muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 12°
16°

PSM, la decisió a deshora

L'alto el foc que pareix que s'imposa en el PSM afecta únicament a l'elecció de l'Executiva en el congrés de finals de maig. No, emperò, a la decisió fonamental a prendre que serà com van a les eleccions: si accepten la creació del famós bloc impossible, i per tant únicament fan el que podrien: repetir Progressistes, o bé si hi van tots sols.

El motiu pel qual és impossible fer el bloc, tal com l'han anunciat, és de temps. Ja s'argumentà en un altre article. Dissoldre partits en una nova formació no és res que se faci ni en un any ni en dos. Ni basta que la direcció d'un partit vulgui. Primer cada part ha de convèncer els militants respectius, cosa gens fàcil. Per exemple, el dirigents d'EU, allà per devers finals de 2003 i principis de 2004 explicaven que justament això era el que volien. Que el seu partit, Els Verds, el PSM i ERC acabassin dissolent-se en una futura nova formació autòctona i esquerrana. Entre el que deien i el que finalment ha estat, doncs res a veure. Llavors, si els militants volen, s'ha de crear tota la nova estructura orgànica, que no és fàcil ni ràpid. Per tant, per a les pròximes eleccions, si un cas, l'únic que cal fer és repetir Progressistes, tot i que segurament no li donarien aquest nom. Tanmateix no deixaria de ser el que seria, una coalició. Però que només fos això no implicaria que fos quelcom sense importància. Perquè després d'haver fet l'aliança a les generals de 2004 i ara aquesta per a les autonòmiques de 2007, vendrien immediatament llavors les generals de 2008 a les quals seria impossible no repetir, amb la qual cosa, a la pràctica, els partits que en fessin part l'any vinent estarien abocats a mantenir l'estructura d'aliança per al futur amb molt difícil, o impossible, retorn endarrera. Per tant, la decisió és molt important. Perquè llavors sí que a partir de la coalició no quedaria més remei que començar el lent transitar fins a la creació de la nova formació, el bloc o com se digués. Sempre que els altres partits hagin acceptat. I en el dubte sobre què dirien i farien els altres hi ha la raó de perquè el PSM vol prendre una decisió a deshora, que en política és la pitjor de les opcions.

Prendre una decisió d'aquesta magnitud sota la tensió preelectoral en la qual viu el PSM, tant per mor de les disputes internes com per les negres expectatives a les urnes, no és gaire lògic. Ho hagués estat prendre-la en el seu moment, en el congrés de finals de 2004. I començar a actuar en conseqüència, hagués estat una o l'altra la decisió presa. Però forçar ara el debat i votació implica un perill afegit doble. Intern, perquè res no s'aclarirà: si se fa la coalició, la resistència seguirà igual; si no, la direcció de Jaume Sansó i Mateu Crespí estarà sota l'amenaça constant que un mal resultat a les urnes, per poc que fos per sota del de 2003, seria el seu final. Això, si és que Crespí no dimiteix si surt l'aliança. I si s'optàs per posposar el debat, una vegada que s'ha fet públic -basta veure les cartes de lectors i articles d'opinió als diaris- el mal ja està fet perquè se decebria a tothom. A pesar que la coalició i el bloc havia de ser el futur lògic per al PSM, cal demanar-se si hores d'ara aquest futur ja no és passat. Vull dir que en política suscitar debats d'aquest calibre que impliquen una decisió que de cap manera se conjugar amb l'altra, només se poden intentar abastar quan és l'hora. Fer-ho a deshora és pitjor medicina que la malaltia. La decisió queda aleshores reduïda a una rectificació permanent que no és de savis sinó de tot el contrari, perquè fa perdre terreny propi.

Per exemple, en aquest cas el PSM podria prendre la decisió de voler la coalició, però els altres voldrien? ERC voldria? No seria tant com convidar-la a anunciar que no farà part de l'aliança i que assumeix ser «l'únic» i «vertader» nacionalisme que queda a Balears? I això, per no entrar en què com quedaria el PSM si digués que sí a la coalició sota unes condicions que EU no pogués acceptar, de forma que al final hagués dit que sí a un bloc format per si mateix i que estàs liderat per una direcció que no el volia... En canvi, si s'hagués pres la decisió el 2004, fos quina fos, hores d'ara el projecte, tot sol o en bloc, estaria prou madur i faria mesos, molts, que se treballaria en una direcció que ara manca. I en una situació que, millor o pitjor, segur que no seria tan dolenta com ara, que faltant un any per a la cita electoral encara ha de prendre tal decisió, a deshora.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.