no en té cap raó objectiva–, continuar amb aquesta política. La nova crisi dels míssils i el cas de Geòrgia ens torna a posar a la primera línia del perill d’una escalada de les tensions, completament inútils, i que solament beneficien els Estats Units. És una línia equivocada i suïcida. Una Europa enfrontada a Rússia és una errada monumental. Més encara, una Europa sense una Rússia democràtica, a la llarga, és impossible. Els agradi o no als Estats Units i als fòbics antirussos de Polònia i d’altres peons de Bush, aquesta sembla ser la realitat.

Escriptor

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Toni Mosca, fa mes de 16 anys
-Els bessons Kaczynski demócrates!! Això si que són dècimes desbaratades!!
-Una persona que té llibres publicats, es pot dir escriptor, crec. Si t'agraden més o manco, ja són ous d'un altre paner. El que no es pot fer es tatxar-lo de soidisant.
-Utilitzar l'adjectiu sorbonites (supòs que en referència al maig del 68) en sentit pejoratiu, és propi de gent que mai ha trepijat una Universitat, i molt manco del pretigi de La Sorbonne.

Ai, "Russó, Russó, amor de la meva vida..."
Valoració:0menosmas
Per Sandra Russo, fa mes de 16 anys
Rússia, en primer lloc, ha d'aclarir quines fronteres té, suposant que en tengui, de voluntat d'aclarir res i de fronteres. D'això que l'articulista soidisant escriptor en diu, com en deien els del diari Pravda, antirussos de Polònia jo en dic demòcrates. Molt bonics aquests versos putinescos. I jo que em pensava que la geoestratègia brezhneviana era cosa just de sorbonites!
Valoració:0menosmas
Per Joan, fa mes de 16 anys
Parlant de Calvià, pel que he vist per TV, sembla que les festes del rei en Jaume deuen ser en castellà. El que fa de Jaume I i tot ha parlat en castellà!
Valoració:0menosmas
Per Joan Capó, fa mes de 16 anys
El cas kosovar també em va deixar un sentiment estrany. No el vaig saludar entusiàsticament com Lituània, per exemple. Però la diferència seria que la independència era una reacció a l'opressió nacionalista-comunista sèrbia des de 1989. En els casos d'Ossètia i Abkhàzia el problema ve de la política de fronteres de Stalin. No deixa de ser molt curiós que els ossets i abkhazos semblen jugar de gusd el paper de peons de Moscou.
Valoració:0menosmas
Per Tòfol, fa mes de 16 anys
Hilari, firmaria gairebé tot el que dius a l'article.
Comentes al principi la complexitat dels Balcans. I és aquesta complexitat la que em fa dubtar (de fa temps) en el cas Kósovo. Per una banda em vaig alegrar de l'alliberament dels kosovars de les urpes sèrbies. Però hi havia un punt d'amargor. Tot i que la majoria de la població sigui albanesa, les senyes històriques d'identitat de Sèrbia es troben en territori kosovar. I em plantejava un cas hipotètic, casi surrealista, però que els fets d'aquests darrers dies han fet evident: Si a Calvià (i potser Ciutat) tenen una majoria poblacional no-mallorquina, volguessin la secessió de la resta de Mallorca, tenint en compte que la majoria de senyes (geogràfico-històrico-monumentals) de l'identitat nacional mallorquina estan en els seus Termes Municipals, ¿qué fariem o hauriem de fer els mallorquins?
Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente