algo de nubes
  • Màx: 18.92°
  • Mín: 8.69°
19°

Si l'hivern primavereja, la primavera hiverneja

Els pressentiments de primavera de dies enrere s'esvaeixen. La realitat és que ens trobam en un període de temps on mana la disposició de les masses d'aire i la conseqüent inestabilitat. La probabilitat de tempestes fortes és elevada ara mateix al sud de la Península, on les gotes fredes hi rondaran. De moment, per aquí, poca aigua, tot i que s'espera que plogui més. Divendres que ve acaba aquest febreret bixest -pitjor que turc- amb la lluna en el Minvant a les 3 hores i 18 minuts de la matinada. Com que refranys i febrers són vertaders, l'hivern inusual ha fet que sorgeixin les primeres flors primaverals. Quan arribi la primavera autèntica i tot revisqui de bell nou recordarem el que ara ja podem veure com una falsedat.

AGÈNCIA ESTATAL DE METEOROLOGIA. El que també podem veure és la nova denominació de l'Institut Nacional de Meteorologia que després de 30 anys de dir-se així canvia el nom i passa a ser «agència estatal». Com que entre estat i nació hi ha unes notables diferències, que no vull perdre el temps en explicar, me sembla molt requetebé. D'altra banda, als de sempre, se'ls hi fa una complicació qualsevol canvi «nacional» i addueixen que l'INM -120 anys d'història- sempre s'ha conegut així, la qual cosa no és certa com han pogut llegir abans. Esperem que la tremenda reestructuració administrativa que sofrirà l'agència sigui per a bé. Per a bé de la societat i dels afeccionats.

ATRAPATS EN EL TEMPS. Dissabte que ve la campanya electoral coincideix amb l'estrena del mes de març i el Dia de les Illes Balears, festa oficial i postissa que enguany tindrà esperit electoral, molt addient amb la quaresma i la festa de Sant Albí, que protegeix tots aquells que tenen deutes legítims i no els poden pagar. Com que tampoc enguany som un dels premiats que obtenen el reconeixement -dec ser un dels pocs balears que encara no l'ha rebut- he decidit, un any més, passar la festa «nacional» enfora de les Illes. Guillem i Lluïsa, enhorabona i ja m'ho contareu... al menys vos ho entregaran de vius!

TALLAR CANYES. S'apropa l'acabament del febrer i avui som al darrer diumenge. Si no es va fer al gener, encara és adequat tallar les canyes i els vímets. Es poden sembrar alguns llegums, melons, cogombres, carabassa, llorer, figuera i heura. El calendari pagès també recomana sembrar remolatxa i llavor de porro. Falten menys de quatre setmanes per començar la primavera, que serà un dia després de Sant Josep, que és el patró dels caragols, un plat esperat per molta gent. Si passareu la primera reia a finals de gener, és hora de fer la segona llaurada. Convé entrecavar els horts i donar una passada de xapeta per dins els sembrats.

MÉS CANYA. Aquesta planta s'utilitza per moltes coses dins la pagesia. La comuna es destria de la canyamel, que és dolça i també és coneguda com a canya de sucre. Abans era una llepolia infantil que avui es troba quasi perduda. Els canyars els podem trobar esponerosos devora els torrents i les síquies. Dins la parla habitual, la canya s'utilitza també per moltes definicions. No deixar canya dreta vol dir destruir-ho tot i no perdonar res. I veure les canyes a qualcú és veure-li la tela i descobrir les seves intencions, no deixant-se enganar. Aquesta manera de dir prové de la terminologia dels caçadors de tords, que, si no amagaven bé les canyes dels filats, els tords ja no s'hi acostaven i no es deixaven agafar.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.