Ahir ens assabentàrem de la mort d'un gran lluitador i estudiós. A Mallorca, vàrem tenir l'oportunitat de conèixer Josep Benet començats els 70. En aquella època ja havia publicat estudis molt importants sobre Catalunya centrats amb la realitat nacional i fent especial èmfasi a la problemàtica social. Era un lluitador enfront de la dictadura i participava i promovia distints àmbits de reflexió i debat, com també animava a participar de moviments polítics unitaris. Ens manifestava valentia i valor. De fet, participava en diverses mobilitzacions. Pels mallorquins que el coneguérem fou un estímul, tant des del punt de vista de donar a conèixer la nostra història, com també des de la perspectiva de la política en clau de resistència i d'avançar cap al procés democràtic. La seva col·laboració a Mallorca se centrava bàsicament des de l'OCB.
També cal referir-se a l'Assemblea de Catalunya, organisme unitari de gran importància per a fer front a la dictadura i de gran influència en la promoció d'entitats unitàries d'oposició, com l'Assemblea Democràtica de Mallorca, fundada a principi de 1976.
Professionalment fou advocat, historiador i polític. La seva mort li ha arribat en els 87 anys després d'haver patit diverses malalties, però amb un gran bagatge, amb grans aportacions i obrint camí.
El recordam de l'etapa de la transició democràtica a moltes iniciatives, entre elles, a la reunió de Cura de 1976, on ens trobàvem, persones, representacions d'organitzacions, i d'altres a títol personal, de les Illes Balears, del País Valencià i de Catalunya, que preteníem en aquells moments una coordinació efectiva a l'hora d'aconseguir una democràcia amb la qual tinguéssim garanties d'autogovern i a la vegada que la llengua i cultura comuna tingués l'oficialitat que li pertoca.
A les primeres eleccions democràtiques fou candidat al Senat de la coalició catalanista i d'esquerres. Fou el candidat més votat. Fou senador durant dues legislatures i cap de llista independent del PSUC el 1980. La seva activitat política acabà relativament prest i a partir de final dels anys 80 el retrobem amb una important tasca cultural i presidint el Centre d'Història Contemporània de Catalunya, com a organisme creat per la Presidència de la Generalitat catalana. De fet, el president Jordi Pujol, de qui fou mestre i col·laborador, recollia un dels envits que des de l'oposició li havia plantejat Benet. La seva col·laboració amb Jordi Pujol s'havia donat en temps de la dictadura i es tornava a donar una vegada consolidada la Generalitat.
En definitiva, ha mort una persona de gran trajectòria nacionalista, amb profundes concepcions socials i que ha fet importants aportacions al seu país.
Sebastià Serra i Busquets, Catedràtic d'Història contemporània i president de l'Institut d'Estudis Baleàrics.