nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
17°

Sant Sebastià & la batllessa

Sant Sebastià ja és aquí. Tribulete ho va saber en topar-se per l'actual «Avenida Siempreviva» (antic carrer des Bastaixos) amb Homer Simpson i Marge Bouvier que anaven a la Taverna de Moe a inflar-se de cervesa i de cacauets fregits amb mel (els Simpson fomenten la vagància, són grollers. Suposen una perla per a la educació infantil). Marge el va obsequiar amb un globus que portava la inscripció «Good morning, Mallorca!». No va perdre temps, Tribulete. Conscient del seu compromís amb els lectors, va acudir a Cort per tal de poder oferir-los les declaracions de la Batllessa sobre les festes.

Abans que li formulés la primera pregunta, la senyora Cirer ja l'havia escomès. Heus ací la conversa:

Batllessa.-Què sap que he conegut en Bustamante...?
Tribulete.-Com ha estat, Batllessa?
Batllessa.-Érem al Casino, i jo li he dit: «Busta, qué no me conoses?» I, ell, tot simpaticó, em mirava sense conèixer-me. I un li ha dit: la Sirer! Així, amb veu alta. La Sirer! I en Busta s'acosta i em clava una besada a cada galta. No em podré rentar la cara en una setmana del gustasso que em va donar!
Tribulete.-Senyora Batllessa, com es presenten les festes?
Batllessa.-Més adolorida que un Sant Sebastià, perquè el Mallorca va cap enrere com els cavalls dels toros. Però no baixarem. En Grande ja sap que no hi haurà torres a Son Moix, si no guanyam al Barça.
Tribulete.-Donya Catalina, malgrat les lògiques preocupacions que li dóna la mala situació del Mallorca...
Batllessa.-Em lleva la son més que un mal de queixal, en pot estar ben segur!
Tribulete.-No ho dubt. Però assistirà a la revetlla, supòs.
Batllessa.-Per descomptat. He preparat una senalla amb llangonissa, botifarró, pa i vi. I he donat ordre als municipals que no vull veure cap moix que m'enrevolti les faldes. Deixes la senalla al costat d'un fogueró per sortir a ballar i quan tornes l'han escurada.
Tribulete.-Ballarà jotes i boleros?
Batllessa.- Claro! Però si apareix en Busta em passaré al tango.
Tribulete.-No ens perdi el cap, Batllessa.
Batllessa.-I ara...? Som una dona casada, i ben casada. I a més a més, just faltaria que les nines em vessin arrambant-me a un altre que no és son pare. Ni pensar-ho. Monsenyor Murgui em clavaria quatre avemaries i un parenostre. Que me'l conec, a aquest...!
Tribulete.-Venint cap aquí, m'he creuat amb el cercavila dels Simpson.
Batllessa.-Ha estat una pensada de sa nina, de na María José Frau. Els dimonis sempre li han fet por... I jo la comprenc. L'any passat se me'n va acostar un que de la cara era igual a en Bayo, i em va entrar una calrada sols de posar-me a la pell d'aquelles monges que violava a Portocristo...!
Tribulete.-Senyora Batllessa, no en va violar cap.
Batllessa.-Perquè degueren amagar-se pels corrals de figueres de moro. Però si les arriba a capturar, les viola. I no et creguis que m'ho invent, ho he sentit a dir.
Tribulete.-M'ho confirmi: la idea dels Simpson de qui ha sortit?
Batllessa.-De sa nina. La gent jove no vol saber res de les tradicions de l'any de la picor. I els dimonis són més antics que l'organdí. La cultura tradicional s'ha de modernitzar. M'entén?
Tribulete.-No gaire.
Batllessa.-Perquè vostè és com els de l'Obra Cultural, que just sentir un toc de xeremia ja se'ls encén la mirada. La cultura ha d'ésser de tots, i els dimonis únicament eren dels moviments veïnals i del Partit Comunista. En Jaume ja n'estava tip. A tots els ajuntaments que nosaltres governam, les mostres de cultura tradicional pegaran un cambiasso. Seran cosa d'ara mateix.
Tribulete.-Per exemple?
Batllessa.-Per Sant Agustí, a Felanitx ja no sortiran a ballar els cavallets cotoners. Na Carraxeta ha proposat que els substitueixi en Ferrero, que té una egua que en caminar mou les anques amb més senyoriu que la Gran Cristiana quan travessava el Born.
Tribulete.-I a Montuïri?
Batllessa.-En lloc d'en Banya Verda sortirà el Pato Donald.
Tribulete.-No tenen en compte que pot produir-se un aixecament forà?
Batllessa.-No em parli de política, vostè. Perquè sempre m'enreda. A ca meva m'ho deixaren ben clar: pots ésser batllessa, però si algú et parla de política dius que tu d'això no en saps res.
Tribulete.-I no en sap?
Batllessa.- Gens ni mica. A posta he arribat tan amunt. La gent desconfia dels polítics.
Tribulete.-Te raó. Li faré una pregunta de mel i sucre: qui guanyarà el Ciutat de Palma?
Batllessa.-Si pogués fer trampa, en faria perquè guanyàs el llibre d'en Busta. Però ja està publicat... És una llàstima. L'ha llegit...? Es diu «David Bustamante, así es». Hi ha fotografies seves amb la primera al·lota que va tenir, de quan es va treure el carnet de moto... Li proposaré a en Fiol que el posi de lectura obligatòria a les escoles.
Tribulete. -No serà possible. Enguany els escolars haurien de llegir Pere d'Alcàntara Peña.
Batllessa.-Que no era picapedrer, aquest ...? No vull saber res d'obres. Miri quin filicomís m'han organitzat en Munyós i en Grosske amb l'enderrocament del pont del tren.
Tribulete.-Em respongui en veu baixa: no troba que tenien raó?
Batllessa.-Jesús. Què vol que li digui? Si encara per davall hi hagués passat un torrent i estiguessin per inventar les katiuskas de goma...!

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.