algo de nubes
  • Màx: 16.96°
  • Mín: 11.11°
12°

No diguis hivern passat que Sant Jordi no hagi estat

Després d'una setmana de monotonia meteorològica, amb sol punyent i temperatures màximes de 23 graus, sembla que el creixent de la lluna de dimarts dia 24, a les 8 hores i 36 minuts del matí, ens durà un refredament important de l'atmosfera. L'arribada prevista de la nova baixada tèrmica seria durant el final de mes i l'entrada de maig. Com que ara és temps d'estiuet i encara hi manquen molts de dies -abans hi ha la festa de Sant Jordi pel camí- només ho volem deixar apuntat. El refrany del titular d'avui ho reafirma. Els pagesos ja poden invocar el patró dels enamorats perquè faci granar l'ordi com pertoca.

K K K
PER SANT JORDI CAVA L'ORDI, QUE PER SANT MARC JA FARS TARD. Quan Sant Jordi arriba amb temps assolellat diuen que es podrà beure el vi a raig. Jordi és una onomàstica d'origen grec i pel que sembla es refereix al qui treballa la terra, llaurador o pagès. L'ordi que se sembrà dos mesos enrere, ara treu l'espiga, que haurem de vigilar: si veus una espiga aquí i una altra allà, ves-te'n a casa que prou ordi hi haurà, assegura el refrany. Els diversos cultius cerealístics estan molt vinculats -suposadament per exigències de la rima- amb aquesta festivitat. Recorda la dita que l'ordi, si per Sant Jordi és espigat, per Sant Joan haurà madurat. Ordi, blat, xeixa, cireres, prunes, peres i raïms depenen de la bonança d'aquest dia.

K K K
UN PERSONATGE D'ORIGEN OBSCUR. Amb el pas del temps, han crescut els mites i llegendes al voltant de Sant Jordi. S'han incorporat nous components, com les roses i els llibres, que per voluntat popular, han fet de la celebració tot un símbol. Un jove cavaller, amb una armadura daurada i lluent, cavalca un cavall blanc i intenta salvar una princesa del monstre ferotge. És també el patró dels cavallers, soldats, escoltes, matiners, Catalunya, Aragó i altres nacions com Anglaterra, Grècia, Portugal, Suècia o Rússia. Invocat a l'hora de beneir una casa nova, protegeix de les aranyes.

K K K
LLIBRES I ROSES. La tradició recomana a l'enamorat regalar una rosa a la seva «princesa» i aquesta ha de correspondre al detall regalant-li un llibre. Per això, i de cada any més, durant aquest dia apareixen les parades amb llibres i roses que donen un aire festiu i alegre a la festivitat. La rosa vermella simbolitza la passió i l'espiga de blat que l'acompanya és entesa com a signe de fecunditat. Dimecres dia 25, el calendari ens duu Sant Marc, patró dels criadors de bestiar oví i dels ruixats. És típic aquest dia fer una bona caragolada.

K K K
PER SANT MARC, SÍNDRIES. Sant Marc també és el patró dels cavalls de carreres i guarda de tempestats. La pagesia li atribueix virtuts protectores contra els llamps. Recomanen els vells calendaris sembrar les síndries. La present lluna creixent serà molt adequada per plantar bledes, endívies i melons. És l'època de sembrar i trasplantar les plantes anuals, fertilitzar els rosers, plantar ramellers de cabeça i treure els cossiols dels hivernacles. Arribaran dies apropiats, igualment, per sembrar ciurons, enciam, apis i pebres.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.