algo de nubes
  • Màx: 17.07°
  • Mín: 10.65°
10°

El Bloc: una aposta per Mallorca

Han passat uns mesos des de la constitució del BLOC per Mallorca, el mes d'agost del 2006, i la posterior incorporació d'Esquerra. Un temps molt curt per consolidar un projecte polític d'aquesta importància, però suficient per fer-ne una primera valoració. El BLOC ha anat superant tots els difícils entrebancs que s'ha trobat des del seu naixement. La seva pròpia constitució ja va suposar un procés prou complicat i complex, a la qual hi hauríem d'afegir la posterior crisi d'Alternativa EU-EV i les difícils negociacions per a la incorporació d'ERC. De cop ens trobàrem amb una duríssima campanya electoral que vàrem saber afrontar amb més encerts que errors. Després vingueren les negociacions per formar els governs de centreesquerra a l'Ajuntament de Ciutat, al Consell de Mallorca i al Govern de les Illes. I per últim l'aterratge a les respectives responsabilitats de govern, de per si complicat i agreujat amb la decisió del president del Govern sobre la ubicació del nou hospital de referència a Son Espases.

Segons la meva opinió pesen més, en aquesta primera avaluació, els aspectes positius que els negatius. La formació del Bloc va pesar de manera decisiva en la pèrdua de la majoria absoluta del PP, així com el fet de facilitar dins la posterior negociació la constitució de governs de centreesquerra o el fet d'haver estat capaç de prendre posicions comunes i homogènies davant els distints esdeveniments, per difícils que siguin, com el cas de Son Espases i una gestió prou bona en els llocs de responsabilitat de govern són els elements que situaria a la balança dels aspectes positius. Per contra, tenim uns resultats electorals insuficients, especialment a Palma; problemes de coordinació, massa vegades encara pesen més els legítims interessos de partit que els col·lectius de Bloc ;i, sobretot, la minsa implantació municipal de la coalició. Ara bé, crec que el camí recorregut és positiu i que no hi ha marxa enrere, no hi cap la possibilitat de tornar a la situació d'origen i, per tant, la pregunta a fer-se no és si el Bloc és una bona opció de futur o no, sinó que la qüestió és què cal fer per corregir les deficiències actuals. És necessari introduir les mesures correctores que calgui per avançar cap a una coalició plural, estable i equilibrada internament, sense cap hegemonisme d'una part cap a l'altra que doni cabuda còmodament al nacionalisme progressista, al sobiranisme i a l'esquerra alternativa i verda. Una coalició que doni passes cap a la consolidació d'un Bloc Nacional Alternatiu.

Vull, així mateix, aprofitar aquests comentaris sobre el Bloc per aclarir una polèmica que va induir un article meu anterior titulat El Bloc per Mallorca: present i futur.

No tan sols hem vaig alegrar quan es va incorporar ERC al Bloc, sinó que som decididament partidari de la presència d'aquest partit a la coalició. Estic convençut que entre els components del Bloc: PSM, EU-EV i ERC les diferències programàtiques en el terreny de les polítiques socials i territorials són mínimes i que compartim un projecte molt similar. Si ens referim a allò que s'anomena l'eix nacional, és evident que hi ha diferències. Entre les posicions d'un federalisme de lliure adhesió que defensa EU-EV i el nacionalisme del PSM crec sincerament que no hi ha moltes diferències, però sí entre aquests plantejaments i la proposta d'Estat independent dels Països Catalans que representa ERC.

Ara bé, per sobre d'aquestes posicions polítiques n'hi ha una que ens unifica a tots: l'aposta clara que fem pel dret d'autodeterminació dels pobles de les Illes. Si coincidim amb el dret d'autodeterminació dels pobles, tenim molt de camí per córrer junts i molt més si a més coincidim, dins aquesta etapa, amb la defensa de les més altes quotes d'autogovern per a les Illes.

A més no tindria cap sentit, ni electoral ni estratègic, un Bloc Nacional Alternatiu que deixés part del seus components fora. Seria tant com rompre la unitat de les forces nacionalistes d'esquerres, sobiranistes i d'esquerra verda que és l'objectiu fonamental del Bloc per Mallorca. Mantenir la proposta unitària que representa el Bloc, conjuntament amb les forces homòlogues a les altres illes, a una candidatura de les properes eleccions generals és una prova de foc pel futur del Bloc. Si som capaços de configurar una candidatura unitària a les generals, de la qual cosa no en tinc el més mínim dubte, el Bloc haurà superat una nova prova i s'acostarà més al seus objectius estratègics.

Miquel Rosselló del Rosal

Conseller del Consell de Mallorca pel Bloc per Mallorca.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.