nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
20°

Sol d'estiu cou com caliu

S'espera la massa d'aire càlid de procedència africana que ha de provocar l'augment de les temperatures. Serà, de fet, el començament oficiós de la canícula, que oficialment no entra fins dia 23. Divendres que ve arriba Santa Margalida, que té fama d'encendre la metxa. La patrona de les dides, parteres, embarassades i d'alguns pagesos no és considerada com a ploguera. Segurament donarà calorades intenses, igual com ho farà Santa Pràxedis, patrona de Petra, que la trobarem al dia següent. Diumenge dia 22, és Santa Magdalena, patrona dels perruquers, fabricants de perfums, guanters i jardiners. També ho hauria de ser dels que fan dieta ja que, segons una llegenda, va estar trenta anys retirada a una cova sense menjar.

Assegura el refrany que si plou aquest dia plourà més endavant: Santa Magdalena pluja mena.

===

PLANIFICAR LA CALOR I ALTRES COSES. Darrerament els governs han fet seva la responsabilitat de preveure i planificar la calor. Sembla que en són responsables i la consideren una funcionària de l'administració talment com ho són les meduses o el xapapote. Els efectes s'han de combatre, no hi ha dubte, però les responsabilitats són una altre cosa. Està bé que els governs intervenguin però seria molt més eficaç que ho fessin abans en aspectes que ningú no entén com permetre que uns pirates de la navegació, anomenats Iscomar, puguin navegar entre les nostres illes quan no podrien tenir ni un llaüt. Voldria saber què li faran al capità. Li retiraran el carnet i ja està? Arribarem a veure com els governs paguen la demolició dels illots que fan nosa?

===

GELATS D'AMETLA VERDA. A foravila les figues maduren a les totes i els raïms ja fan el canvi de color. Antigament en aquesta època es mesurava el blat i es posava dins els sacs. La lluna, diumenge que ve, arribarà al Creixent a les 8 hores i 30 minuts del matí. Els dies seran clarament assolellats i temperats. Heu de saber que el bon nap aquest dia ha d'estar sembrat. Som en el temps de fer melmelades i es pot recol·lectar l'ametla verda per fer gelats. Fins a Sant Jaume es poden sembrar mongetes de pasta real, de careta o blanca. S'arrabassen els fesols i és temps de fer un bon cuinat d'escudella fresca amb carabassó, patata i herbes aromàtiques.

===

TEMPS DE PRUNES. Les fruites han madurat molt i els melons i tomàtigues són a punt de collir, així com les prunes que ara n'hi ha de tota casta, tot i que les varietats antigues es perden. A Porreres abans n'hi havia unes quantes de ben curioses: la pruna bagassal, grossa, blanquinosa, no gaire bona, que madurava pel mes d'agost i que avui la podem donar per desapareguda. Tampoc se'n veuen de les anomenades de malalt, que eren negres i molt gustoses. En aquesta època madura la pruna moscatella, petitona, rogenca, rodonenca i molt dolça. A Manacor era coneguda la gustosa pruna maonesa, petita, negrosa, de pell molt prima i primerenca. Per cert, quan diuen d'una cosa que és petita com una pruna és vol dir que és més menuda del que normalment tocaria.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.