nubes dispersas
  • Màx: 16.84°
  • Mín: 12.25°
16°

Deficiències de serveis per al turisme

El quadern Gadeso núm. 107, de setembre, fa un estudi sobre l'opinió que tenen els turistes de Mallorca sobre els serveis bàsics que se'ls ofereixen i de l'oferta complementària de què poden disposar; a més, els fa expressar el grau de satisfacció que tenen sobre aquesta oferta. D'aquest estudi, m'ha interessat conèixer uns quants aspectes, que sempre han estat poc valorats per les successives administracions i governs que hem tengut. Poc o gens valorats des del moment que no s'han potenciat o que se'ls ha menyspreat en intervencions televisives, com per exemple el transport públic; encara l'altre dia un regidor de Palma del PP, després que una persona en un debat defensàs que s'havien d'invertir doblers en transport públic, quan tenia el torn de paraula no se li ocorria més que dir que els qui defensaven aquest transport eren els que volien imposar-lo. L'altre deia que hi havia d'haver transport públic suficient perquè la gent pogués escollir i ell contestava que el volien imposar. El mateix que fan amb la llengua a l'escola i amb tants d'altres temes.

Els turistes varen qualificar el transport públic de millorable, els equipaments culturals de deficitaris i la seguretat ciutadana de preocupant. Vull fer notar la poca preocupació que s'ha tengut sempre per les qüestions culturals, ja que han estat uns aspectes infravalorats, perquè pensaven que no eren interessants per als turistes de sol i platja. També han trobat l'aigua de les platges massa saturades; la contaminació atmosfèrica i l'entorn urbà i paisagístic, l'han qualificat de preocupant i la neteja i la contaminació acústica, de molt preocupants. A l'allotjament i els serveis corresponents, els posen un notable i a l'oferta complementària, l'aproven. Per tant, la saturació, l'excessiva gent, la contaminació i la manca d'oferta cultural són assignatures a resoldre pel Govern actual, ja que el PP no hi va posar la mà.

Diuen que el PP no governa, però que marca l'agenda política i això s'ha demostrat amb la decisió de fer l'hospital a Son Espases; o es va demostrar amb la manera així com va aconseguir que no es parlàs mai més d'ecotaxa i que els socialistes considerin aquesta paraula com a maleïda; però, molts dels problemes que troben els turistes són causats per ells mateixos, fins i tot els culturals, que no hauran exigit com cal. També s'ha d'explicar que molts dels problemes que anomenen els turistes són els que ajuden al canvi climàtic (seriós avís el de dijous passat). S'ha d'especificar, per tant, que l'ecotaxa era una bona solució, que un euro cada dia podria ajudar a resoldre molts dels problemes actuals; l'única qüestió que s'havia d'haver tengut en compte era que no l'havien de recaptar els hotelers
S'afirma que el canvi climàtic es pot convertir en el taló d'Aquil·les del sector turístic i per això hi ha certa inquietud. Un estudi fet per uns 70 experts europeus adverteix que l'augment de les temperatures i del nivell del mar posarà en perill, en primer lloc, el turisme d'esquí, seguit del de sol i platja i el relacionat amb el golf. Davant d'aquesta situació, els experts defensen la implantació d'una taxa ecològica que ajudi a pal·liar el canvi climàtic. Francesc Antich havia estat pioner, s'havia avançat uns quants anys amb la seva ecotaxa, i la gent segur que hi estava completament d'acord; però es varen equivocar amb la implicació de l'empresariat. Record que quan aquí s'aplicava, el Cabildo de Lanzarote va comanar una enquesta per saber si la gent estava d'acord amb l'aplicació d'una ecotaxa, i més del 60% hi va estar. Un resultat similar s'hauria obtengut de la mateixa enquesta aquí, ja que no sé si es va fer o no.

Joan Lladonet, pedagog

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.