algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 12°
13°

Per la suspensió mundial de la pena de mort

Un dels objectius bàsics d'Amnistia Internacional des de la seva creació ha estat la total eradicació de la pena de mort al món. Aquest objectiu de viure en un món lliure d'execucions rebria un fort impuls si l'Assemblea General de les Nacions Unides aprovàs una resolució a favor de la seva suspensió mundial.

Aquesta resolució tindria un pes moral considerable i un valor incalculable com a instrument de pressió a l'hora de demanar als estats retencionistes un canvi d'actitud.

Amnistia Internacional presta el seu suport a una iniciativa de la Unió Europea -amb una aliança d'estats d'altres regions- per presentar una resolució sobre la suspensió de les execucions el 62è període de sessions de l'Assemblea General de les Nacions Unides. Segons els últims informes, hi ha una tendència inequívoca cap a l'abolició de la pena de mort a tot el món; de fet ens trobem en un moment crític, en el qual 130 països ja han eliminat la pena capital de la seva legislació o l'han abolida a la pràctica. Hem d'aprofitar l'impuls.

El 2006 només es van dur a terme execucions a 25 països, el 91% de les quals a la Xina, als Estats Units, a l'Iran, a l'Iraq, al Pakistan i al Sudan. Al continent americà només hi ha hagut execucions als Estats Units des de 2003. Europa és una zona pràcticament lliure de la pena de mort, amb la vergonyosa excepció de Bielorússia. A l'Àfrica, només sis estats van dur a terme execucions el 2006. A Rwanda, el Parlament va aprovar legislació per abolir la pena de mort el juliol de 2007.

Molts governs i organitzacions internacionals han encapçalat i fet costat a iniciatives dirigides a aconseguir-ne l'abolició mundial. El 2005, la Comissió de Drets Humans de l'ONU va adoptar una resolució en la qual s'instava tots els estats que encara la conservaven a «abolir completament la pena de mort i, mentrestant, establir una moratòria de les execucions». Amb posterioritat, en el 61è període de sessions de l'Assemblea General (2006), més de 90 països van firmar una declaració en la qual es feia una crida «als estats que encara la mantenen perquè l'eliminin completament i mentrestant estableixin una moratòria de les execucions».

Ara, una crida per part d'aquest òrgan bàsic a favor de la suspensió de les execucions -com a primera passa cap a l'abolició- seria una gran notícia internacional. La resolució per si sola no impedirà que un estat dugui a terme una execució, però tindrà la gran autoritat moral i política que representa una pressió internacional unificada.

És possible assolir la resolució, però per a això és essencial que existeixi la major pressió possible sobre la comunitat internacional. Per aquest motiu, Amnistia Internacional està promovent la recollida de firmes de ciutadans de tot el món per aconseguir aquest objectiu. Visitant la pàgina web http://www.es.amnesty.org/actua/acciones/no-pena-de-mort/ es pot subscriure aquesta crida per a la suspensió mundial de la pena de mort.

Francesc Segura.

Amnistia Internacional-Mallorca.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.