La majoria d'estudis que es fan des de la història de la literatura, i també des de la història de la cultura, se centren en el que podem anomenar alta cultura. En aquests moments, la majoria d'autors consagrats disposen ja de múltiples estudis i, en ocasions, de diverses biografies. En canvi, el que podríem anomenar literatura popular, ha estat molt menys analitzada. Certament, els seus valors literaris sovint són més que dubtosos però no hauríem de menysprear la seva repercussió social ni la seva influència ideològica. La novel·la popular contemporània, hereva dels fulletons del segle XIX, va adquirir encara més importància en els primers decennis del segle XX, a mesura que s'incrementava l'alfabetització i creixien lentament les classes mitjanes.
No fa gaire, va aparèixer un llibre que aportava nombroses dades sobre la literatura popular en llengua castellana a Espanya en els anys quaranta de segle XX. Es tracta d'Herois i personatges. La literatura juvenil de postguerra (1939-1949), publicat per l'Editorial Cort en la col·lecció Els Ullals que dirigeix el professor Sebastià Serra. L'autor d'aquest estudi és el filòleg Germà Carcía Boned.
Precisament, els anys quaranta són especialment importants per aquest tipus de literatura ja que la població en general, i els joves en particular, no tenien gaire possibilitats d'oci en un Estat on la censura era omnipresent i l'economia no arribava a envolar-se. Com explica Germà García, per a molts de joves dels anys quaranta, «esser espanyol», més que esser una cosa seriosa, com havia dit José Antonio, era «una cosa força avorrida».
En aquell context, es llegia molt. A banda dels clàssics, que sovint s'havien de llegir per obligació, els joves devoraven els autors més populars de la novel·la d'aventures i de misteri. El bessó d'aquest llibre se centra en una col·lecció que va difondre a l'Estat Espanyol un tipus de novel·la breu d'entreteniment creada en els Estats Units en els anys trenta. Es tracta de la col·lecció Hombres Audaces, uns petits volums de lletra diminuta, publicats per l'Editorial Molino, una empresa barcelonina especialitzada en la novel·la popular. Els «Hombres Audaces» eren formidables herois anglosaxons que defensaven allà on fes falta la llei i l'ordre i la civilització occidental en versió nord-americana. Potser el personatge més conegut i difós fos La Sombra (The Shadow), un justicier misteriós, «campió fantasmal de la nit», en paraules de García Boned que actua sobretot a la ciutat de Nova York. The Shadow va néixer a la ràdio, però aviat passà a la novel·la en una sèrie nombrosa d'obres publicades entre el 1931 i el 1949. Aquestes novel·les anaven signades per Maxwell Grant, el pseudònim d'un grup d'autors entre els quals destacà Walter B. Gibson. L'Editorial Molino n'edità 51 aventures a Barcelona entre el 1936 i el 1949 i quasi un centenar a l'Argentina.
El 1942, l'Editorial Molino començà a publicar la línia Nuevos Héroes al si de la col·lecció Hombres Audaces. Es tractava d'un conjunt de sèries protagonitzades per herois espanyols escrites per autors com José Mallorquí, Manuel Vallvé López, Adolfo Martí i Guillermo López Hipkiss. Eren una còpia dels personatges nord-americans més populars però amb fortes dosis d'exaltació dels valors patriòtics espanyols i, en ocasions, del concepte d'Hispanitat. Així, per exemple, la sèrie Tres Hombres Buenos tenia com a protagonistes un espanyol, un mexicà i un portuguès. Germà García Boned aporta una gran quantitat de dades sobre aquestes i d'altres col·leccions de la novel·la popular si bé en ocasions la redacció esdevé un tant feixuga. Per sort, una magnífica portada i un conjunt d'excel·lents il·lustracions fan més entretinguda la immersió en un món de fantasia que va fer la vida més suportable als adolescents d'aquells tristos anys quaranta.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.