cielo claro
  • Màx: 26°
  • Mín: 17°
17°

Al juny la pluja és lluny, i si plou, cada gota és com el puny

S'ha pogut veure com el juny encara fa coses rares. En pocs dies les temperatures han experimentat un canvi de tendència, de la calor al fred, que sorprenen una mica. Amb la Mediterrània fresqueta encara, tots els pronòstics populars indiquen que el que queda de juny serà sec i calorós. Ahir les màximes no superaren els 23 graus. Ara toca començar l'estiu meteorològic i la primavera s'anirà acomiadant. Tot sembla indicar que l'estiu del 2006 no serà excessivament càlid. Fins i tot podríem aventurar que tendrà una certa tendència a fresquet. Enguany els pous presenten un bon nivell i les fonts encara ragen. La gent del camp es pren molt en serio aquestes coses i espera un bon estiu.

K K K
PEL MES DE JUNY, MENJA PRUNES EN DEJÚ. Diumenge que ve a les 16 hores i 9 de l'horabaixa arribarà el quart minvant de la Lluna. A l'hort lligau els enciams. Encara es poden sembrar cols i colfloris, mongetes tendres, bledes, endívies i cogombres. Plantau escaroles, pastanagues, espinacs i porros. Naixeran aquest mes les cries dels millors conills. També és convenient desinfectar els estables, païsses, sestadors, solls, colomers i corrals. I no oblideu vacunar els xotets i porcells. Podreu collir i menjar albercocs i les primeres prunes que és bo menjar-les en dejú. També tendrem aviat les primeres peres de Sant Joan.

K K K
JUNY DE FRESCOR, TEMPESTES A LA TARDOR. A partir de mitjan mes -s'hi arribarà dijous que ve- els nigulats desapareixeran a poc a poc. S'han de fertilitzar els guarets i recordau que convé sobrealimentar el bestiar de treball. Feis pasturar les egües i els poltres nascuts darrerament. Dimarts, dia 13, trobam a Sant Antoni dels Albercocs, utilíssim per a trobar objectes perduts, per recuperar la salut aquells que l'han perduda i per a facilitar qualsevol desig. El celebren a Artà i l'invoquen els mariners i els nàufrags. Protegeix de lladres i és el patró de presoners, viatgers, concos i botiguers. Convendrà realitzar tota classe de labors de tala i neteja dels pins morts del bosc o la garriga.

K K K
TEMPS D'ENTRECAVAR LES PATATERES. Dijous, dia 15, és Sant Vit, patró dels que no poden dormir i protector del bestiar de llana. El consell és de segar els darrers trossos de cereals. Els camps que queden sense collir han canviat de color. Vénen dies igualment molt adequats per plantar albergínies. Ha arribat el temps de provar qualque trempó. Si heu fet empelts de vinya convendrà suprimir ara les arrels i els rebrots inútils. Esbrostau els xucladors dels fruiters. S'han d'entrecavar les patateres i la remolatxa. Diumenge que ve és Santa Marina, dona de gran bellesa, que va acabar vestida d'home com a frare d'un convent. Venen dies adequats per fer confitures, empotats al bany-maria, sucs i conserves en almívar.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.