muy nuboso
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
16°

Per un canvi tranquil en 2008

Benvolguts ciutadans i ciutadanes, em permetreu que, abans de res, us desitgi que passeu una bona nit de Cap d'Any, en companyia dels vostres familiars i amics. I que el 2008 véngui carregat de salut, èxits i felicitat. Permeteu-me, també, que vos digui, sobretot als joves, que avui més que mai tingueu molta prudència a la carretera. No val la pena posar en perill tota una vida per avançar cinc minuts. I ja que parl de joves, vos vull dir que sou l'esperança d'aquesta terra. I, per això, moltes polítiques del nou Govern van adreçades als joves. Volem, en primer lloc, que puguin tenir una bona formació. Tots ens hem d'implicar en aquest objectiu. Hem de ser valents i hem de fer molta feina per millorar els resultats escolars que, ara, en alguns casos, no són bons. Invertir en educació és el millor que podem deixar als joves, i és també la millor aposta per una economia pròspera. Amb un capital humà ben preparat guanyarem el futur.

I aquest futur el guanyarem també si tenim mesura en la gestió del territori. El paisatge, els recursos naturals són limitats, i hem de tenir-ne cura. Per això hem aprovat un Projecte de llei de mesures urgents, per protegir tot un seguit d'espais que s'anaven a urbanitzar, i que hem de preservar per a les generacions futures. I per a la nostra economia, perquè un turisme de qualitat és incompatible amb un paisatge degradat. I, ara, estam en condicions d'assolir una fita històrica, si aconseguim fer un gran pacte entre totes les forces polítiques per preservar el nostre territori. Ja hem començat a treballar amb l'oposició, i si signam aquest Pacte estarem tots d'enhorabona. Perquè augmentarà la qualitat de vida dels nostres ciutadans i garantirà el futur econòmic del nostre país.

I parlar del futur, i dels joves, és també parlar del dret a l'habitatge. Ara és un dels maldecaps més grans de les famílies més humils, però també de moltes de classe mitjana. Acabam d'aprovar un projecte de llei que facilitarà la construcció de 5.000 habitatges en 4 anys a preus assequibles. I hem signat un acord amb les entitats bancàries perquè els joves puguin aconseguir una hipoteca amb millors condicions que les del mercat. A més, amb la col·laboració del Govern d'Espanya, donam ajuts per al lloguer i per a la rehabilitació d'habitatges vells.

Tota aquesta feina, la volem completar amb la Llei de barris, amb la qual les institucions i la iniciativa privada treballaran junts amb l'objectiu comú de millorar la qualitat de vida en els barris més oblidats. I tot això ho farem en el marc d'una Llei del sòl que el Govern començarà a preparar de manera immediata. Perquè volem que una comunitat com la nostra, amb un territori tan limitat i tan valuós, no sigui l'única que encara no té aquest instrument, imprescindible per preservar el nostre patrimoni i per garantir el dret a l'habitatge.

Les famílies necessiten suport. I en aquest sentit hem preparat un Pla d'Escoletes que ha de permetre millorar l'oferta educativa i també conciliar la vida familiar i laboral de moltes parelles joves. Hem començat a posar en pràctica la Llei de dependència, en estreta col·laboració amb els consells de cada illa, i amb el Govern de l'Estat. És una altra prioritat per al nostre Govern. Pensam que marcarà una nova etapa per a tots: per a la gent gran, per als malalts i les persones amb discapacitat. La Llei de dependència és una de les més importants dels darrers anys, perquè dóna drets a les persones més fràgils, i permetrà un respir a les seves famílies, amb centres de dia, residències i assistència al domicili.

I no m'oblid de la salut per a tots. L'any que ara comença hem previst augmentar molt les inversions per millorar els centres de salut, amb més personal mèdic i amb la construcció de nous hospitals. Perquè hem d'atendre l'augment de població i, a més, hem de millorar les prestacions. I també, com sabeu, començarem aviat importants millores al transport públic: el tren a Artà i a Alcúdia, el tramvia a la badia de Palma? La millora del transport a Menorca, a Eivissa i a Formentera. Perquè el transport públic és net, més segur i, també, més social.

També apostam per enfortir la nostra llengua, per potenciar la nostra cultura. I volem que tothom participi d'aquest projecte, que tothom se senti protagonista del projecte de societat que volem. Per això, don molta importància als acords socials i polítics. A fer, del projecte Illes Balears, una gran plataforma d'institucions i societat civil. El Pacte per la Competitivitat, el Consell Social de la Llengua, el Pacte pel Territori, en són els primers resultats.

Són prova de la capacitat de pacte d'una societat madura, serena, democràtica, com la nostra. I estic convençut que són, també, una aposta per l'eficàcia i per polítiques sòlides de llarga durada.Acabam un any i en començam un altre. En el que acabam hem posat les bases de moltes accions futures. Hem de fer molta feina l'any que comença. Feina amb la mirada posada en les persones. Tenguin ben clar que, primer, són les persones. Volem dur a terme un canvi tranquil, que permeti a tothom, sense excepcions, incorporar-se al projecte Illes Balears.

Confiam en l'ajuda del Govern d'Espanya per dur a terme inversions molt importants, un millor finançament, i per posar en marxa nous serveis. Per això és bàsic que el Govern de les Illes Balears i el d'Espanya tenguin una excel·lent coordinació. La mateixa bona col·laboració que el Govern autonòmic ha iniciat amb els consells insulars i tots els ajuntaments. Per servir, tots, millor a la ciutadania. Són els nostres projectes per a l'any que és a punt de començar. Us deman el vostre estímul. I amb aquesta voluntat de concòrdia i de progrés per a totes les vostres famílies, us desitj: Molts d'anys!

Francesc Antich, President de les Illes Balears

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.