El molt honorable president dels Govern de les Illes Balears, don Francesc Antich, ha projectat cap a la comunitat el seu pensament sobre la "crisi" lingüística amb Air Berlin, i ho ha fet amb una eficàcia admirable: de les seves paraules, qualsevol persona haurà pogut deduir que, per al president, no ha passat res. Ara tothom vol que no hagi passat res, no és vera? El president es posa al capdavant d’aquesta voluntat, i la interpreta a la seva manera i segons diverses conveniències. El perill rau en la propensió a convertir les conveniències en conviccions, però aquí s’introdueix un punt de vista moral del tot inconvenient: són coses de la política. Aquest no voler saber què ha dit qui i, per contra, mirar cap al futur, defineix una forma de governar pròpia de països massa dependents de molt poques empreses. Així, el molt honorable no vol saber res que indueixi a assolir un compromís. Vol agradar a tothom, i, si ha de triar, ni que sigui per omissió, ha triat la gran empresa. (Una vegada més, la sentència de Nicholas Ray: No hi ha una fórmula segura per a l’èxit, però sí que n’hi ha una per al fracàs: voler agradar a tothom.)
I mira que no hauria estat res de l’altre món dir, per exemple, no podem aplaudir les paraules del senyor Joachim Hunold... Tenia algunes sortides insuficients, però més o menys arregladetes, per mirar de quedar una mica bé... amb els seus (?). Tampoc no se necessita tant de coratge, basta una mica d’empenta, un poc de color circulant per les venes. La fórmula per la qual ha optat, la solució de compromís, parteix d’un silenci ominós, i sens dubte deu ser fruit de l’experiència adquirida durant aquests anys, i de la qual sembla tan satisfet. Segurament és que ha après a governar, i, si és així, que ho podria ser, voldria dir que el grau d’exigència de la parròquia en qüestions com la pròpia dignitat no deu moure balança.
Mentre el molt honorable anunciava futures reunions, etc, el representant d’Air Berlin subratllava l’elasticitat del "concepte algun dia" per no haver de fixar en el calendari de la companyia cap compromís amb el català. Reunió, per tant, enormement positiva, segons el molt honorable i segons el senyor Middelmann. Enormement. Com si Hunold no hagués escrit o signat el seu article. És igual, volem que no hagi passat res, que no hi hagi hagut una agressió grollera a la llengua que ens defineix com a poble. És clar que l’ha escrit, però la tradició en la qual se’ns vol inserir assenyala l’alemany com el cacic: amb bones! Hauria valgut més que el molt honorable hagués eludit la qüestió anant a airejar el seu honor per les cases balears de l’Uruguai.
Perquè no hi falti de res, el PP, que tenia tan bon callar, demana que el nostre govern s’excusi davant Air Berlin per la carta de la Directora general de Política Lingüística, que seria com demanar que se’ns deixi xops de miccions mentre nosaltres assegurarem que plou. I, com a veu brillant del govern de Zapatero, un altre mallorquí, Joan Mesquida, intervé per condemnar el gest de Joan Puig, evitant, però, i molt acuradament, recomanar una lleu moderació al senyor Hunold, senyor Hunold, per servir-lo, sempre als seus peus. Vostè és ganivet i jo som pa. Disposi.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Na Rosita i en Juan Mesquida, altra vegada. La primera se'n podria anar de Mallorca -per fer dissabte a cal senyor Hunold i treure els seus cans a pixar- i el segon ens faria un favor (no un favó) si no tornàs per Mallorca.
Per favor, en veure passar el senyor Hunnold sigau educats i llevau-vos el capell. Ara és el nou senyor feudal de Mallorca i els nostres governants els seus cortesans.
Vostè senyor Mesquida que ja és més fill de l´experiència del poder que de Mallorca dur esmaltat a la cara la lògia maçònica. Heu dur ben igual que en Matas de Ca´n Sales Menor dur estucat a la fesomia l´Opus. Vostès han estat dins el nucli dur del poder i s´han convertir en taurons diabòlics, no queda res d´aquell nin mallorquí, i tot això heu confirmarà al llarg de tota aquesta legislatura. A vostè l´han agafat i l´única salvació la té és desfer-se d´aquesta ment múltiple que té i tornar a la infància.
La part "Joan" del Joan Mesquida deu ser un pecat de joventut, com ho fou l'estaria nostàlgicament algaidiana d'Antich a l'Acampallengua. Els deuen donar un aire almodovarià quan circulen pels corredors aeris matritencs. A veure si no ens tuden na Francina Armengol, les almunianes escoles d'estiu de la qual no pogueren destruir l'educació que rebé del seu pare. Ets molt bo, Joan Fronterea. Llàstima que prenguis sempre partit per Sartre i no per Camus, o per París i no per Nova Anglaterra. Però ningú no és perfecte.
A les nostres Illes hi ha una malaltia molt greu, i no és altra que el síndrome de l'estora trepitjada. Els portadors en són els nostres polítics. Vull esperar que no tota la societat en quedi empastifada... encara que ja anam ben servits. L'antídot és la dignitat, però els governants ens volen fer creure que aquesta és dolenta i no ens convé: mirau com es posen d'exemple.