S'espera la massa d'aire càlid de procedència africana que ha de
provocar l'augment de les temperatures. Serà, de fet, el
començament oficiós de la canícula, que oficialment no entra fins
dia 23. Divendres que ve arriba Santa Margalida, que té fama
d'encendre la metxa. La patrona de les dides, parteres,
embarassades i d'alguns pagesos no és considerada com a ploguera.
Segurament donarà calorades intenses, igual com ho farà Santa
Pràxedis, patrona de Petra, que la trobarem al dia següent.
Diumenge dia 22, és Santa Magdalena, patrona dels perruquers,
fabricants de perfums, guanters i jardiners. També ho hauria de ser
dels que fan dieta ja que, segons una llegenda, va estar trenta
anys retirada a una cova sense menjar.
Assegura el refrany que si plou aquest dia plourà més endavant:
Santa Magdalena pluja mena.
===
PLANIFICAR LA CALOR I ALTRES COSES. Darrerament els governs han
fet seva la responsabilitat de preveure i planificar la calor.
Sembla que en són responsables i la consideren una funcionària de
l'administració talment com ho són les meduses o el xapapote. Els
efectes s'han de combatre, no hi ha dubte, però les
responsabilitats són una altre cosa. Està bé que els governs
intervenguin però seria molt més eficaç que ho fessin abans en
aspectes que ningú no entén com permetre que uns pirates de la
navegació, anomenats Iscomar, puguin navegar entre les nostres
illes quan no podrien tenir ni un llaüt. Voldria saber què li faran
al capità. Li retiraran el carnet i ja està? Arribarem a veure com
els governs paguen la demolició dels illots que fan nosa?
===
GELATS D'AMETLA VERDA. A foravila les figues maduren a les totes
i els raïms ja fan el canvi de color. Antigament en aquesta època
es mesurava el blat i es posava dins els sacs. La lluna, diumenge
que ve, arribarà al Creixent a les 8 hores i 30 minuts del matí.
Els dies seran clarament assolellats i temperats. Heu de saber que
el bon nap aquest dia ha d'estar sembrat. Som en el temps de fer
melmelades i es pot recol·lectar l'ametla verda per fer gelats.
Fins a Sant Jaume es poden sembrar mongetes de pasta real, de
careta o blanca. S'arrabassen els fesols i és temps de fer un bon
cuinat d'escudella fresca amb carabassó, patata i herbes
aromàtiques.
===
TEMPS DE PRUNES. Les fruites han madurat molt i els melons i
tomàtigues són a punt de collir, així com les prunes que ara n'hi
ha de tota casta, tot i que les varietats antigues es perden. A
Porreres abans n'hi havia unes quantes de ben curioses: la pruna
bagassal, grossa, blanquinosa, no gaire bona, que madurava pel mes
d'agost i que avui la podem donar per desapareguda. Tampoc se'n
veuen de les anomenades de malalt, que eren negres i molt gustoses.
En aquesta època madura la pruna moscatella, petitona, rogenca,
rodonenca i molt dolça. A Manacor era coneguda la gustosa pruna
maonesa, petita, negrosa, de pell molt prima i primerenca. Per
cert, quan diuen d'una cosa que és petita com una pruna és vol dir
que és més menuda del que normalment tocaria.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.