algo de nubes
  • Màx: 18.93°
  • Mín: 9.02°
18°

Llàgrimes de Sant Llorenç, estiu intens

S'apropa Sant Llorenç i com cada any, al voltant de la seva festa, podrem veure la pluja dels Persèids, la més famosa de l'estiu. Enguany, aquesta caiguda de meteors coincideix amb la lluna nova que hi haurà durant la nit de diumenge a dilluns; el girant és a la 1 i 2 minuts de dia 13, i per tant, succeirà en condicions òptimes per a la seva observació. Tot i que la intensitat de les llàgrimes de Sant Llorenç va cada any a menys, la quantitat d'estels fugissers que cauen en poc temps és molt superior a la majoria de pluges d'estrelles visibles des de la Terra. Per a contemplar la ploguda bastarà que pugeu a dalt del terrat, però les platges, muntanyes i camps, són els millors observatoris sempre que no hi hagi llums artificials. No convé oblidar que la constel·lació de Perseu no surt fins a mitjanit, per això començarem a veure-les el més tard possible, ni tampoc obvieu la tradició de demanar un desig quan caigui un estel. Si el deis mentre cau, es compleix.

= QUAN SANT LLORENÇ DUU CAPA, DE PLUJA, NO S'ESCAPA. Un sant que és patró d'indrets que duen el seu nom (Sant Llorenç del Cardassar, San Llorenç de Balafia, Sant Llorenç de Tuent) Selva i Alaior. És l'advocat del foc i dels oficis que hi treballen com els forners, terrissers o vidriers, per tal de demanar-li protecció davant els accidents que aquest pugui causar. De fet, també se l'invoca per tal de demanar protecció contra els incendis forestals. Antigament es creia que si plovia aquest dia s'escuraven els torrents i tot plegat era més beneficiós que dolent.

= AL BELL MIG DE LA CALOR. Als nostres pobles el treball dóna pas a les festes. La majoria s'identifiquen amb el sol i amb antics rituals de purificació. Sant Llorenç n'ha recollit una part important d'aquestes tradicions. Antigament era costum anar a recollir moraduix i orenga, abans de la sortida del sol, com també rentar-se la cara amb aigua corrent, a l'alba. Sant Domènec és l'altre sant bo de la setmana. El trobarem a dimecres dia 8. Actua de patró dels Llombards i Lloret, modistes i cosidores. El refrany deixa clar que Sant Domènec no és gens plaent, si el sol pica la gent. La setmana comença amb el Salvador, amb festes a Artà. Aquest dia també podreu celebrar a Sant Just i Sant Pastor, moment en el qual els anous tenen millor sabor. Al dia següent correspon el torn a Sant Gaietà, fundador dels teatins i de Llucmaçanes.

= SANTA CLARA, CALOR PREPARA. S'apropa el temps més adequat per posar gallines. Regau amb freqüència les plantes durant aquest mes i el següent. També convendrà netejar i cavar les oliveres. Som en el temps, en tot cas, que faran l'esplet les figues: per Sant Llorenç, figues a querns. Dissabte que ve, dia 11, és Santa Clara considerada com a patrona del temps agradable i que posa ambient assolellat en les jornades dels casaments. La tradició considera la pluja, en un dia així, amb una terrible càrrega supersticiosa. Es té com a auguri de desgràcies per a la nova família. És una onomàstica important, que s'ha popularitzada. De fet ara també és patrona de la televisió. Si qualcú necessita d'ella, a Palma i Ciutadella hi té convents.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.