algo de nubes
  • Màx: 19.16°
  • Mín: 9.02°
19°

I ja fa dotze anys: La festa dels Arpellots Havaneres Band

El dissabte que ve, dia 28 de juliol, a partir de les nou i mitja del vespre, estam convocats a sa plaça de Sant Jordi, com cada any i ja en farà dotze, a una cantada d'havaneres i cançó marinera. Aquesta convocatòria la fa l'anomenada Associació Arpellots Havaneres Band del poble de Sant Jordi.

Les cantades d'havaneres han estat ben freqüents en els pobles de la costa tant a Mallorca com en el conjunt de terres de llengua i cultura catalana. Aquestes cançons, ritmes i balls procedents de l'Havana, es cantaven a tavernes però també a places, entre altres diversos indrets. Arribaren a través de navegants i dels nostres emigrants que quan tornaren ens donaren a conèixer aquestes danses i cançons d'aire crioll antillà.

A Mallorca, els darrers anys s'han anat popularitzant molt. Entre els grups artífexs d'aquesta popularització, hem d'esmentar els santjordiers dels Arpellots Havaneres Band. Es tracta d'un bon grup, que en ocasions han arribat a ser una vintena d'homes del pla de Sant Jordi. Varen començar a treballar l'any 1994, i amb molts d'esforços però també passant-s'ho bé, s'hi varen ajuntar veus ben diverses, tenors, barítons, músics, etc. i el que també s'anomenen Arpellots Muts, també ben necessaris. Un projecte d'aquestes característiques necessita no només músics i veus, sinó també tots els que preparen les actuacions.

Aquests santjordiers, sense cap tipus d'afany professional, han aconseguit a finals del segle XX i a començaments del segle XXI, fer cada any més actuacions a gairebé tots els pobles de Mallorca i barriades, però també han actuat a fora. Han aconseguit també gravar un disc l'any 2000 i estan a punt de treure a la llum el seu segon disc. Han fet algunes aparicions a algun canal de televisió i emissores de ràdio.

El grup ha donat passes des del punt de vista social importants. A més de participar en molts aspectes de la vida del poble, fundaren un associació per tal de tenir una estructura organitzativa adequada. Es tracta de l'Associació del mateix nom.

Moltes vegades, quan es parla de la promoció de la cultura popular, de la participació dels ciutadans, del voluntariat en qüestions culturals i per què no dir-ho socials, cercam referents. Un és sense dubte el dels Arpellots.

En l'actualitat tenen una feinada, ja que són molts els pobles i barriades, i a vegades associacions, que els demanen actuacions sobretot durant l'estiu. Actuacions a l'aire lliure on canten cançons procedents de mars llunyans on es mescla la memòria, l'amor, la passió, la picardia, la simbologia de l'emigració, la nostàlgia. Ho fan amb una gran alegria, amb bona música i cerquen la participació dels assistents.

Però una gran singularitat de la vetlada dels dissabtes vespre a Sant Jordi és que qui organitza la vetlada a la plaça del poble és la mateixa Associació Arpellots Havanneres Band. No només gaudirem de les seves cançons, sinó que també podrem menjar sardines torrades i beure rom cremat, d'acord amb la tradició.

És ben important assenyalar també que una festa d'aquestes característiques tan popular i significativa, compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Palma, l'Associació de Veïnats del poble i de l'única fàbrica que queda del rom propi de les Antilles a Mallorca, el Rom Amazona (el barralet).

Dissabte serà la dotzena ocasió que se celebra aquesta festa, i que sigui per molts d'anys.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.