cielo claro
  • Màx: 22.63°
  • Mín: 13.08°
22°

Setmana Santa banyada, collita carregada

Comença el mes d'abril i la Setmana Santa i la majoria de dites relatives a aquest mes assenyalen el caràcter canviant de la meteorologia. Són dates en les quals la primavera es mostra variable i desconcertant, encara que el mes d'abril no sempre acostuma a ser gaire abundós de pluges. Tot apunta, no obstant això, que tendrem un mes d'abril poc mogut. Per sort, l'acabament del març ho ha estat plujós. Els sembrats tenen ara molt bon aspecte. Amb l'inici de la setmana la lluna arriba al Ple a les 7 hores i 15 minuts del capvespre d'aquests dilluns. Els almanacs diuen que l'ambient tendrà tendència a les temperatures baixes, amb canvis de temps i arribada de brusquines. Antigament, després del Diumenge de Rams, s'aconsellava fer una bona bugada. Podrem posar els rams d'olivera beneïts i les palmes a les finestres i balcons per a lliurar els camps de tempestes, llamps, calabruixades i altres calamitats.

K K K
SETMANA DE PASSIONS. La celebració de la Setmana Santa convertirà el mes d'abril en una successió de passions -humanes i divines- i viacrucis diversos. Comença la setmana dels silencis i les panades, de bandes de música i encaputxats, cuculles o encapironats. De fer els crespells i els rubiols. És el moment en el qual les processons religioses es converteixen en espectacle. S'acaba el temps de les faves tendres, el bacallà i els calamars. Aquesta serà, encara, una bona setmana per fer un cuinat de verdura, bledes, espinacs, guixes i faves seques.

K K K
ANY D'ALBONS, ANY DE CAVALLONS. Dimecres, dia 4, és Sant Benet de Palerm. Diuen que el temps que fa aquesta jornada és el que farà durant quaranta dies seguits. Els ametlers mostren ara els ametlons i un sentiment generós de primavera, de fulla verda i aire humit. Al camp encara hi ha molts fruiters florits. El paisatge va canviant per moments. Enguany hi ha una gran floració d'albons, que veim per totes les voreres dels camins. Els pagesos identifiquen aquest fet amb una futura bona collita de blat. Ja ho veurem. Vendran dies adequats per pegar la primera gran panxada de carxofes. que en aquest temps són un delit gastronòmic.

K K K
SEMBRAU TOMATIGUERES. Amb l'arribada de l'abril, a terres calentes, es sembren els melons i plantes similars, cebes per guardar i tota classe d'hortalisses d'estiu a les hortes. Amb el creixent de la lluna feis alguns solcs de tomatigueres i sembrau carabasseres. Als secans es sembra moniato i es llauren les cebes i els alls per mantenir nets aquests conreus de males herbes i preservar la humitat de la terra. A finals de mes ja es pot sembrar a tots els terrenys. Si el camp és humit, que ho és, s'hauran d'esquitxar els fruiters sensibles al motejat. Si el temps és bo, segarem farratges per assecar o ensitjar. S'ha de fer net el galliner com més aviat millor.

K K K
L'ABRILET ENCARA ÉS FRED. La setmana serà bona per empeltar tota casta d'arbres que no tiren la fulla, com els garrovers, oliveres, alzines, nispros, llimoneres i tarongers. Bon temps també per embotellar el vi novell o la mistela de la darrera fornada. També podríeu aprofitar per sembrar una parada de julivert i una de pastanagó. Al jardí es planten clavells de moro, petúnies, verniques, gladiols i dàlies. Sembrau enciam i tapereres i s'empelten ametlers i magraners.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.