algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 19°
22°

30 anys d'Universitat a les Illes Balears

Avui fa trenta anys que, després de moltes vicissituds, la Universitat retornava oficialment a la nostra terra. Hereva d'una llarga tradició, els seus orígens estan lligats al pensament lul·lià. Inicià el seu camí l'any 1483, quan, per un privilegi de Ferran el Catòlic, es va crear l'Estudi General Lul·lià. Sota el patrocini del Gran i General Consell, aquest Estudi General es va transformar en la Universitat, que tingué una influència cabdal en la vida de la ciutat fins al seu tancament l'any 1842.

Som una universitat molt jove comparada amb els estàndards europeus, però hem recorregut un llarg camí. Sens dubte el nostre millor bagatge són els més de 36.000 titulats superiors que han sortit de les nostres aules, alguns dels quals han ocupat i ocupen llocs d'alta responsabilitat en diferents àmbits de la nostra comunitat autònoma i més enllà. D'aquesta manera, la nostra universitat ha contribuït a la formació de capital humà i a la cohesió social, mentre permetia a moltes persones accedir a una titulació superior, la qual cosa en molts casos hauria estat molt difícil d'assolir a causa de la nostra realitat pluriinsular. Un sistema pedagògic basat en la combinació d'ensenyament presencial i virtual ha permès també que els universitaris de Menorca, d'Eivissa i de Formentera poguessin accedir a alguns estudis superiors sense necessitat d'haver de deixar la seva illa. D'aquesta manera, des de fa deu anys, començàrem a fer realitat la vocació de ser la universitat de totes les illes Balears.

Ara hem iniciat ja el repte de l'adaptació a l'Espai Europeu d'Educació Superior, amb l'objectiu que tots els estudis actuals hi estiguin adaptats el curs 2009-2010. Es tracta d'un nou sistema d'ensenyament-aprenentatge que facilitarà la mobilitat i la transparència de l'ensenyament superior i ajudarà sens dubte a fer d'Europa una realitat més tangible. Ens permetrà també transmetre millor les habilitats necessàries perquè els titulats s'adaptin a un món cada vegada més globalitzat i competitiu, i, sobretot, a fer present la necessitat de formar-se al llarg de tota la vida. Això ho volem també fer possible amb una aposta ferma pels postgraus, especialment per aquells que tenen doctorat de qualitat, que ja ens ha convertit en un referent en alguns àmbits del coneixement, capaç d'atreure estudiants de diferents països. Amb els recursos necessaris podrem també ampliar el nostre ventall de posibilitats.

Però la missió fonamental i més característica de la universitat és la creació de coneixement mitjançant la recerca. Així ho posava en evidència el decret de Federic I en la seva refundació de la universitat de Bolonya: «La universitat és, per llei, el lloc on es desenvolupa la recerca de manera lliure i independent de qualsevol altre poder» i la UIB en aquest àmbit ha complert el seu paper. Ho posen en evidència els més de 100 projectes de recerca competitius de programes nacionals, de la comunitat autònoma i de la Unió Europea i els més de 100 contractes amb diferents empreses i institucions aconseguits l'any passat, que han suposat aproximadament el 9% dels ingressos pressupostaris. La investigació és pot dur a terme gràcies als investigadors dels quatre instituts de recerca (dos dels quals són mixtos per la doble dependència de la UIB i del Consell Superior d'Investigacions Científiques) i dels 121 grups de recerca que amb la seva feina i la dels becaris i col·laboradors contribueixen també al desenvolupament i a la creació de la riquesa mitjançant la innovació. El necessari increment dels recursos humans dedicats a aquest àmbit ens hauria de permetre consolidar i incrementar el nostre nivell de competitivitat.

Tenim 10 empreses derivades i la ferma voluntat de l'equip de govern d'incrementar les relacions amb el món empresarial. Això, juntament amb la promoció ja iniciada d'un programa per facilitar l'autoocupació, ha de contribuir a incrementar la creació de riquesa a la nostra comunitat autònoma.

La divulgació del coneixement és essencial per tenir una ciutadania formada i culta. Els programes de les universitats d'estiu de Mallorca i de Menorca i Eivissa mobilitzen més d'un miler d'estudiants. Un nombre semblant al de la Universitat Oberta de Majors, un projecte educatiu d'un àmbit en el qual fórem pioners ara fa deu anys, i que avui està arrelat al campus i als pobles de Mallorca i a les Seus universitàries de Menorca i Eivissa-Formentera. Enguany hem iniciat el projecte als barris de Palma amb la intenció de portar-lo també als pobles d'Eivissa.

El nostre és un país massa pobre per poder-se permetre el luxe de no tenir un bon sistema educatiu: tenir una universitat cada dia millor és competència de tots. Per això vull que aquestes paraules siguin un breu homenatge als qui durant aquests trenta anys han contribuït a crear i millorar la UIB. Hem volgut celebrar aquest trentè aniversari amb una programació cultural àmplia i oberta a tothom que inclou activitats de cinema, concerts, recorreguts musicals, òpera oberta, teatre, dansa, exposicions, cicles de conferències i taules rodones. És la nostra universitat, la de tots i cadascun de nosaltres, i us vull convidar a participar en tots els actes de celebració del seu trentè aniversari i a treballar per aconseguir la universitat del segle XXI que necessitem.

Montserrat Casas, rectora de la UIB

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.