algo de nubes
  • Màx: 29°
  • Mín: 22°
29°

El sol de juny i de juliol escalda i omple el fesol

Els últims anys el juny s'ha convertit en un mes de plena canícula. Extremadament càlid i en la mateixa línia que la segona meitat de juliol, fins i tot és més temible que aquest. Els francesos ja han pronosticat per enguany una desviació de la seva temperatura mitjana mensual superior en dos graus i mig. Sembla que hi tornarà haver una nova onada de calor, que s'espera als voltants de dia 15. Tendrem un estiu d'aquells que torren el cul a les llebres. Hi haurà molta competència meteorològica al calendari. Per començar la setmana, dia 5, serà Sant Bonifaci, patró dels cervesers i també dels meteoròlegs. Monjo com era, o potser per tot plegat, té lloc la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient amb l'objectiu de donar a conèixer la necessitat de protegir i millorar-lo entre la ciutadania. El succeeix Sant Norbert, dimarts dia 6, i a França diuen que els banys de sant Norbert inunden tota la terra.

K K K
TEMPS DE SEMBRAR CARABASSES. Dijous que ve el calendari ens duu un bon predictor del temps: Sant Medard. Exerceix de patró dels grangers i dels venedors de paraigües. Segurament per aquest motiu els seus pronòstics endevinen a quaranta dies vista: el temps de Sant Medard torna quaranta dies més tard, tal com assegura el refrany. També es varen ficar dins el 8 de juny dos sants desconeguts més: Sant Germà, patró dels pastors, i Sant Kilian, que ho és dels viticultors. Diuen que fins el dia de Sant Bernabé, que és diumenge que ve, dia 11, hi ha temps de sembrar les carabasses. I no oblideu els carabassons. Aquest dia també constitueix una petita fita. Diu el sol del dia de Sant Bernabé: fins aquí he arribat i d'aquí no passaré.

K K K
ES TRASPLANTEN ELS BELLVEURES. La lluna, diumenge dia 11, arribarà al ple a les 20 hores i 4 minuts del vespre. A l'hort s'han de lligar els enciams i encara es poden sembrar cols i colfloris, mongetes tendres, bledes, endívies i cogombres. Plantau escaroles, pastanagues, espinacs i porros. S'han de fertilitzar els guarets i recordau que convé extremar la neteja d'estables i corrals. Sobrealimentau el bestiar de treball i feis pasturar les egües i els poltres nascuts darrerament. En aquesta època neixen les cries dels millors conills. Recomanam collir albercocs, cireres i més endavant arribaran les prunes, les peres, els melicotons i les figues flors. Encara es pot recollir la camamil·la i trasplantar els bellveures.

K K K
FRUITA MOLT SALUDABLE.Colliu i menjau albercocs. Segurament els millors són els de Porreres. Com diu la cançó: albercocs i cireres, bona vianda... a més d'una fruita saborosa i molt saludable, ideal per a la pell, ara que ve l'estiu i l'hem de protegir. També tendrem aviat les primeres peres de Sant Joan. Els camps de cereals que queden sense collir han canviat de color. Vénen dies molt adequats per a plantar albergínies, que són bones contra el restrenyiment i contenen el 92 per cent d'aigua. I encara que aportin poca vitamina tenen una gran quantitat de fibra, calç i potassi.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.