algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 11°
19°

Per l'Ascensió, tira el mantó i pren el ventó

L'anticicló sobre les Balears continua provocant una situació meteorològica molt estable. Les temperatures són massa benignes, arribant als 26 graus. Els pronòstics indiquen més avorriment pels dies que vénen i això que, segons el refrany, pel maig cada dia un raig. De moment no s'espera que plogui durant la setmana. Ara mateix la collita es troba molt avançada i els cereals, més que aigua, el que necessiten és sol i calor per tal que acabin de granar bé les espigues. Sobretot ara quan, després d'una primavera curta de pluges, l'anyada cerealística presenta bones condicions.

PER L'ASCENSIÓ, NO ÉS AMETLA NI AMETLÓ. La festa de l'Ascensió antigament es commemorava el dia que feia quaranta després de Pasqua, sempre coincidint en dijous. Traspassada al diumenge, ja no és el que era abans: una de les festes grosses de l'any. Tant, que es deia que fins i tot els ocells s'abstenien de dur busques als seus nius. No debades, per l'Ascensió ja comença a fer calor i es posen les cortines al balcó. El refrany del titular d'avui, recollit a Menorca, i no sé si encara vigent, indica que per l'Ascensió ja comença a fer el temps calent. Per altra banda, els fruits dels ametlers, en aquesta època, es troben en el camí de ser ametles aviat.

I DIUMENGE DIA 11, PENTECOSTA. Si avui és l'Ascensió, diumenge que ve serà Pentecosta. El mateix dia se celebrarà la Mare de Déu dels Desemparats, patrona de València i Sant Ponç, patró dels herbolaris. També l'invoquen contra les puces, xinxes i altres paràsits. Serà un bon motiu per fer unes quantes botelles d'herbes de licor amb herba-lluïsa, ginebró, herbabona, herba-sana, fonoll i una clovella de llimona. La lluna nova, amb el començament de la setmana, farà el girant a les 14 hores i 18 minuts. Entre les feines que es podran fer es recomana sembrar blat de les Índies i patates tardanes. També és bon temps per instal·lar penells, veletes o gallets dalt les teulades.

TEMPS DE FER LLENYA. En aquest temps s'ha de fer llenya per a tot l'any. Per això l'anirem a cercar al bosc o al camp. Hi ha dues classes de llenya, la grossa, formada per branques gruixudes i la de feixet, procedent del brancam prim. Si és prou grossa farem estelles per cremar. Les oliveres han tret la borra i aviat provocaran les típiques al·lèrgies. Les seves petites flors blanques produeixen una gran quantitat de pol·len que, lògicament, és absolutament necessari per a després gaudir d'aquesta espècie d'or líquid que és l'oli.

POSAU SOFRE A LES TOMATIGUERES. Colliu faves, pèsols i enciams. Es poden plantar tomàtigues, albergínies, cogombres, pebres, raves, melons i moltes altres hortalisses. S'empelten d'escutet melicotoners, ametlers i tarongers. Els cirerers aviat ens oferiran el seu àcid fruit primaveral. Arriba el temps de llaurar els camps que s'han de sembrar a la tardor. S'arreglen els tarongers i es posa sofre i fems a les tomatigueres, que es llauraran. Durant el mes de maig s'han de tondre les ovelles.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.