algo de nubes
  • Màx: 19.68°
  • Mín: 9.02°
19°

Si per Sant Joan està estrellat, per Sant Antoni estarà emboirat

Comença la setmana de Sant Joan, que ha tengut, des de sempre, un encís especial, principalment en el moment del traspàs al punt de la mitjanit, que enguany serà en el trànsit del dissabte al diumenge, durant el proper cap de setmana. És en aquesta hora màgica quan tot es transforma i tot és possible. Serà la nit de l'aigua, del foc i de les herbes i el moment en el qual tots els elements assoleixen poders màgics. Dijous, dia 21, comença l'estiu a les 20 hores i 6 minuts del capvespre. El solstici és aquí i pertoca celebrar-ho amb tota la seva gran simbologia i continuïtat. Si bé antigament era una festa comuna a tot Europa, actualment encara ho és a Menorca i en indrets puntuals de les altres illes. Sant Joan i el seu solemne ritual, que al llarg de la història han hagut de superar innombrables dificultats, té un caràcter social, col·lectiu, de poble i de país que fan d'aquesta tradició, juntament amb Sant Antoni de gener, l'autèntica festa illenca.

K K K
SANT LLUÍS, PROTECTOR UNIVERSAL DE LA JOVENTUT RURAL. La setmana comença amb Santa Marina, dona de gran vellesa, que va acabar vestida d'home com a frare d'un convent. Dijous serà el dia més llarg de l'any i aquest mèrit coincideix amb Sant Lluís, patró dels estudiants i del jovent en general i del rural en particular. Pels excessos que feia en dejunis i abstinències, no pogué superar una epidèmia de pesta i morí a 23 anys. La invoquen per ajudar a decidir quina carrera han de prendre els estudiants. Per cert, si aquest dia plogués, poca fruita i molts romeguers. Divendres, dia 22, la lluna se situarà en el quart creixent a les 3 hores i 15 minuts de l'horabaixa, amb pronòstics de molta calor i alguna tempesta seca.

K K K
VEGETALS MÀGICS. Al punt de les dotze de la nit de dissabte es passen els infants que tenen trencadura pel vimer curatiu de l'hort des Correu de Manacor i durant aquesta nit es cremen herbes per tal de fer fora els mals esperits. Es cull la malva abans de sortir el sol i la penjarem al celler o en algun altre lloc de la casa, on assecada diu la tradició que el dia de Nadal, a mitjanit, tornarà a florir. Si es tiren cabeces d'alls dins la foguera diuen que fugen les bruixes i els mals esperits, els quals no poden fer res contra el foc i el fum d'aquesta nit màgica. A més, els alls són un resguard segur contra qualsevol mal d'ull que vos hagin pogut dirigir. Els ulls de poll o berrugues desapareixeran fregant-los amb la llet de brot de figuera. Les fulles de noguer que es cullen al matí d'aquest dia tenen moltes virtuts i fins i tot curen de mal d'amor.

K K K
ALTRES CREENCES DE SANT JOAN. Es diu que la llet munyida la nit de Sant Joan té moltes virtuts medicinals i no es tria. Si es beu aigua de 7 pous diferents abans que surti el sol fugen les berrugues. I si abans de sortir el sol es crema timó al galliner, aquest quedarà net de paràsits durant tot l'any. També és el moment indicat per a marcar el bestiar de llana a l'orella, amb la finalitat que Sant Joan el guardi i protegeixi de mal. Obrint portes i finestres, a més d'armaris durant la nit no s'arna la llana dels matalassos i les mantes. Rentar ovelles i cans amb l'aigua de la nit de Sant Joan cura de ronya i d'altres malalties dels animals.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.