nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 13°
14°

Quan plou i fa sol, passeja el caragol

El mes de maig normalment és escàs en aigua, tot i que sol caure qualque ruixat agraït que fa sortir els caragols. A aquests animalets, que són bons endevinadors meteorològics, darrerament s'acostuma a tractar-los amb verí per part de gent -normalment estrangera- que té jardins o plantes en les seves terrasses. Això és un error, ja que els caragols no maten les plantes. Ben al contrari, fertilitzen la terra dels tests. A més de constituir una festa gastronòmica d'aquesta època, pronostiquen el temps: quan ve fred intens cerquen refugi i quan surten a pasturar indiquen que durant una setmana es gaudirà de temps càlid. Fins i tot si desenterren els ous, auguren un any de sequera. Per això són d'agrair les pluges fines de maig, que acaben calant el moll dels ossos.

K K K
LA LLUNA DE SANT PERE REGALAT. Diu un refrany que fins el dotze de maig l'hivern no diu me'n vaig i podria ser l'equivalent lògic, a les nostres latituds, del refrany castellà que recomana que fins el 40 de maig no convé llevar-se gaire roba. A partir de divendres que ve, 12 de maig, l'hivern deixa d'existir. Els refranys no menten. Després dels ruixats caiguts, podem contemplar un preciós paisatge agrari. Hi ha una bona collita de cereals que presenta bones condicions. No serà convenient que plogui a partir d'ara. La lluna creix i dissabte, dia 13, a les 8 hores i 52 minuts del matí, hi haurà el Ple. Coincideix amb Sant Pere Regalat. El refrany també ho deixa clar: per Sant Pere Regalat o tot eixut o tot banyat.

K K K
ENTRE SANT PONÇ, SANT PANCRAÇ I SANT PERE REGALAT, TOT EL TEMPS HA CANVIAT. Dijous, dia 11, és Sant Ponç, patró dels herbolaris i divendres, que és un dia feiner, serà el torn al calendari de Sant Pancraç de Perpinyà, advocat per a la feina. Entre les feines del camp que es poden fer aquests dies recomanam sembrar blat de les Índies, endívies, meló, albergínies, tomàtigues, pebres, llenties, mongetes tendres i patates tardanes. Divendres també és Sant Domènec de la Calçada, patró dels enginyers de camins, canals i ports. Diumenge que ve arriba Sant Macià o Maties, l'apòstol reserva, el qual estableix que per Sant Maties ja són ben llargs els dies.

K K K
TEMPS DE SEMBRAR HORTALISSES. Les oliveres han tret la borra i en aquest temps provoquen moltes al·lèrgies. Les seves petites flors blanques produeixen una gran quantitat de pol·len que, lògicament, és absolutament necessari per a després gaudir d'aquesta espècie d'or líquid que és l'oli. En aquest temps els horts són una meravella. Podem sembrar cogombres, ràvecs i moltes altres hortalisses. S'empelten d'escutet melicotons, préssecs, ametllers i tarongers i es llaura els camps que s'han de sembrar a la tardor. Aprofitau les fires de primavera per comprar picarols per a les ovelles. Al jardí, podeu trasplantar roses místiques, petúnies, sols coronats, clavellers de moro i alfabegueres, que a l'estiu faran fugir els moscards.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.